FILM: Přehlídka letních filmů

Článek od: Martin Stručovský - 25.04.2013

Iron Man 3

Joss Whedon v minulém roce vyslal do kin Avengers a k tomu vydělal milardu, což se taky počítá. Letos se mu pokusí vyrovnat nebo alespoň lehce dýchat na záda další kultovní tvůrce - Shane Black se třetím Iron Manem. A už první trailery dávají tušit, že se výrazně přitvrdí a přitemní. Ke staré partě (Robert Downey Jr., Gwyneth Palltrow) se přidává slizký Guy Pearce a rozkošná Rebeca Hall. Roli Starkovy nemesis Mandarina ztvární Ben Kingsley. Snad to zase neskončí soubojem dvou lidí v železném brnění, jako tomu bylo u prvních dvou dílů.

Premiéra v ČR: 2. 5. 2013
Premiéra v SK: 2. 5. 2013
Index očekávání: 8/10

 

Star Trek: Do temnoty

J. J. Abrams je případ zatraceně talentovaného tvůrce. Napřed si získával diváky na televizních obrazovkách seriály Alias a Ztraceni. Pak pro Paramount natočil třetí Mission Impossible, Star Trek a Super 8. Teď se po třech letech vrací dalším příběhem kapitána Kirka a jeho posádky. Oddaní fanoušci budou pravděpodobně nadávat, ale milovníci filmů budou zase slintat blahem. První trailery vypadají epicky a ke staré posádce se přidal stále populárnější Benedict Cumberbatch v roli záporáka. 

Premiéra v ČR: 6. 6. 2013
Premiéra v SK: 6 6. 2013
Index očekávání: 10/10

 

Po zániku Země

Zatímco Neil Jordan bude letos zachraňovat pověst upírů, M. Night Shyamalan se pokusí zachránit svoji reputaci. A pravděpodobně k tomu bude mít poslední šanci. Po průšvizích Stalo se a Poslední vládce větru by se mohlo jednat o pomyslný poslední hřebíček do skomírající kariéry. Anebo taky ne. Will Smith ještě pořád dokáže přitáhnout dost lidí, z jeho syna nám roste nová hvězda a látka vypadá zajímavě. Tak uvidíme, zda se to povede, anebo se Shyamalan půjde věnovat třeba řízení taxíku a vyprávění vtipných příhod z natáčení.

Premiéra v ČR: 13. 6. 2013
Premiéra v SK: 6. 6. 2013
Index očekávání: 6/10

 

Muž z oceli

Marvel v posledních letech může bouchat jedno šampaňské za druhým a krmit se kaviárem na víně. Oproti tomu konkurenční DC, potažmo Warner Brothers si koušou nehty a ještě se tlučou do hlavy. WB totiž chybí nějaká pořádná značka a spolu s DC se jim po všech snahách nepovedlo dokázat to, co Marvelu. Wonder Woman se nepodařilo realizovat, Green Latern vybouchl, o týmovce Justice of League se mluví málem každý měsíc a Batman před rokem odešel do důchodu. Posledním skautem, který zůstal, je komiksová ikona Superman. A nebude to mít věru lehké. Poslední film – Superman se vrací Bryana Singera – se totiž zrovna dvakrát nepovedl. Staromilnosti a pocta starému Supermanovi Richarda Donnera by možná tolik nevadila, kdyby film vydělal. Což se mu nepodařilo.

Naštěstí v Hollywoodu se rychle zapomíná a druhé šance tu jsou na denním pořádku. Tentokrát Supermana dostal na hraní Zack Snyder, který má díky filmům 300 a Strážci s komiksem bohaté zkušenosti. Jenže WB by rádo dalšího Batmana a neradi, aby se Snyder utrhl ze řetězu jako u Sucker Punch, a tak si to raději pojistili. Proto na nové verzi kluka z Kryptonu dělá stejný tvůrčí tým jako na Batmanovi.  Tedy David S. Goyer a produkčním jménem film zaštítil sám režisér netopýří trilogie Christopher Nolan. K tomu si připočtěte perfektní obsazení, kterému vévodí hlavně Laurence Fishburne jako Perry White, Russell Crowe jako Jor-El a Kevin Costner jako Jonathan Kent.  Tak uvidíme, jaký bude výsledek. 

