FILM: Upgrade (2018)

Článek od: Frecerick - 08.06.2022

Byl jsem jako sardenský filmový redaktor/specialista postaven před nelehký úkol – zrecenzovat nějaký horor. Pokud jste si už přečetli hororovou anketu, víte, proč je pro mě vlastně nelehký (a stále se budu bránit, kdyby si někdo dovolil označit mě za poseru!). Po krátké úvaze nad možností zrecenzovat Lidskou stonožku jsem nakonec otevřel ČSFD, vyfiltroval horory za posledních 20 let (nad 70 %) a odhodlaně hledal svého nepřítele. Štěstí mi ale přálo, a tak jsem naopak narazil na dávno zapomenutého přítele – na Upgrade. Film, který jsem si kdysi nejen nesmírně užil, ale hlavně disponuje (mimo jiné) i nálepkou horor. Díky tomu jsem byl zachráněn, mohl si s chutí dát rewatch a napsat tuto recenzi.

Upgrade je především akční sci-fi, ovšem zatraceně drsné a nepříjemné. Na své si zde jistě přijdou i hororoví fanoušci, které už mohly omrzet repetitivní slasherovky, jichž vycházejí desítky ročně. Ano, krev zde sice teče ve velkém a samotný příběh taky není extra promyšlený, ale provedení je to, co z toho dělá něco víc. Režisér Leigh Whannell, mimo jiné jedna z hlavních tváří prvního dílu kultovní série Saw (působil jako herec i scénárista), dokazuje, že na podmanivý vizuál nepotřebujete rozpočty hollywoodských rozměrů a za pouhé 3 miliony dolarů natočil úžasné béčko, které svou nápaditostí strká do kapsy kdejaká áčka.

Ani herci nejsou hlavním lákadlem filmu, právě naopak, dost pravděpodobně tu nikoho nepoznáte. O to čaro se stará akce. A ani ne tak choreografie jako spíš způsob, jakým je natočena. Pohyb kamery připomíná záběry z počítačových her, což celému tématu filmu náramně sedí a ještě víc podtrhuje tu chladnou strojovost, která zde má hlavní slovo. Prostor sice dostanou i emoční výjevy tak typické pro lidi, ale většinu času táhnou za kratší konec.

Další, možná ještě silnější, devízou filmu je hudba a celkově práce se zvukem. Právě ta podtrhuje onu nepříjemnou a beznadějnou situaci, do níž je uvržena hlavní postava.

Příběh, pro někoho možná jednoduchý, pro mě víc než dostačující, je ta hlavní hororová složka, po které vy všichni milovníci hororů půjdete. Pro lepší zážitek z filmu jsem se však rozhodl vám mnoho neprozradit. Kouzlo tkví v překvapení. Ač byla nevyzpytatelná moc umělé inteligence zpracovaná nesčetněkrát, podařilo se režisérovi do filmu zakomponovat několik originálních nápadů, které činí zážitek ještě mrazivějším.

Celý film je vlastně souhra a následně konflikt člověka a stroje, a aniž bych cokoliv prozrazoval, přál bych si, abyste sami zjistili, jak se k této (možné) budoucnosti vyjadřuje Upgrade.

 

Upgrade
Austrálie / USA, 2018, 100 min
Horor / Sci-Fi / Akční / Thriller
Režie: Leigh Whannell
Scénář: Leigh Whannell
Kamera: Stefan Duscio
Hudba: Jed Palmer
Hrají: Logan Marshall-Green, Betty Gabriel, Melanie Vallejo, Harrison Gilbertson

 

Komentáře

Přidat komentář