LITERATURA: Top 5 knih roku 2015 podle Jáchyma Šidláka

Článek od: Jáchym Šidlák - 02.01.2016

Jaké knihy letos nejvíc uchvátily Jáchyma Šidláka? 

5. František Kotleta:  Lovci

Mé první setkání s Františkem Kotletou a hned takové překvapení! Hlášky, černý humor a akce, kam se jen podíváte… Mohlo to dopadnout všelijak, ale výsledný dojem je pro mě velmi uspokojivý.

4. Shirley Jackson: Dům na kopci

Posledním hororem na mém seznamu je bezmála šedesát let starý román Shirley Jacksonové, který v českém překladu vyšel teprve v minulém roce. Od Domu na kopci nečekejte žádné prudké návaly strachu ani přehnaně násilné scény – autorka se snaží čtenáři hrát na nervy hlavně psychologií postav, a vychází jí to naprosto dokonale.

3. Robert Holdstock: Les mytág

Ptáte se někdy sami sebe, jestli je ještě možné, aby vás v žánru fantasy něco překvapilo? V tom případě si sežeňte Les mytág a nechte se unést Holdstockovou lyričností spojenou s oním dechberoucím, téměř mýtickým příběhem. Pak se ptejte znovu.

2. Pavel Renčín: Vězněná

Vězněná je pro českou hororovou literaturu jako zjevení a Pavel Renčín dokazuje, že nehodlá jen tak zapadnout mezi průměrné spisovatele. Někdy si budete ohryzávat nehty napětím, někdy se možná i zasmějete… především se vám ale bude zvedat žaludek z té koncentrované hrůzy, o jaké autor bez mrknutí oka píše tak, aby se vám co nejvíce vryla do paměti.

1. Stephen King Revival

Čirý děs a nostalgie jsou témata, která jsou od sebe na míle vzdálená, Revival Stephena Kinga ale dokazuje, že pokud je smícháte do jednoho příběhu, výsledek nemusí být vůbec k zahození. Přidejte si k tomu ještě nadmíru působivé finále, Kingovu pisatelskou zručnost a máte jasného kandidáta na knihu roku.

 

A jaké knihy se nejvíc v roce 2015 líbily vám? 

Komentáře

Přidat komentář