RECENZE: Jan Kotouč, Nad českými zeměmi slunce nezapadá

Článek od: frankie - 04.02.2020

Román Nad českými zeměmi slunce nezapadá byl vydaný již v roce 2016. Série tohoto románového světa se stále rozšiřuje, proto je vhodné si připomenout úvodní díl. Jan Kotouč má na mladého třicátníka za sebou již solidní autorskou dráhu. Touto knihou poprvé zabrousil do alternativní historie. Děj se odehrává v roce 1947 a odklon od reálného dějepisu je to extrémní.
V polovině 19. století totiž svět postihla katastrofa zahalená tajemstvím, o to více však se známým a zřejmým výsledkem. 31. května 1848 se země začala otřásat a oblohu začaly křižovat blesky. Některé blesky byly obrovité paprsky, které zasáhly zemský povrch a vymazaly část pevniny. Celé části zemského povrchu zmizely, mnoho oblastí zatopila voda a mapy světa se změnily geograficky i politicky. Státy do katastrofy významné upadly téměř v zapomnění, jiné naopak vznikly nebo dosáhly obrovského hospodářského i vojenského vzestupu. Jedním z nově vzniklých států je Česko-slovenské království, námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě. Taková představa se našinci líbí moc, a když se lehce zasní, jaké by to bylo, jednoznačně pochopí, s jakou nechutí ztrácely koloniální velmoci postupem času svůj vliv. Nejsme ale jediným průbojným státem.
V knize vychází Češi jako jednoznační klaďasové, v dosud uplynulých válkách jsme byli napadáni a po zásluze jsme zvítězili. Největším nepřítelem je ale carské Rusko, stát, kterému nečiní problém rozpoutat konflikt pro zisk území. Ideálně v rámci tajných provokací, aby se veřejné světové mínění neobrátilo jednoznačně proti němu.
Autor čtenáře uvrhne do akce hned od začátku a prakticky nepustí do konce knihy. Barvitě líčí boje na moři, letecké souboje i špionážní akce. Velice vydařená obálka má šanci přilákat čtenáře, kteří dostanou spoustu akce i trochu romantiky. Autor se s postavami v knize nepáře a nikdy se neví, kdo zahyne. Velice osvěžujícím dojmem působí psaní knihy z více pohledů, tj. českého i ruského.
Bez povšimnutí nezůstanou přílohy, které přibližují historický vývoj od velké katastrofy, české panovníky a také výčet vojenských námořních sil Česko-slovenského království a carského Ruska. První recenze zveřejněná na našem webu o této knize rozpoutala vášnivou diskuzi, v některých případech až zbytečně emotivní a útočnou. Za sebe mohu říct, že kniha se četla skvěle a já se u ní výborně odreagoval.          

Nad českými zeměmi slunce nezapadá
Jan Kotouč

Nakladatelství: Brokilon
Obálka: Tomáš Flak
Rok vydání: 2016
Počet stran: 318
Vazba: Pevná
Cena: 368,- Kč


.
 

Komentáře

No, v době kdy do nás tlučou horem dolem feministky, genderisti, politici, homouši, lesby atd. své šílené představy a nadávky na českej, prej zapšklej a rasistickej a neschopnej a hloupej národ je takováto knížka jako pohlazení na duši.Poslední díl jsem si šetřil... ale nevydržel. Za 3 dni důkladného čtení jsem se dobral konce téhle ságy. Kotouč píše velice čtivě, děj je napínavý, češi silní a sebevědomí jak za tatíčka Žižky a žáný národ nepodceňuje a i české kolonie vzkvétají ... fakt dobrá práce. 

Víte, taková bitevní loď Jan Roháč nebo Vladislav Jagellonský ... to je přece paráda, víme?

Co tomu vytknout? Takové trochu větší ponoření do techniky, patrné zvláště v prvním díle ... no, nemůžeme mít vše. Ale ty bitvy jsou fakt parádní. A zatím to bohužel asi skončilo ... i když možná že přece jen ještě dílek přidá. Byl bych moc rád.

Přidat komentář