Premiéra v ČR: 20. 6. 2013
Premiéra v SK: 20. 6. 2013
Index očekávání: 10/10

 

Světová válka Z

Vedle borců v barevných trikotech jsou v současné době v kurzu slintající mrtvoly, milující lidské mozečky. Co si budeme povídat – může za to především úspěch komiksu a seriálu Živí mrtví. Na téhle vlně se nyní pokusí svézt filmová adaptace knihy Maxe Brookse. Podle prvních názorů se film od knihy dost liší a podle traileru a posouvané premiéry snímek už teď zavání průšvihem. Na druhé straně režisér Marc Forster (Hledání Země Nezemě, bondovka Quantum of solace) nikdy nenatočil špatný film a Brad Pitt pořád patří do herecké první ligy.

Premiéra v ČR: 27. 6. 2013
Premiéra v SK: 27.6. 2013
Index očekávání: 7/10

 

Byzantium

Při slově upíři se dnešnímu divákovi vybaví Stmívání. A s ním obdoba vegetariánských tvorů noci, kterým jde víc o dobytí krásné ženy než o hektolitry krve. Naštěstí pořád ještě žijí lidi jako Neil Jordan. Ano, přesně ten Neil Jordan, který v roce 1994 vyslal do světa kultovní Interview s upírem. Jordan se letos vrátí s další upírárnou nazvanou Byzantium. Jedná se o hotel, v němž se ubytují dvě upírky, vystupující jako matka s dcerou. Jenže vyjde na světlo, co jsou skutečně zač, a pak začne mela. Hrají Saoirse Ronan a Gemma Arterton.

Premiéra v ČR: 4. 7. 2013
Index očekávání: 7/10

 

Osamělý jezdec

Jerry Bruckheimer je producent, který nám dal takové fláky jako Skála, Mizerové nebo Con Air. Pak se ale spřáhnul s Disneym a společně na svět přivedli Piráty z Karibiku. Poslední díl byl, co se kvality týče, strašný, ale stal se finančně jedním z nejúspěšnějších filmů všech dob. Takže spolupráce pokračuje dál, jen od pirátské tematiky přešlo k westernům. A opět u toho bude Johnny Depp a režisér Gore Verbinsky. Zkrouhnutý rozpočet a další potíže mně osobně dělají starosti. A moc pozitivně nevypadají ani první trailery.

Premiéra v ČR: 4. 7. 2013
Premiéra v SK: 4.7. 2013
Index očekávání: 6/10

 

Pacific Rim – Útok na Zemi

Guillermo del Toro nám dal naposledy druhý díl Hellboye. Pak to vypadalo, že natočí Hobita, ale nakonec zakotvil u snímku Pacific Rim. V něm si to rozdají obří roboti s emzáky. První trailer vypadá dobře, jenže to má háček. Filmu chybí známější herec, který by ho prodal. Idris „Luther“ Elba to skutečně nezachrání. Tak snad na to del Toro nedojede a nebudeme svědky kasovního propadáku.  

Premiéra v ČR: 11. 7. 2013
Premiéra v SK: 11. 7. 2013
Index očekávání: 10/10

 

Wolverine

První Wolverine byl průšvih. Ale jak jsem už jednou zmínil, v Hollywoodu se dávají druhé šance. A jednu z nich teď dostal i Wolverine. Tvůrci slibovali, jaký bude tenhle film skvělý. Jenže známe filmaře – pro vydělání hromady dolarů by vám slíbili cokoliv.  A první trailer vypadá jako něco, co bude snad ještě horší než předchozí film. Tohle si opravdu borec s adamantiovými drápy ani Hugh Jackman nezaslouží. 

