RECENZE: Stephen King, Žhářka

Článek od: Renata Staurovská - 17.05.2016

Dnes vám představíme jedno z klasických děl Stephena Kinga, a to Žhářku, kterou vydal už v roce 1981. O tom, že se jedná o velice povedený kousek, svědčí například její filmové zpracování z roku 1989 nebo fakt, že se u nás Žhářka dočkala už třetího vydání. Ještě jste ji nečetli? Dokážeme vám, že za přečtení rozhodně stojí.

Hlavními hrdiny Žhářky jsou osmiletá Charlie a její otec, Andy McGee. Ti společně utíkají před agenty Dílny, tajné vládní organizace, která je pronásleduje. Chtějí je polapit nebo zabít? To ani jeden z nich přesně neví a neodvažuje se domýšlet. Oba však ví, proč je pronásledují – Charlieini rodiče se jako studenti zúčastnili vládního experimentu, díky kterému získali nadpřirozené schopnosti, a jejich dcera je zdědila v mnohem větší míře, než si vůbec dovedou představit. Jejich zoufalý útěk je prokládaný vzpomínkami na minulost, vyčerpaná holčička usíná svému neúnavnému tátovi v náručí s neochvějnou důvěrou, že se vše vyřeší… a muži v zelených autech jsou blíž a blíž.

O tom, že Kingovi dětští hrdinové prostě jdou, nemůže být nejmenších pochyb, vzpomeňme například na OsvíceníSrdce v Atlantidě nebo Jakea, jednoho z hrdinů osmidílné Temné věže. Ani malá Charlie není výjimkou, její uvažování a potýkání se s problémy světa dospělých je naprosto věrohodné a čtenáři nemůžou jinak než si ji zamilovat. Bravurně napsanou hlavní postavu doplňuje našlapaný příběh, který nabírá neskutečné obrátky už od prvních stránek, je oživený flashbacky a částmi, kdy sledujeme pronásledování hlavních hrdinů z pohledu záporáků. Když k tomu přidáte dusivou a neúprosnou atmosféru ubíhajícího času, která Žhářku jako celek skvěle dokresluje, dostanete starou dobrou kingovku ve stylu Carrie nebo Osvícení.

Máte-li chuť na nějakou starší, klasickou knihu z pera mistra (už dávno ne pouze) hororu Stephena Kinga, věříme, že zrovna Žhářka bude skvělou volbou. Připravte se, hon na holčičku začíná…

 

Žhářka

Autor: Stephen King

Překlad: Ivan Němeček

Počet stran: 432

Vazba: Paperback

Nakladatelství: Beta – Dobrovský

Cena: 269 Kč

Komentáře

Vďaka tejto recenzii som si znova prečítala túto knihu  a viete čo ma šokovalo??? nie príbeh ... ten poznám .. ale cena knihy   - mám slovenské  vydanie Nakladateľstvo Pravda v roku 1989 za 40Kčs (40 korún československých pre mladšie ročníky :-) )  nie nechcem písať môj názor na obsah  knihy, ... len sa pozamyslieť nad dnešnou cenou kníh.... teraz  cca 18 € u nás  a u vás ?? neviem.....a potom že mládež nečíta......fakt smutné

 

 

Nemyslím si že by to byl takový rozdíl. Tehdy byly pravda knihy trochu levnější ale opravdu ne o moc a výběr byl doslova setinový. Krom toho já do svých cca dvaceti neměl vlastní knihu a přesto neustále četl, takže o ceně to snad ani není. 

Pro srovnání:

2016

Kniha 18eur x 28 = 504 Kč  průměrný plat v  čr 26 287 Kč : 504 = 52 knih

1989

Kniha 40kč, průměrný plat v čsr cca 2400  Kč (1600 - 3200)  : 40 = 60 knih

 

 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Já jsem si jako dítě knihy kupovala, pamatuju se na tu rozkoš, když jsem si přinesla třeba nějakou dobrodružnou nebo výpravnou o Indiánech, jo to mě bralo, knihy i rudokožci. Pak jako dospělá jsem každý týden stála nehoráznou frontu a odnášela si komínek knih, což jsem finančně nepocítila (plat coby středoškolák po škole dle tabulek 1500, pak po roce 1900, což nebylo běžné) - dnes? Zbytečná debata. 

Taky si nemyslím, že je to jen v penězích. Spíš je to o tom, jestli rodiče vedou dítě ke čtení. Když jo, a dítě to pak baví, vyroste z něj mládež, které nevadí zajít si do knihovny. A pak si ve starším věku místo dvaceti triček koupit deset knížek.

Zdar a Sílu přeje Kadet

Přidat komentář