RECENZE: Jakub Mařík, V ledovém sevření

Článek od: frankie - 15.07.2021

Rok se s rokem sešel a knihovničku obohatil druhý díl série UTSS SALAMIS V ledovém sevření. První díl nám samozřejmě v redakci též neunikl, recenzi si můžete přečíst zde.

Po strhující bitvě, která se odehrála v prvním díle, a díky níž jsme měli možnost blíže poznat zákeřného nepřítele, záhadné korzáry, následuje zasloužený odpočinek posádky i lodi. Dobu rekonvalescence a oprav ale razantně zkrátí nalezení téměř nepoškozené průzkumné lodi zcela prokazatelně unesené korzáry. Možnost poznat samotné korzáry i jejich technologie zcela mění původní plány a úkol lehkého křižníku Salamis a jeho posádky je od toho okamžiku jasný. O tom, že bude ještě nebezpečnější, než všichni předpokládají, se nejen čtenář, ale i osazenstvo lodi ujistí záhy.

Autor Jakub Mařík i ve druhém díle nasazuje vysokou laťku a dokazuje, že military sci-fi umí. Zvládá nejen realistický popis uvěřitelných technologií, ale hlavně dokáže brilantně vykreslit postavy, takže už po přečtení několika vět se čtenář zblíží s každým členem posádky. Největší prostor v knize je opět poskytnut zástupci kapitána Marhoulovi, ale akční děj nestojí pouze na něm a je dobře rozložen mezi více postav. To, že ne všechny se dožijí konce knihy, lze díky znalostem událostí z prvního dílu považovat za víc než zřejmé.

Zatímco první část série se odehrávala v blízkosti hvězdy, druhá uvrhne posádku na zamrzlou planetu s faunou částečně připomínající pozemskou. Není však zvířátko jako zvířátko a o překvapení není nouze. V čem ale kniha ztrácí ve srovnání s tou předchozí, je tajemno. Neznalost nepřítele byla určitou přidanou hodnotou; jakmile dojde k částečnému odhalení, strach z neznámého je logicky pryč. Na druhou stranu alespoň tímto způsobem autor postupně uspokojuje napjatou čtenářovu zvědavost. Zdaleka však není odhaleno vše a jedno nové překvapení vzbuzující velká očekávání autor dokázal připravit. Na další díl se díky tomu každý čtenář bude nejspíš těšit. Zarytý fanoušek military sci-fi by mohl očekávat více akce ve vesmíru, soubojů plavidel, obsazování nepřátelských lodí, zatížení energetických štítů, salv torpéd a děl a být lehce rozladěn, protože toho se mu příliš nedostane. Je to dáno prostředím, ve kterém se děj odehrává, a někdo v tom může vidět negativum knihy. Příběh je ale naprosto kompaktní a perfetkně drží pohromadě i bez zbytečné hromady pyrotechnických efektů. Snad všechny naopak potěší dodatek uvedený na konci sloužící pro snazší orientaci v postavách a funkcích. A obálka? Ta zachycuje UTSS Salamis v plné kráse a knize velmi sluší. Jedno obrovské mínus série ještě zmínit musím - kniha vyšla s předlouhou roční prodlevou a to je peklo.


V ledovém sevření
Jakub Mařík

Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2021
Počet stran: 304
Vazba: Brožovaná
Cena: 299,- Kč

 

Komentáře

Je to solidní lepší průměr. Trochu pomalejší rozjezd, "wow efekt" pryč, ale jinak dost profesionální. Fabianovi Mariňáci a navazující romány kdysi nasadily laťku opravdu hodně vysoko a dostat se přes ni bude hodně těžké.

Už dlouho jsem se u sci-fi tak nebavil! Perfektní, nemohu se dočkat dalšího dílu! yes

Přidat komentář