RECENZE: Lucie Lukačovičová, Poslední bůh

Článek od: Monika Hrňová - 21.08.2019

Poslední bůh je výborný dobrodružný příběh z pera české autorky Lucie Lukačovičové. Odehrává se v období koloniální Indie, kdy se Britové snažili upevnit svou nadvládu, ale zároveň nedokázali potlačit místní tradice, vzývání hinduistického panteonu ani víru v nejrůznější nadpřirozené bytosti. A že jich v Indii je.

Edgar Sangatte je všestranný vynálezce. Nejenže ho zajímá, jak věci fungují a mechanika je jeho největší koníček, ale také se vyzná v léčení a řadě dalších nadmíru užitečných věcí. Jeho žena Eliante je Sidhe, pochází z rodu irských víl, a před svými nesmrtelnými bratry utekla do svazku manželského se smrtelníkem. Jejich pokojný život v indickém Goa vezme za své v momentě, kdy se Edgarovi za dramatických okolností dostane do rukou dopis od profesora Wilsona z Kalkaty, který je ve vážném nebezpečí. Edgar s Eliantou se okamžitě vydávají na cestu a dostanou se na stopu tajemné legendě, která zahrnuje celou řadu předpovězených věcí. Hrdinu, jež je vtělením boha Višnu, jeho vyvolenou a hlavně tajemnou zbraň, jejíž použití by mělo katastrofální následky. Začíná hra o čas.

Poslední bůh je vskutku vzrušující dobrodružná honička napříč celou Indií. Seznámí vás s indickou kulturou, tradicemi a hlavně s mnoha místními mytologickými bytostmi. Technika jako jsou parostroje, vzducholodě a střelné zbraně soupeří s magií potměšilých démonů, hadích bytostí – nágů, garudů a spoustou dalších nesmrtelných obyvatel indické oblasti.

Lucie Lukačovičová je zkušená autorka, která se sice realizuje převážně v povídkách, ale má na svém kontě i pár románů, např. Vládci času (fantasy příběh inspirovaný Japonskem 12. století), Stanice Armida či Detektivní kancelář Sirius. Pro autorku je příznačná výborně zvládnutá řemeslná práce, ať už se to týká věrohodných reálií, nebo vytříbeného jazyka, díky kterému se kniha čte jedna radost. Její vypravěčský styl je jednoduchý, svižný, dovedně proložený akcí i chvilkami oddechu. Příběh tak plyne bez zádrhelů a hluchých míst.

Román vychází z dávného eposu o princi Rámovi a princezně Sítě, což je asi nejznámější indická legenda. Celou knihou tak probublává odvěký boj dobra se zlem, hrdinové poměřují síly s podlostí démonů a všelijakých jiných bytostí na straně temna. Pokud byste se báli, že Asie je od vašich evropských znalostí příliš daleko a vůbec netušíte, jaký je rozdíl mezi dálitou a kšatrijou, a z indických bohů znáte tak maximálně krutou Kálí, nebojte, autorka na to myslela a přidala slovníček a vysvětlivky. Příjemným a zábavným způsobem tak přibližuje pro řadu lidí nepříliš známou kulturu. A samozřejmě nechybí ani pořádná mapa.

Autorka šikovně míchá indické legendy a historické reálie, které si ovšem upravila k potřebě příběhu. Má je ale důkladně zmapované, takže rozhodně nemáte pochyby o tom, že koloniální Indie byla velmi komplikované místo pro život. Patrný je i střet mezi navládou „civilizovaných“ Evropanů (převážně tedy Angličanů) a domorodců, kteří si jen tak nenechají něco líbit. Ale přílišného moralizování se nebojte, autorce jde především o příběh.

Zajímavý je kontrast mezi Edgarem a Eliante. Edgar je klasický hrdina. Ačkoli znevýhodněn hrbatými zády, drží se svých ideálů a principů, má neúnavnou a pohotovou mysl a čest pro něj není jen slovo ve výkladovém slovníku. Lidem rozumí jak nikdo jiný a je schopen vidět život v souvislostech. Naproti tomu dlouhověká Elianta je poznamenána svým nadpřirozeným původem a lidská povaha je pro ni někdy naprostou záhadou. Občasný konflikt mezi nimi tak dává vyniknout někdy až nesmyslnosti lidských tradic a zároveň ukazuje, že správné rozhodnutí ve prospěch všech nemusí být nutně přesně to, co hlásá morálka. Ale i tak se dokáží milovat.

Kniha má jednoznačně steampunkový nádech a tak trochu máte pocit, že byste klidně mohli cestou potkat hrdiny z knih Julese Verna. Pokud se ve vás ukrývá duše dobrodruha, který setře pot z čela a s nadšením se vydá zachránit osobu v nesnázích, bude tato kniha pro vás to pravé.

Poslední bůh
Lucie Lukačovičová

Nakladatelství: Klub Julese Verna
Rok vydání: 2019
Autorka obálky: Jana Šouflová
Počet stran: 320
Cena: 290 Kč

Komentáře

No, na začátku jsem si řekl, že budu potřebovat slovník. Pak jsem zjistil, že ani ne, neb cosi jsem o Indii tušil a pak, autorka to většinou umně zabudovala do textu, aniž si toho někdo hned všimne. Taky dobrý. A zajímavé, napínavé atd to bylo a tak mě překvapilo, že na konci byl .... slovníček...

Steampunku je tam relativně dost, ale jinak zcela reálná parní motorka tam neprosákla. Další zajímavostí (v širší souvislosti) je, že dneska snáze seženu originální karabinu Snider snáz, než Příručku pro strojvedoucí a topiče z první republiky.

Parní motorka tam je! :) Když jedou hrdinové po Grand Trunk Road, tak nastane pohoršení nad poněkud příliš odvážným motocyklistou :)

Přidat komentář