Recenze: Stephen King - Owen King, Růženky

Článek od: Renata Staurovská - 26.11.2018

Znáte pohádku o Šípkové růžence? Jistěže znáte. Krásná zakletá princezna spí ve své věži a čeká na prince, který ji polibkem vysvobodí a žijí spolu šťastně až do smrti. Růženky z pera mistra hororu Stephena Kinga a jeho syna Owena to však tak jednoduché mít nebudou.


Vítejte ve světě, který jako by z oka vypadl tomu dnešnímu. Lidé spěchají do práce, řeší si své manželské i nemanželské problémy, mladí lidé prožívají první šťastné i nešťastné lásky. Prostě vše, jak má být. Až na tu ženu, která jako by byla… odjinud. Je překrásná, umí mluvit se zvířaty a zrovna narvala hlavu do zdi jednomu zfetovanému chlápkovi. Ten ubožák mlátil svoji manželku, ponižoval ji a tahle ženská, Evie, s ním udělala krátký proces. Ani se u toho nezapotila.


Ve stejné době, kdy se objeví ona, se mezi ženami začíná šířit záhadná choroba. Aurora tomu říkají. Nikdo vlastně neví, co přesně to obnáší. Jakmile ženy usnou, z obličeje jim začnou rašit jemná vlákna, ne nepodobná pavučinám. Ta se splétají v lehké sítě a obalují své hostitelky, dokud nepřipomínají nehybný, dýchající kokon. Takto zakuklené spí a zdá se, že spát budou navěky, inu - jako Růženky. Jakmile se je ale někdo pokusí probudit, třeba jen odhrne síť, aby mohl dát princezně záchranný polibek, jsou nepříčetné, zuří, koušou a trhají všechno, co je z jejich spánku vyruší. Krásný paradox s naší pohádkou, že?


Svět se topí v panice a muži jsou bezradní. Evie, která je jako jediná vůči podivné nemoci imunní, se dostane do ženské věznice, kde v době krize neplánovaně přebírá velení doktor Clint Norross, hlavní hrdina celého příběhu. Jeho manželka Lila je místní šerifkou a jednou z mála žen, kterým se zatím daří neusnout – ať už s pomocí kávy, energetických nápojů nebo drog. Udržet otevřené oči je ale s každou hodinou těžší a těžší, a tak čím dál více Růženek odchází do snového světa za Stromem, světa bez mužů, kde žádný opilec nikdy nevztáhne ruku na svoji trápenou manželku a mladé dívky se nemusí bát pouličních násilníků.


Zvěsti o ženě, na kterou Aurora nepůsobí a která je zavřena v ženské věznici, se brzy rozšíří a v městečku se najde pár mužů, kteří se rozhodnou vzít zákon do vlastních rukou. Vždyť právě ona může být klíč k tomu, aby se jejich milované dcery a manželky opět probudily… A zatímco se v našem světě schyluje k boji o věznici, život Evie a dost možná životy všech spících Růženek na celém světě, v zemi za Stromem stojí ženy před nelehkým rozhodnutím. Naskytne-li se jim příležitost vrátit se zpátky ke svým synům, otcům a manželům, budou jí vůbec chtít využít? Co když tyhle Růženky vůbec probuzené být nechtějí?


Biblické odkazy, neustále aktuální téma vztahů mužů a žen a v neposlední řadě mistrovsky převrácené motivy příběhu, které zná snad každé malé dítě – to a mnohem víc jsou Růženky. Nečekejte hororové dílo, u kterého se budete strachy lekat každého zvuku a stínu. Stephen a Owen Kingovi vytvořili společnými silami něco, co samotný hororový žánr dalece přesahuje. Je to příběh k zamyšlení nad otázkami dnešní doby, jako jsou rovnoprávnost obou pohlaví, domácí násilí, pozice muže a ženy ve společnosti a mnoho dalších. Zároveň je ale tak napínavá a čtivá, že ji nebudete moci odložit a mnohé z otázek si začnete klást až ve chvíli, kdy Růženky se zatajeným dechem dočtete.


Navnadili jsme vás? To je dobře, tato kniha totiž za váš čas určitě stojí. A až ji přečtete, můžete se ptát spolu s námi, kdo v téhle verzi pohádky vlastně zachraňoval koho…

 

Růženky

Stephen King, Owen King
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba: Pevná
Počet stran: 624
Cena: 429 Kč

Komentáře

Přidat komentář