RECENZE: Vypůjčený čas, Zuzana Strachotová

Článek od: Madla Pospíšilo... - 19.09.2023

Zuzana Strachotová není v žánru sci-fi žádným ořezávátkem a že umí skutečně výborně psát, ukázala už ve svém debutu Devět dní (Fantom Print, 2017), fascinujícím sci-fi popisujícím společnost rozdělenou po světovém kolapsu na Citadelu a Povstalce. V Citadele vládne teokratická diktatura, svázána mnoha příkazy a zákazy. Proti ní stojí a bojují Povstalci, jež jsou reprezentovány bojovnicí Serou, kterou má zlikvidovat Lee, člen elitní jednotky citadelské jednotky Jestřábů. Autorka už ve své prvotině ukázala, že umí napsat příběh plný akce, napětí, v němž je však i místo pro romanci.
O dva roky později vyšlo neméně zdařilé pokračování plné fanatismu a tíze vlastních rozhodnutí pod názvem Devět nocí.

Vypůjčený čas do těchto kulis nespadá. Jedná se o začátek série pracující se zdánlivě jednoduchou premisou známou z mnoha sci-fi filmů a seriálů. Ať už se z dlouhého spánku ve stázi probudí nejnebezpečnější zločinec na světě, nebo dredatý floutek se zálibou v chilli a čatní či zdánlivě křehká dívka trpící nevyléčitelnou nemocí, zdálo by se, že na toto téma není už moc co vymýšlet.

Opak je však pravdou. Strachotové se podařilo vymyslet naprosto svébytný a skvěle fungující svět nezahlcený zbytečnými technikáliemi. I přesto působí vize vzdálené budoucnosti velmi opravdově a uvěřitelně. Lidstvo v sobě má snad odnepaměti vtisknuto sebezničení. A přeživší po čtvrté světové válce jsou jen odrazem dnešních lidí. Jsou křehcí a zcela závislí na moderních technologiích. A s těmi si autorka pohrála brilantně. Několik druhů robotů, začlenění umělé inteligence do každodenního života společnosti a nový druh bioroidů, nahrazujících lidi v pro ně příliš těžkých či obtížných pracích, to je jedna tvář budoucnosti.
Druhá je odlidštěná, která se příliš nemaže s city ženy, jež se probudí do zcela odlišného světa. Nikdo jí nic nevysvětlí a je pro ně jen objektem zkoumání. Zprvu medicínského, poté sociálního. Nečekejte však chladnou sci-fi asimovského  střihu, příběh je plný emocí, díky nimž se čtenář velmi snadno vcítí do obou hlavních hrdinů, oživené Sofie Adlerové, jež se po sto šedesáti letech probudila do zcela nového světa, byla okamžitě vyléčena a stala se zároveň nadějí i hrozbou pro obyvatele jedné z mála megapolí, do níž se soustředil veškerý život na Zemi.
Druhý hlavní hrdina je bioroid Ichiro, jenž je Sofii přidělen, aby výzkumná pracovnice Ava Olsonová mohla zkoumat jeho  interakci s lidským protějškem. A že to bude spolupráce nezvyklá, je zřejmé už od počátku. Postupně vyvíjející se vztah mezi Sofií a Ichirem prochází mnoha zkouškami a kotrmelci a udržuje čtenáře v napětí. A ne, není to sci-fi pro holky, protože mimo zajímavých kulis se tu řeší i nadčasová témata morálky, konání „dobra“ úzké skupinky zasvěcených ve jménu veškerého lidstva, závislost na moderních technologiích či korupce.
Autorce se podařilo všechna témata splést do čtivého příběhu, který mě chytil a nepustil. Bylo to hlavně díky autentickému znázornění emocí, s nimiž se oba hlavní hrdinové perou. Strachotová je dokázala čtenáři velmi věrně předložit, čímž příběh dostal netušenou hloubku a šťávu.

Opřela se o zeď a přitiskla si dlaň k obličeji. Druhou rukou podvědomě sáhla do kapsy, aby vytáhla mobil a zavolala mámě. Jenomže máma byla mrtvá. A Jeremy? Pro ni uplynul sotva den, co odkládala prstýnek  a nechala se naposledy políbit. Z hrdla se jí vydral vzlyk následovaný slzami stékajícími po tvářích. Sesunula se podél hrubé zdi a objala si rukama kolena. Přelévala se přes ni jedna vlna vedra za druhou, žaludek bolestivě svírala ruka strachu. V hlavě cítila rostoucí tlak, závrať kradoucí kyslík. Vzpomínky na prožité chvíle, které už nenastanou.
(str. 63)

Vnímavému čtenáři také neunikne několik easter eggů na Demolition mana či Červeného trpaslíka a autorka tak dokazuje, že si umí sama ze sebe udělat legraci, což je deviza k nezaplacení. Shrnuto a podtrženo, Vypůjčený čas není rozhodně žádná ztráta času, je to skvěle napsaná kniha, která by neměla chybět v žádné sbírce milovníka žánru. Neskutečně se těším na pokračování a jako fanynka R2D2, víc robotů do tuzemské sci-fi, prosím!


Vypůjčený čas
Autorka: Zuzana Strachotová

Žánr: Romány, Literatura česká, Sci-fi
Vydáno: 2023,
Nakladatelství: Epocha
Počet stran: 440
Jazyk vydání: český
Edice: Jiné světy (3.)
Ilustrace/foto: Jakub Surý
Autor obálky: Lukáš Tuma
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-278-0119-0
Cena: 439 Kč


 

Přidat komentář