RECENZE: Neal Asher, Hraniční válka (Agent Cormac 5)

Článek od: Lucie Koucká - 18.04.2014

Píše se rok 2444. Lidskému Řádu v míru vládnou umělé inteligence, je skoro sto let po válce s Pradory a jen na hranicích lidmi kolonizovaného vesmíru se občas vyskytují lokální šarvátky. Ovšem jedna přerůstá ve velký konflikt. Entita Erebus, odpadlá umělá inteligence, která pohltila mnoho jiných UI a disponuje agresivní džainskou technologií, zaútočila na zdánlivě nevýznamné planety Klurhammon a Cull. Tyto útoky červích lodí nedávají smysl, a tak je na místo vyslán agent Zemské bezpečnostní centrály Ian Cormac. Do dění se zapojí čtenářům předešlých dílů nechvalně známý psychopatický mosazňák pan Jeřáb a Orlandine, huiman a vyjímečný produkt evoluce. Mika, opět známá postava, je znovu unesena mimozemskou entitou jménem Drak, kterou teď tvoří už jen dvě koule o průměru pěti kilometrů. Ukazuje se, že Erebovy útoky nebyly tak nahodilé, a jestli se nestane zázrak, Řád čeká osud čtyř zaniklých mimozemských civilizací.

S nadpřirozeně schopným agentem Zemské bezpečnostní centrály Ianem Cormacem se setkáváme již popáté (V pavučině, Hranice řádu, Mosazňák, Agent řádu), pokud nepočítám knihu, věnovanou jen jemu – Stín škorpiona. V Hraniční válce je tomuto nebezpečnému muži s nakrátko ostříhanými stříbrnými vlasy, olivovou pletí a chladným modrým pohledem sto pět let, což by mu nikdo nehádal. Něco je neměnné, něco se vyvíjí – jako třeba agentova nově nabytá schopnost, a to změněné prostorové vnímání. Kdo s čím zachází, tím také schází, nebo aspoň to na něm zanechá stopy – lidské se míchá s nelidským, není člověka bez vylepšení.

V tomto díle se blíže seznámíme s huimanem, což je člověk částečně spojený s UI, má asistenční rám a dvě dodatečné končetiny vyrůstající v úrovni pasu, také zádový krunýř a vysouvací kápi chránící hlavu. Kromě lidí, výše jmenovaných huimanů, kříženců lidí s mimozemšťany a umělých inteligencí, se setkáme s mimozemskými entitami, které mají v knize také důležitou roli, ne-li nejdůležitější.
Sympatické je, že tentokrát se UI nejeví jako nechybující bohové, protože je jasné, že čím složitější technika je, tím větší skýtá prostor pro chyby. Nedůvěra v UI roste, také proto, že některé se chovají amorálně a sobecky a jdou si za vlastním cílem. V Hraniční válce se setkáme s některými hrdiny z předešlých dílů, i když s některými jen v Cormacových vzpomínkách. Agent už se za ty roky naučil, že androidi jsou vnímající a citlivé bytosti a nejen stroje, jak si myslel v mládí. Jeho současný tým tvoří drakoman Jizvák, nově golem Smith a bojový pavoučí robot Arach, což je pro hlavního hrdinu dvojka komiků, a nesmím zapomenout ani na inteligentní věrný šuriken.

Hraniční válka je opět výlet do říše divů Neala Ashera, mistra akce a technických lahůdek. Vždy na začátku kapitoly svět budoucnosti přiblíží úryvky z průvodce, které jsme našli i v předešlých dílech. Jak už bývá u Ashera zvykem, děj se splétá z několika linií s mnoha hrdiny, což příběh drobí do vedlejších epizod a hlavně střed knihy je rozmělněn a vleče se. Například detailní několikastránkový popis opravy nákladního rushiblu (časoprostorová brána) dost nudí a čtenáře nutí přeskakovat, pokud tedy není technokrat.

Hraniční válka není kniha, jakou přečtete jedním dechem – občas si potřebujete vydechnout, občas po dechu lapáte. Magie, jinak to nazvat nelze:
…její šaty ztratily barvy, až byly kovově šedé, a pak se vtáhly do jejího těla. Totéž se stalo s jejími světlými vlasy, s barvou její pokožky a pigmentem v očích. Brzy z ní byla jen nahá kovová socha. Pak se ale její lidské křivky začaly zplošťovat, tělo se prodlužovalo a ohýbalo dopředu, hlava se jí zúžila a protáhla. Nyní z ní byl třicet centimetrů silný červ z džainské myceliální nanotechnologie, který se mříží procedil jako želé.
Str 208

Vždyť jen to množství informací! Nějaké autor zbytečně několikrát opakuje, jakoby čtenář nebyl schopen si triviálnosti zapamatovat, a přitom po něm chce, aby pochopil fúzní motor, princip rushiblu a podprostoru. A nečekejte žádné hlubší studie postav, kniha dělá čest svému názvu – je to válka se vším všudy. To nejlepší si schoval Neal Asher na konec. Ten milovníky žánru maximálně uspokojí, je fenomenálně epický a poskytuje rozřešení. Král je mrtev – ať žije král!

Jako vždy, i tentokrát je obálka z dílny Steva Rawlingse mistrovským dílem a k této povedené space opeře pasuje na jedničku. Doufám, že další příběh Iana Cormaca s názvem The Technician vyjde v překladu co nevidět.

Neal Asher: Hraniční válka
/Line War/
Nakladatel: POLARIS
Překlad: Marek Hrnčíř
Obálka: Steve Rawlings
Rok vydání: 2014
Počet stran: 368
Rozměr: 130 x 200
Provedení: paperback
Cena: 369 Kč

Recenzi napsala: Lucie Koucká

Komentáře

Já tě obdivuju, že se v těch technických serepetičkách orientuješ.-)) Proto já na scifi jenom koukám - abych to rovnou viděla. Číst to, zabordelím si hlavu snahou si to či ono představit:-)) Jo zlatý utrhaný končetiny, potoky krve a sex. Tam netápu :-)))

Hezky jsi to napsala. Netuším co je huiman s UI, ale hezky :-)

To já si při čtení ty serepetičky radši ani nepředstavuju, mám to tak se vším technickým a do dneška se pro mně elektřina přenáší v kýblích a v televizi běhaj trpajzlíci a malujou barvičkama - akorát v těch moderních placatejch televizích už jsou asi jen dvourozměrný, aby se tam vešli:-)

Jinak s Tor souhlasím, ty tvoje recenze mi vždycky nalákají ke čtení. Kdysi jsem hltala všechno, co vonělo hlubokým vesmírem, dneska na to přes všechny ty utrhaná končentiny, potoky krve, sex, upíry a vlkodlaky skoro nemám čas:-)

Možná by nebylo marný nějaký upíry a vlkodlaky poslat do vesmíru na objevnou cestu... to snad ještě nikoho nenapadlo:-D Kromě Kotlety...

 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Tor: technické serepetičky? Tak nad tím nepřemýšlím, prostě je při čtení vidím. Tak to má každý, ne? Čteš a vidíš to.

Matrin: nečtu rychle, vlastně jen při jízdě v autobuse, prostě při cestování, doma málokdy. No tak asi čtu rychle, čtu taky už dlouho, že :-))

Slíva: taky bych upíry poslala někam daleko...:-)

Přidat komentář