RECENZE: Laurel K. Hamilton: Svádění luny (Merry Gentry 3)

Článek od: Monika Slíva - 05.08.2014

Říká se, že láska prochází žaludkem. V případě knih o princezně Meredith bychom to mohli parafrázovat nějak tak, že všechno prochází postelí, a když zrovna není ten kus nábytku po ruce, lze to i jinde… vlastně kdekoliv.

Jaké by to bylo, mít menší mužský harém složený z bytostí, z nichž některé pouze vzdáleně připomínají člověka? Kolik žen by ho asi chtělo, kdyby si na rovinu, otevřeně a zcela bez předsudků položily tuto otázku? Všichni ti muži roztodivných barev, někteří i s rozličnými počty různých údů, silní, téměř nepřemožitelní, s různými nadpřirozenými schopnostmi jsou vám zcela oddáni a ochotni za vás položit i život, když to bude třeba. Jeden z nich je pravděpodobně budoucí král, pokud se vám podaří zrovna s ním počít dítě, čímž se stanete právoplatnou nástupkyní trůnu Temného království. Zbytek bude dál vaší stráží a bude stát věrně po vašem boku. No není to idyla? Nejedno oko (i jiná dámská část těla) by snadno zjihlo při takovém pomyšlení. Je ovšem otázkou, zdali by to ostatní, co se k tomu váže, stálo za to. Neustálý strach o život, ať už se nacházíte v říši lidí, nebo kouzel, věčné ohlížení se přes rameno, jestli někdo nečíhá ve křoví, to by jistě brnkalo na nervy každé ženě. A když si nemůžete být jistá ani ve své ložnici, protože zrcadlem k vám může ledacos projít, už ten harém zas taková výhra není.

Královskou neteř Merry Gentry čekají krušné časy. Těhotenství stále v nedohlednu, až si z toho všichni začínají zoufat, protože častěji zkoušet už to snad ani nejde. A pohyb na politické scéně obou království, Temného i Požehnaného, s nimiž oběma je princezna Meredith nějakým způsobem spřízněna, to je jako běh po horkém kamení s vejcem na lžíci. Stačí jeden chybný krok a vše bude nenávratně ztraceno. Navíc zjistit odkud pramení nové a neznámé nebezpečí, když princ Cel stále úpí v žaláři za to, že jí usiloval o život, to bude těžká písemka okořeněná spoustou krve a utrpení pro všechny zúčastněné. Včetně tetičky královny. Každý z přímých aktérů těch krvavých hrátek bude muset něco obětovat, ale všichni něco získají. Ne vždy se jim budou dary líbit, ale reklamační oddělení zrovna v tomhle supermarketu bohužel nenajdou.

Jsou to přímo slovní bakchanálie – v literárním slova smyslu, samozřejmě! A pokud se do textu dostatečně položíte, zjistíte, že je to spíš poezie v próze, protože už skoro nejde o to, co text sděluje, ale hlavně jak to sděluje. Věty se vinou, slova proplétají a tvoří roztodivné, zářivé obrazce, jako když se díváte do krasohledu. Jste fascinováni nádhernou hrou barev a stínů, až zapomenete, že to všechno vlastně nemá žádný účel a je to zde pouze pro samu podstatu krásna. Nechci tím v žádném případě shazovat autorčino snažení, jen bych ráda upozornila, že pokud si všechno tohle odmyslíte, vejde se vám celý skutečný děj sotva na polovinu stran knihy, a to možná ještě přeháním. Ale básně se přece nečtou proto, abychom se dozvěděli holá fakta! A tohle přesně vám nabídne děj třetího dílu série – nepříliš velký posun vpřed, ale oči vám u toho budou přecházet. Zcela úmyslně ale neříkám zásadní posun, protože zásadních věcí se na tak málo děje stane až dost a stojí za to.

V této sérii temné fantasy o dvou královstvích, která se sice navzájem respektují, ale zároveň i nenávidí a neustále soupeří o moc, Laurel K. Hamilton zúročuje svoji dlouholetou „spolupráci“ s Anitou Blake, (zatím) úspěšnější a služebně starší literární sestrou Merrynky. Mnou tak (v předchozích recenzích) kritizovaná popisnost všeho je dotažená k takové dokonalosti, že se prakticky stává výše zmiňovanou poezií. Dvorské intriky jsou jak vystřižené z kterékoliv současnosti, jen metody dosahování vlastních cílů jsou poněkud odlišné. Což je způsobené pouze tím, že stejně jako u sexuálních fantazií drží obyčejné smrtelníky v reálném světě na uzdě předsudky a vysoce sofistikovaná společnost. Pokud vám však dá někdo volné pole působnosti a jste omezeni jen svou fantazií, kolik ošklivostí by každý z vás vymyslel pro svoje soupeře?

Měsíční svit je velmi ošemetný a Svádění luny už přivedlo nejednoho smrtelníka do záhuby... S Merry a jejími ochránci a vůbec celým světem série si však můžete dovolit tu uzdu, která vás drží, úplně zahodit, aniž by to mělo jakýkoli vliv na vaše reálno, ať už děláte v životě cokoli.

 

Laurel K. Hamilton: Svádění luny (Merry Gentry 3)
Překlad: Dominika Moulíková
Nakladatelství: Epocha
Obálka: Jakub Jíra, Lukáš Tuma
Rok vydání: 2014
Vazba: pevná
Počet stran: 347
Cena: 299,- Kč

 

 

Komentáře

Ahoj, použila jsem úryvek z tvé recenze do svého články EXTERNÍ RECENZE na Svádění luny. Odkaz na tvůj článek a jméno autora je samozřejmostí. :) Doufám, že nevadí.. pokud ano, ozvy se a já příspěvek smažu :)

Přidat komentář