RECENZE: Arkadij a Boris Strugačtí, Les

Článek od: Slayer - 14.03.2011

Dříve bylo chození do lesa běžné, teď se sem dostanete pouze na propustku či jako dělník na veřejně prospěšně práce. Smutné, jak se časy změnily. Sám nevím, kdy došlo k tak razantní změně. Jeden den je vše jak má být, a ten druhý není kámen na kameni. Lidé přes noc náhle zmizí, občas z hlubin lesa přijdou mrtváci ukrást naše ženy a nakonec zemřete vyčerpáním v práci. Kdy už tohle utrpení skončí.

Bratři Strugačtí to ve své době neměli vůbec lehké. Psát sci-fi v Sovětském svazu bylo zhola nemožné. Ač měli dobré nápady, nikdy je nemohli plně rozvinout jako čistokrevné SF. Zbývala jediná možnost, a tou bylo nepatrné obalamutění režimu. Boris a Arkadij vlastně nepsali sci-fi, ale sociální romány, které se odehrávají v SF kulisách. V téměř každém jejich románě najdete náznak či dokonce celý děj vystavený na kritice režimu. Odvaha se jim nedá upřít. Pozoruhodné je, že román Les vyšel poprvé kompletně u nás a tehdejší redaktor musel požádat autory, aby kapitoly knihy seřadili. První část totiž vyšla v Sovětském svazu časopisecky a druhá v Německu.

Děj knihy není nijak zvlášť košatý ani dechberoucí. Ocitáte se ve světě, který je rozdělen na dvě části. Les a svět lidí. Příroda si žije svým životem. Ze země vyrůstá nábytek, oblečení, na cokoliv si vzpomenete. Hlína chutná jako sýr a všemocná houba postupně pohlcuje všechny vesnice ve svém okolí. Je to nepochopený prostor hodný lidské zvědavosti. Oproti tomu se lidský svět skládá z nesmyslných protiřečících si zákázů a příkazů. Uprostřed toho všeho se nachází dvě dějové linie, které se přes svou ucelenost nikdy nestřetnou. Na první startovní trati stojí zachmuřený Perec, který se chce dostat do lesa. Opustit lidi a zapomenout na nesmyslné příkazy, které slýchá ze všech stran. Kdesi hluboko v mysli touží svrhnout Správu lesa a nastolit jednoznačné zákony. Na startovní trati číslo dvě stojí pozoruhodný muž jménem Candide, jenž obelstil vlastní smrt a stal se polovičním mrtvákem a poločlověkem. Jeho snem je žít v klidu a harmonii, kdesi v hlubinách Lesa v bájném Městě. Bez jakéhokoliv zásahu shůry. Ve chvíli, kdy se vydá na cestu, opustí vše co tolik nenáviděl a zažije dobrodružnou cestu plnou nebezpečí.

Po prvotním zaleknutí jsem přistoupil na pravidla bratrů Strugackých a tuto jízdu si neskutečně užil. Hlavní a největší nevýhodou je počáteční zmatenost. Postavy se chovají v rozporu s čirou logikou a některé dialogy nedávají vůbec žádný smysl. Pokud zatnete zuby a vytrváte, zjistíte, že jste se dostali do světa podobného našemu Kocourkovu. Autoři ostře kritizují tehdejší režim a šijí do něj ze všech stran. Vrcholem jejich kritiky je detailní popisování funkce Správy lesa, jež svými odporujícími si příkazy a zákazy devastuje zemi. Sociální rovinu střídá rovina čistě sci-fi, kdy se jeden z hrdinů vydá do lesa a setkává se s různými formami života tamější flóry a fauny.

Strugačtí vás možná zpočátku vyděsí, ale následnou palbou fantaskních výjevů a ostré kritiky vaši pozornost upoutají. Sympatické stěžejní postavy Perec a Candide vás provedou fantastickým světem plným rozmanitých tvorů a jako třešničku na dortu přidají sociální problémy. Zkuste odolat.

Les /Ulitka na sklone/
Strugackij, Arkadij - Strugackij, Boris
Nakladatel: Triton
Překlad: Libor Dvořák
Obálka: Marek Hlavatý
Redakce: Marie Semíková
Rok vydání: 2011
Počet stran: 280
Rozměr: 130 x 205
Provedení : hardback
Cena: 298 Kč

Komentáře

Tak vida, konečně reedice? Strugačtí si ji rozhodně zaslouží. Coby jejich skalní příznivec jsem si Les dlouho nechával ležet v šuplíku a jen se těšil. Jak recenzent správně vystihnul, začátek vyděsí a teprve po akceptaci stylu se čtenář může pohodlně vézt a jen se rozhlížet okolo na všechny ty tvary a barvy.

Skvělé dílo a s uznáním musím konstatovat, že jeho jedinečný a čitelný podtext takzvaně vyj...l s tupými komouši. Při čtení takové skvělé knihy mě mrzí-a to není kritika-že také končí a to otevřeně a jen díky výborně předloženému příběhu vzteky netrhám tapety ze stěn, ale čtu některé pasáže znovu a domýšlím alternativní rozuzlení.

Kniha je bezpochyby skvělým počinem. Ovšem Vaše "recenze" jest jen a pouze text opsaný z přebalu knihy.

Přidat komentář