KOMIKS: Jason Aaron - Davide Furno - Francesco Francavilla, Skalpy 5: Úplně sám

Článek od: Martin Stručovský - 22.11.2016

Ačkoliv tomu podtitul Úplně sám neodpovídá, jedná se už o pátý díl série Skalpy. A pro českého čtenáře to znamená jediné – jsme přesně v polovině komiksového seriálu. A šrouby se utahují stále víc.

Páté Skalpy by se daly s trochou nadsázky označit za oddechový čas, protože děj se vlastně nikam radikálně neposune. Podle titulu lze sice soudit, že tentokrát se pozornost přesune především na hlavního (anti)hrdinu Dashiella Zlého koně, ale není tomu tak. Spíš by se dalo říct, že v pátém díle získal roli spíše marginální.

Název Úplně sám je pojítkem hned mezi několika postavami, v nichž se Aaron tentokrát hrabe. Právě vybrané postavy se totiž jakýmsi způsobem ocitli v úplné izolaci, staly se vlky samotáři, kteří nějak musí vzdorovat celému světu, a které nikdo nechápe.

Aaron opětovně zdůrazňuje, že současné události v Prérijní růži jsou silně ovlivněny minulostí a příkořím, které bylo na vybraných postavách napácháno. Pokud vám Brit Diesel Fillenworth a Baylis Earl Nitz doposud připadali jako ti nejhnusnější šmejdi na planetě, ukáže vám, že k tomu byli jistým způsobem dotlačeni, a že si své chování dokážou sami před sebou ospravedlnit. Je to čtení plné bolesti, smutku a vzteku. Aaron emoce prostě umí, stejně jako práci se svými postavami a tahle série už snad ani víc noir být nemůže.

Naopak o něco slabší je linka kolem Dashiella Zlého koně, ten se ze zabejčeného tvrďáka změnil v trosku závislou na drogách a sexu s náčelníkovou dcerou a bude zajímavé sledovat, zda se vrátí zpět ke svému starému já. Mě osobně sledovat trosku, která neví, co je za den, nebaví. Nemluvě o skutečnosti, že linka se závislostí na drogách mi přijde moc přitažená za vlasy. Lze ji chápat jako Dashiellovu snahu uniknout ze své současné situace, snahu pomocí pocitu drogové euforie nevnímat hnusy světa, ale zdá se to moc přitažené za vlasy a třeba v románech o Jacku Taylorovi od Kena Bruena to fungovalo podstatně líp.

Ve výsledku je ale největším zklamáním z nových Skalpů nečekané vyřešení jedné z dějových linek, které přichází samo, místo aby k němu vedlo rozsáhlé pátrání Zlého koně. Tedy po tom, co se rozhodne změnit svůj život. Nebo se minimálně vrátí do původních kolejí. Skalpy se tak ukazují být víc noirem než americkou drsnou školou.

Skalpy: Úplně sám představují v sérii epizodu, která je důležitá pro pochopení motivací vybraných postav. Stejně jako její předchůdkyně je opět prošpikovaná emocí i brutálními scénami. Zároveň je ale po příběhové stránce tím slabším, co zatím komiksový seriál nabídl. 

Skalpy: Úplně sám
Jason Aaron - Davide Furno - Francesco Francavilla
Nakladatel: Crew
Překlad: Štěpán Kopřiva
Počet stran: 140 
Rok vydání: 2016
Provedení: paperback
Cena: 379 Kč

Komentáře

Přidat komentář