KOMIKS: Chuck Palahniuk - Cameron Steward, Klub rváčů 2

Článek od: Tereza Kadečková - 16.11.2016

První pravidlo Klubu rváčů je, že se Tylera Durdena nezbavíte, ani kdybyste hodně chtěli.

Sebastian a Marla slaví deváté výročí. Slaví je možná silné slovo, Sebastian je hromádka neštěstí a Marla se dál účastní skupinových sezení. Vztah se Sebastianem ji nebaví a čím dál častěji vzpomíná na Tylera Durdena a ty úžasné chvilky, které spolu prožili. A právě kvůli vzpomínce na nejlepší sex svého života vymění Sebastianovi prášky a Tyler se tak pomalu, ale jistě, vrací zpátky.

Chuck Palahniuk se po letech vrátil k příběhu, který si po svém zveřejnění začal žít vlastním životem. Kritika znuděné společnosti, výtržnictví, undergroundové zápasnické ringy, to všechno svého času inspirovalo čtenáře a diváky a z Klubu rváčů se stal kult. Klub rváčů 2 je částečně pokračováním a částečně zvednutým prostředníčkem ke všem těm fanouškům, kteří původní knihu či film brali příliš vážně.

Chcete-li číst Klub rváčů 2, bezpodmínečně musíte znát předchozí díl. I když jsou tu základní kameny vysvětlené a pochopíte, že Sebastian má nějakou druhou osobnost Tylera a ten páchá neuvěřitelná zvěrstva, nebude vám to ke čtení stačit. V Klubu rváčů 2 je příliš mnoho odkazů a příliš mnoho návazností a bez znalostí je nepochopíte.

Premisa příběhu je taková, že se Tyler Durden vrátil a unesl devítiletého syna Sebastiana a Marly. Oba rodiče teď dělají, co musí, aby ho zachránili. Přivádí je to až do nesmyslných situací – jako když si umírající děti coby své poslední přání přejí cestu do válkou zničené Afriky – a celý příběh je proložený výstupy samotného autora, který dění komentuje.

To, že nepůjde jen tak o nějaký příběh, poznáte v kresbě. Je oku příjemná, trochu temná, ale hlavně spousta obrázků a citoslovcí zasahuje do textových bublin. V mnoha případech tak nemáte ani tušení, o čem se postavy baví, ale je vám to vlastně jedno, protože tady nejde o to, co kdo říká, ale co se děje. Důležité je, že show pokračuje a Chuck Palahniuk se ji snaží pohřbít.

Klub rváčů 2 je výborný komiks, který navazuje na kult a snaží se ho podkopnout, ale bez toho, aby ničil příběh. Naopak, svéráznost, humor a myšlenka Klubu rváčů zůstávají. Chuck Palahniuk z něj dělá meta dobrodružství, které je ale lehce pochopitelné a rozumné, čehož v podobných případech není tak snadné dosáhnout. Se svou lehkou ironií je Klub rváčů 2 jeden z nejlepších komiksů, který u nás v tomhle roce vyšel.

 

Hodnocení: 100%

 

Klub rváčů 2

Autor: Chuck Palahniuk

Kresba: Cameron Steward

Překlad: Richard Podaný

Nakladatelství: Crew

Vazba: Vázaná

Rozměry: 175 x 245 mm

Počet stran: 280

Cena: 799 Kč

 

Komentáře

Chuck Palahniuk u té večere, kde nápad na pokračování vznikl musel pronést:
"Ne, nebude to plnohodnotné pokračování. Naopak to bude strašně špatné. Rozbiju lore, nechám oživit postavy, vytvořím stupidní situace a celé to prošiju bouráním 4 zdi."

Tohle jako uznáváš?
Nebyl, by jsi radši, kdyby šlo o výborné pokračování svého predchůdce?
Jsem zvědavý, kolik takovým retardů se na Klub Rváčů 2 podívá takto stupidně a začne knihu vychvalovat.

Nevím, jestli autor chtěl vyfakovat všechny fanoušky... Pokud to udělal úmyslně, tak nevím proč bych ho za tohle měl chválit.
Toto pokračování je nekonzistentní slátanina, dobrá maximálně pro lidi, kteří v nesmyslech hledají něco víc.
Uhh je mi z toho zle.
 

Gramatiku a fakt, že jste si u mě spletl pohlaví, stranou.

Není to přesně to, o co se Palahniuk snaží? Už samotný Klub rváčů byl dost útočný a veskrze ironický. Tímhle druhým dílem tomu jen nasazuje korunu. Ano, rozbíjí lore, ano, oživuje postavy, ano, vyfakoval všechny fanoušky, kteří jeho dílo hltali a brali moc vážně. A o to mu přesně šlo a vyšlo mu to skvěle. Vždyť do komiksu nakreslil i fanoušky se stejným názorem jako vy. Takže já bych řekla, že vzhledem k tomu, že autor dosáhl čeho chtěl, dosáhl toho docela smysluplně a jeho sarkasmus, ironie a fóry jsou pořád stejné, tak jsem tomu dala takové hodnocení, jaké si to dle mého názoru zaslouží. Moje recenze nejsou mantra, proto jich máte na internetu spousty, které si můžete přečíst.

A příště bych vás poprosila, abyste se vyjadřoval slušně.

Zdar a Sílu přeje Kadet

Přidat komentář