RECENZE: Ben H. Winters, Ztrápený svět

Článek od: Hanina - 10.03.2017

Na Zem se řítí obrovský asteroid Maia, který není možné žádnou dostupnou technikou zneškodnit. Ví se datum katastrofy i přesný čas a místo. Černého Petra dostala tentokrát Malajsie. Svět je zaplaven katastrofickými uprchlíky. V Posledním policajtovi, prvním díle stejnojmenné sci-fi detektivní trilogie, zbývá do dopadu asteroidu šest měsíců. Tehdy přichází na scénu hlavní hrdina, detektiv Henry Palace. Zatímco svět se konejší nostalgií, on řeší „svůj“ případ. Následuje Čas se krátí. Nyní přituhuje. Zbývá pouhých 77 dní na to, aby si lidé dosnili své poslední sny. Regrese probublává celou společností. Zdá se, že nedotčen zůstal jen Henry Palace. Muž činu. Nebo naivní trouba? Tvrdohlavě si jde za svým a s mravenčí pílí rozplétá další detektivní případ. V Ztrápeném světě zbývají dva týdny, potom je konečná. Alespoň Henry je o tom přesvědčen a čtenář s ním – příběh je vyprávěn z pohledu hlavního hrdiny.

Henry opouští policajtskou chatku, kde jsme ho zanechali na konci druhého dílu. Má v plánu strávit ten přísně vyměřený čas nikoliv mezi kolegy, ale na cestách, řešením jisté záležitosti. Tentokrát se nejedná o plnění oficiálního úkolu ani o ničí prosbu. Společnost se už definitivně rozpadla. Lidé obsazují podzemní kryty a plení supermarkety. Jsou jen „rudá města“ plná násilí, „modrá města“ plná strachu a „bílá města“, oázy klidu před bouří. Není nikoho, kdo by Henryho potřeboval, a tak si určí sám práci. Jak typického pro Henryho. Ještě, než Maia spálí všechny stromy, hodlá zjistit, kde je jeho rebelská sestra Nico, které odešla s batohem plným mlsů zachránit svět.

Henryho pátrání prolíná retrospektiva z doby před dopadem. Už to není jen čerstvě povýšený zelenáč, který díky Maie udělal rychlou a krátkou kariéru policejního detektiva. Člověk bez přátel, ženy a zálib, hledající útěchu v povinnostech a zapisující si své poznatky do sešitů po otci, modrých jako drozdí vajíčka. I on se změnil a sešit už má poslední. Stává se ohařem, který chytil stopu. Ale není to posedlost, co ho žene vpřed. Je to obyčejná lidská touha. Jediný bod, kam to celé od začátku spělo. Nebýt sám, až nastane ten den. Uklidit si před vlastním prahem. Až se vyřeší záležitost s Nico, Henry může v klidu umřít a svět s ním.

Snadné to nebude. „Vykopej díru!“ To byla poslední slova Palacova dědečka před smrtí. Stihl to ještě v oné šťastné době, kdy lidstvo nemělo o Maie ponětí. Zalezla pod zem i Nico? Henry hledá její partu. Teenagery vystupující pod směšnými jmény. Astronaut. Plavkyně. Rozkošník... Nachází ale jen dva zkrvavené nože.

Ben H. Winters před námi rozplétá jednoznačně Henryho největší a nejlepší případ se zaslouženým a lehce překvapivým, a přitom velice lidským fínále. Závěru trilogie není co vytknout. Překlad Miroslavy Polové je opět skvělý. Snad jen tu "ztrápenou" obálku si mohl Triton odpustit, ačkoliv originál není o moc lepší. Nemohu uvěřit, že ji dělal ten stejný pán jako dvě předchozí – Milan Malík.

Zbývá poslední otázka: Kde byste byli vy na Henryho místě? Někteří spisovatelé píší, nikoliv aby lidstvo bavili, ale aby je trýznili. F. Kafka, F. Dostojevský, J. Joyce…, Ben. H. Winters.

 

Ben H. Winters
Ztrápený svět, Poslední policajt – kniha třetí

Nakladatel: Triton

Obálka: Milan Malík

Překlad: Miroslava Polová

Redakce: Petr Mušálek

Počet stran: 264

Provedení: brožovaná

Rozměry: 125x200x20 mm

Cena: 249 Kč

Komentáře

Přidat komentář