RECENZE: Neil Gaiman, Naštěstí (ne)máme mléko

Článek od: Renata Staurovská - 15.03.2016

Neil Gaiman nám opět dokazuje, že ze sebe ještě zdaleka nevydal všechno a má nás stále čím překvapit. Kniha Naštěstí (ne)máme mléko u nás vyšla v loňském roce a je to opět, stejně jako nedávno představená Spáčka a vřeteno, netradiční pohádka pro děti od sedmi let. Proč netradiční? Protože… protože prostě Gaiman. Však uvidíte sami.

Už po přečtení první stránky víte, že Naštěstí (ne)máme mléko se vám líbit bude – a pokud máte děti, tak ty ji budou přímo milovat. Vždyť kdo by nemiloval příběh, ve kterém je hlavním hrdinou táta, který jde koupit mléko? Že je to nuda? A co když po cestě potká trochu zelené a poněkud blemcavé mimozemšťany, dinosauřího profesora Stega, zářivě barevné poníky, upíry, kteří si říkají upýři, a mnoho dalších bizarních postaviček? To už zní jako zábava, jako jízda pohádkovo-nepohádkovým světem, kde čtenář neustále marně hádá, co si na něj Gaiman přichystal na další stránce.

Když vezmete Naštěstí (ne)máme mléko do ruky, ihned vás zaujme svým netradičním formátem a výraznou obálkou, hrající všemi možnými barvami. Ilustrace z pera Chrise Riddella, který s Gaimanem nespolupracuje zdaleka poprvé, provází čtenáře po celou knihou téměř na každé stránce a jsou místy úsměvné, místy znepokojivé a pro děti možná i trochu strašidelné (ostatně jako většina Gaimanových děl), ale v každém případě trefné a krásně dokreslují atmosféru celého příběhu. V porovnání s například knižní Koralínou je však kresba výrazně pohádkovější a pro děti příjemnější, a stejně tak i samotný příběh. Žádné knoflíky místo očí ani věčné uvěznění v nereálném světě, hlavnímu hrdinovi zde hrozí "jenom" prachobyčejná smrt – což je ale prvek, se kterým se děti pravidelně odmalička setkávají i v pohádkách a jsou na ně svým způsobem zvyklé. Prachobyčejná smrt a ztráta mléka, abych nezapomněla! Na úkázku knihy samotné, včetně zmíněných ilustrací, se můžete podívat zde.

Naštěstí (ne)máme mléko přináší geniálně jednoduchou zápletku, rozpracovanou do neuvěřitelných rozměrů a rozepsanou tak, že čtenář snad každého věku přečte knihu jedním dechem… a skvěle se u toho pobaví. Povedené Riddellovy ilustrace Gaimanův příběh nádherně doplňují a spolu s ním dokazují, že mezi pohádkou pro děti a pohádkou pro dospělé nemusí být nutně žádný velký rozdíl. Zkrátka a dobře, geniální profesor Steg doporučuje a my s ním!

 

Naštěstí (ne)máme mléko

Autor: Neil Gaiman

Ilustrace: Chris Riddel

Překlad: Petr Eliáš

Počet stran: 160

Nakladatelství: Albatros

Rok vydání: 2015

Cena: 229 Kč

Komentáře

U téhle knihy mě hodně odpuzuje to množství písmen . Měl jsem z ní v boookstooru pocit, že je vlastně strašně prázdná a ilustrace to nezachránily.  

Tak ono asi nešlo o nějaký útok na knihu :) 

Jinak mě osobně potěšila drobnost, že jde o poměrně klasický formát - tj. nečumí to z ostatních Gaimanovek ven. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář