RECENZE: Natasha Pulley, Maják na severu

Článek od: Jana K. - 20.12.2023

Anglie prohrála bitvu u Trafalgaru a stala se součástí Francouzské republiky. Nyní se píše rok 1898. Na nádraží Gare du Roi v Londres vystupuje muž. A právě tenhle okamžik se stává jeho první vzpomínkou.

Joe Tournier trpí, jako jeden z mnoha, zvláštní formou epilepsie. Zná své jméno, ale netuší, kým je, kde bydlí nebo co se do vystoupení z vlaku stalo. Jeho následné kroky tak vedou do nemocnice, poté do sanatoria, nakonec se mu přece jen podaří zbavit statusu otroka a žít víceméně jako svobodný občan. Narodí se mu dcera, sežene si práci, ačkoliv si na svou minulost stále nevzpomíná. Jediným vodítkem zůstává tajemná pohlednice od jakési Madeline – stará sto let, ale s nedávno postaveným majákem a krátkým vzkazem adresovaným právě Joeovi…

„Podle mě jsi pořád jeden a ten samý člověk ve třech různých světech...“

Britská spisovatelka Natasha Pulley debutovala již v roce 2015 knihou The Watchmaker of Filigree Street. U nás se však překladu dostalo až románu Maják na severu (The Kingdoms, 2020), jehož se zhostilo nakladatelství Argo. Historická fikce, v níž se prolíná především začátek 19. století a přelom 20. století, šmrncnutá cestováním časem a lehkou queer romancí a protkaná prvky tradičního anglického románu z dob romantismu...

Spletitý příběh muže bez minulosti

Zotročená Anglie, Londres místo Londýna, záhadné ztráty paměti. Magický maják, plavby po moři, bitevní lodě… Joa Tourniera čeká nemalé dobrodružství. Obzvlášť poté, co se chopí příležitosti a po letech se konečně vydá na místo z pohlednice. Jaké překvapení, že na něj nečeká žádná Madeline, nýbrž tajemný muž jménem Kite…

Spolu s Joem se pomalu potápíte do hlubokých tajemství, touhy po pravdě i přežití či dychtivosti odvrátit krutou přítomnost. Pomalým tempem přicházíte na jednotlivé odpovědi, dozvídáte se potřebné informace, které propojují hned několik časových rovin, až do sebe nakonec vše zapadne jako puzzle do skládačky. Autorka si s tímto prvkem neskutečně vyhrála a stvořila tak jedinečné a dechberoucí rozplétání životních a důležitých událostí napříč různými časy.

Trpká morálka v časech bojů o holý život

Ač se z popisu může Joe Tournier jevit, především pro zastřenou a postupně se rozkrývající minulost, jako tajemný hrdina, mezi stránkami Majáku na severu se vyskytuje někdo mnohem tajemnější. Missouri Kite, návštěvník majáku, jenž vezme Joa na plavbu začátkem 19. století, ví totiž víc, než se na první pohled zdá… A ačkoliv jej z objektivního hlediska považuji za skvěle napsanou postavu – rozhodně není dokonalý a jeho morálka je vskutku diskutabilní – osobně jsem jeho „kouzlu“ nepropadla. Jisté tragické události ho donutí provést šílené činy. Ty jsou sice pochopitelné a lidské, především vezmeme-li v potaz éru, v níž se příběh odehrává, přesto mu je možná neodpustíte tak snadno jako Joe.

Pomalá gradace a důsledné budování atmosféry

Alternativní historie není v rámci fantastiky ničím objevným, avšak v Majáku ze severu o originalitu na první pohled ani nejde. Silnější než samotný příběh je totiž atmosféra – hutná, tajemná a překvapivě temná. Dokonale podtrhuje dobovost, surovost i syrovost válčení – autorka nikoho rozhodně nešetří – a lidskou náturu tímto ovlivněnou.

Gradace vyprávění je postupná a vskutku pomalá, velkého prostoru se mimo již zmíněné dostává též vnitřním pocitům jednotlivých hrdinů. Pohledy, z velké části věnované Joeovi, se tu a tam mění a čtenáři tak mají šanci poznat blíž i Kitea či jeho sestru Agathu, na tehdejší dobu neobvykle silnou ženu – majetkem i charakterem.

Na palubě Agamemnona

Ač by jistá vleklost a důsledná popisnost mohla někoho odradit, postupné proplétání a rozplétání souvislostí z různých časových sfér, práce s dobovými, válečnými či lodními reáliemi (obzvlášť námořní bitvy působí uvěřitelně a realisticky) a důraz na lidskost se Majáku na severu rozhodně nedá upřít. Natashe Pulley se podařilo napsat atmosférou silné dílo, mimo jiné zajímavé svou strukturou – jednotlivé etapy jsou označeny nejen dobou, v níž se odehrávají, ale také místem.

Spolu s Joem, Kitem a Agathou totiž navštívíte nejen fikční francouzskou verzi Londýna, ale také skotský ostrov s majákem Eilean Mòr (který skutečně existuje a je postrachem námořníků), Edinburgh či španělský Cádiz. Společně se budete plavit na palubě Agamemnona, lodi Jeho Veličenstva, a možná vás na chvíli obestřou stěny věznice Newgate.

Pokud milujete námořní bitvy, alternativní historii, komplikované romány propracované do sebemenšího detailu či žánrovou rozmanitost, Maják na severu by vás rozhodně neměl minout.

Maják na severu
Natasha Pulley

Překlad: Tereza Marková Vlášková
Vydavatelství: Argo
Žánr: historická fikce, sci-fi
Počet stran: 424
Doporučená cena: 598 Kč

Přidat komentář