Premiéra v ČR: 25.7. 2013
Premiéra v SK: 25. 7. 2013
Index očekávání: 6/10

 

Kick-Ass 2

Jednička byla nářez a tak bylo všem jasné, že dvojka určitě přijde. Což se letos promění ve skutečnost. Vrací se staré známé obsazení, doplněné o komika Jima Carreyho a jeho psího kolegu. Naopak se nevrací Nicholas Cage (což bylo po konci jedničky jasné) ani režisér Matthew Vaughn. A po prvním nemastném a neslaném traileru je Vaughnova absence dost znát. Snad film v kině nezklame.

Premiéra v ĆR: 8. 8. 2013
Premiéra v SK: 27. 6. 2013
Index očekávání: 5/10

 

Elysium

Největší důvod, proč vyhlížet konec léta, se jmenuje Elysium. Nová sci-fi od Neilla Blomkampa (District 9) s Mattem Damonem v hlavní roli. Kdo chce vidět po dlouhé době zase pořádnou sci-fi, ten by měl vyhlížet právě tenhle film.

Premiéra v ČR: 29. 8. 2013
Premiéra v SK: 29. 8. 2013
Index očekávání: 10/10

 

Město kostí

Město z kostí, první díl série Nástroje smrti, je filmovou adaptací i u nás oblíbených knih Cassandry Clare. Uvidíme, jak si s filmovým zpracováním příběhu patnáctileté Clary, která se po únosu matky přidává k mladým lovcům stínů - bojovníkům proti monstrům, poradí režisér Harald Zwart (Karate Kid). Do hlavních rolí byli obsazeni angličtí herci Lily Collins (Kazatel, Zrození šampióna) a Jamie Campbell Bower (Harry Potter a Relikvie smrti, Rozbřesk). Ovšem ani obsazení další rolích není opomenutí hodné, můžeme se těšit na Lenu Headey (Hra o trůny, 300) v roli Clařiny matky, na Aidana Turnera (Being Human, Hobit) jako otčíma, a především na Jonathana Rhyse Meyerse (Tudorovci, MI:III) v roli démonického Valentýna. Slibně vypadá i trailer, tak snad to dobře dopadne.

Premiéra v ČR: 29. 8. 2013
Premiéra v SK: 29. 8. 2013
Index očekávání: 8/10

 

A na co vyrazíte vy? Neváhejte a pochlubte se nám v diskuzi :)

Komentáře

Těším se jako malá na Wolverine, podle traileru budu spokojena. Že byl první Wolverine průšvih? Jo, píše se to, ale pro mě patří mezi mé nejoblíbenější filmy (obecně nedám na hodnocení ostatních). Do kina se chystám i na Po zániku země, Muž z oceli, Byzantium (Nolan mě nalákal, Interwiev s upírem je jediný film, kde můžu Cruise), Elysium - trailer se mi líbí, jen váhám kvůli Mattu Damonovi, toho nemusím. Filmové léto, budiž pochváleno!

Je to naprosto neuvěřitelné, ale my se taky (konečně:-D) na něčem shodnem! Wolwerina, kterého všichni vesměs tak zatracujou, mám taky moc ráda a neprosto nechápu, co proti němu kdo má:-))))) A na dvojku se tímpádem taky těším a tiše doufám, že mě nezklame...

A taky už  jsem vykřikovala, že to vypadá, že letošní léto strávím v kině, protože většina těch filmů vypadá hodně dobře:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Je to až s podivem, že vyleze tolik pěkných filmů, většinou bývá filmové léto pěkně plonkové. Hele, asi miluju propadáky, ale další můj nej je Vodní svět. Costner tam byl k pomilování, ty jeho žábřičky, tu malou holku bych hodila obrhybridním rybám...:-) A Čmoudi byli úžasní! Ne ne, adamantiový chlapec nás nezklame, neboj:-).

... působivé, ale upřímně, copak asi bude skutečně fungovat? Star Trek? Elysium? Světová válka? Index očekávání bych u těchto filmů mírnil a tak se těším hlavně na Kick-Ass!

Přidat komentář