RECENZE: Kateřina Havlíková, Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy

Článek od: Jana K. - 06.10.2023

Svět už dávno není místem, jakým byl před krizí – nebo válkou, chcete-li. Pevnina téměř zmizela, největší plochu zabírá oceán a lidstvo využívá všeho, co planeta nabízí. Civilizace Trojstředí se rozdělila do tří sfér – na suchozemce, mořeplavce a vzduchoplavce. Křehké příměří jim zakazuje užší kontakt, trojici hrdinů se to přece jen podaří. Straat, přesluhující lampář na jedné ze vzduchoplachetnic, téměř doslova spadne z nebes na skromné, oceán brázdící plavidlo lodivodky Lagúny. A ve chvíli, kdy se k nim připojí suchozemský kluk z továrny na slzy, je o dobrodružství postaráno.

Pamatujete na toho, co asi umřel?

Prozaický debut novinářky Kateřiny Havlíkové, Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy, je, dá se říct, postapo pohádkou pro dospělé. Snoubí se tu fantasy s podivnem i dobrodružnem, pocítit lze též letmý závan steampunku a humoru. Jedná se o velmi povedenou prvotinu na české scéně, která však skrývá několik "ale"...

Na pouhých třech stovkách stran se autorce podařilo stvořit jedinečný postapokalyptický svět s neotřelým rozčleněním společnosti a zcela jistě ne černobílými postavami – lampář ochlasta, odrzlá lodivodka s důležitým, leč ne úplně zvládnutým úkolem a životem zbitý chlapec, jemuž se podařilo utéct z otrocké továrny, kde byl nucen ronit slzy; onikající ptáčnice, mocichtivý pirát či otrokářská madam. Ti všichni mají velmi slušný základ, bohužel nelze s jistotou tvrdit, že by byli bůhvíjak propracovaní či oblíbitelní. Ač osobně jsem si dobrodružství ústřední trojky více méně užívala, jejich osud mi byl želbohu lhostejný...

Dění jako takové je nenáročné, přímočaré, bez výrazných odboček. Nebýt zcela zbytečných vulgarismů, které dílo opravdu nepozvednou na dospěláckou úroveň, bylo by to čtivo vhodné i pro děti kolem čtrnácti let, především pro jeho celkovou jednoduchost – a to především v ohledu k příběhovému konceptu a příjemnému vyprávění. Na druhou stranu, vedle jisté míry pohádkovosti v sobě Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy nese i řádku trpkých, až bolestně realistických témat týkajících se především světa dospělých, což se Kateřina Havlíková snažila občas odlehčit humorem, jindy to předala s určitou dávkou hořkosti – minimálně ze Straata a jeho alkoholismu či osudu Drozdy vám bude úzko. Hrdinové jsou házeni z jedné krize do druhé, o napínavost tedy není nouze. Některé situace vzbudí úsměv na rtech, jiné poskytnou vcelku překvapivé vyústění.

Děj do určité doby plyne jako voda v řece – svižně a divoce, tempo postupně nabírá na rychlosti i dramatičnosti, dokud ovšem nepřijde konec. Poslední třetina knihy oproti zbytku upadá do podivné rozpačitosti. Ať už jde o náhlou laxnost dosud lačného piráta, s níž se rozloučil s nově nabytou mocí, nebo lidskou nepoučitelnost, předešlé kouzlo se vytratí jako mávnutím kouzelného proutku – minimum naděje na lepší svět mě osobně vhodilo do zvláštní depkovitosti. Jakožto milovnici fantaskních světů mě navíc trochu mrzelo, že v představení Trojstředí se nezašlo hlouběji. Informace o jeho fungování či jednotlivých společenstvích jsou střídmé a relativně dostačující, ostříleného fantazáka dychtícího po propracovaném systému však nejspíš nenadchnou.

A tak se mořeplavkyně, vzduchoplavec a suchozemec vydali na cestu. Mířili na jediné místo, odkud všichni tři mohli napravit to, co se jim stalo. Jen zatím ani jeden z nich nevěděl jak. (str. 85)

Co ovšem bezesporu oceňuji, je název, grafická stránka a oku lahodící obálka, prolínání žánrů a potírání jejich hranic, pozoruhodná představivost, potenciálem nadupaný námět a střídmý, čtivý styl psaní. Kateřina Havlíková oplývá umem vyprávět zábavně, lehce a poučně zároveň. Možná si z její prvotiny něco odnesete, možná ne. Třeba vás celková neotřelost pohltí, třeba ne. Na debut je to však velmi povedený počin, který má i navzdory ne zcela využitému potenciálu u postav, závěrečné konkluze a představení světa šanci oslovit široké spektrum čtenářů – od školou povinných až po ty starší, již pár let oplývajícími vlastními potomky.

Rozhodně se jedná o knihu, kterou byste neměli minout.

 

Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy
Kateřina Havlíková

Nakladatelství: Host
Žánr: fantasy, postapo
Počet stran: 312
Doporučená cena: 399 Kč

Přidat komentář