Františka Vrbenská: Jak Žižka válčil ve filmu

Článek od: Redakce - 26.09.2022

Bitvy a vozová hradba, chorál, hořící kláštery, spanilé jízdy a prchající křižáci… Husitská revoluce, nejslavnější – taky ovšem silně polemizovaná – epocha našich dějin, se v české / československé kinematografii příliš neuplatnila. Napadají mne jen dva důvody, proč atraktivně dramatické období zůstalo celá desetiletí opomenuto: finanční náročnost „kostýmových“ snímků a politická, sociální, ideová složitost doby.

Spisovatelka Františka Vrbenská o filmové tažení jednoho z nejznáměnjších českých vojevůdců pojednává se šarmem a vtipem sobě vlastním, takže si můžete být jisti, že nudit se nebudete ani řádku a dozvíte se spoustu zajímavých detailů, na které by vás ani nenapadlo se zeptat.

GALERIE: Křest knihy Jana Poláčka Spěšný vlak Ch.24.12

Článek od: Redakce - 05.09.2010

Takřka komorní drama chlapce z malého města z antologie Imperium Bohemorum bylo natolik nosné, že jej autor rozšířil na román Spěšný vlak Ch. 24. 12. V něm konfrontuje řešení, které hrdina zvolil jako chlapec, se zkušeností dospělého, jehož válka poznamenala jak fyzicky, tak psychicky. Kniha byla pokřtěna na Triconu 2010. Během křtu se téměř žádné knize nic zlého nestalo...

Přihlásit se k odběru RSS - J. Žižka