#simcikvamerice: 9/11, genocida hasičů

Článek od: Petr Simcik - 11.09.2021

 

Já vím, už jsem s tou Amerikou asi docela otravný, ale tohle je série fotek, která nemůže být publikovaná jindy než dnes. A bude to velice krátké. Je tomu dvacet let, co jsem přišel ze školy, hodil tašku do kouta, zapl malou televizi v pokojíku na ČT1 a řekl si "co to do prdele je?!" 9/11 bylo první kontinuální vysílání České televize a ano, tady se zrodila ČT24.

A po dvaceti letech jsem měl možnost být na místě. U památníku 9/11, u paty nového obchodního centra. U pomníku genocidy hasičů a policajtů. Pietní místo tvoří dvě fontány ve tvaru půdorysu dvojčat pokryté dlouhou řadou jmen. Tísnivý pocit z místa nebrání některým lidem udělat si selfie. Mě by to upřímně ani nenapadlo. Čtu jména a jen tak pro zajímavost hledám nějaké česky znějící. Žádné nenacházím. Co ale umocňuje celkový počet jmen, jsou názvy hasičských a policejních útvarů před nimi. Je jich tu nepočítaně. Některé hasičské stanice během těch pár minut, kdy dvojčata padala, prakticky zanikly. Policejní řady také dost prořídly, a to včetně dokumentační jednotky policejní akademie a úřadu vyšetřování leteckých nehod. Jak to tak vypadá, schytala to i kontrola z finančního úřadu. Stejně tak skončily pod troskami mnohé posádky sanitek. Policejní a hasičský sbor ale prořídl nejvíc. Několik let po katastrofě to bylo poměrně krušné.

Písmena jsou dutá, takže v některých se sem tam objeví květina.

Přesouvám se dál a objevuji označení letu 175. Oběti únosu letadel zahynuly jako první. Někdy jen o několik sekund. Obětí bylo kolem 3000. Proč kolem? Protože se to dodnes přesně neví. Ještě dnes, dvacet let po události, existují neidentifikované vzorky DNA a pohřešovaní, o kterých se neví, zda v budovách byli, nebo nikoli.

Tohle místo má velice silnou atmosféru. To Američani umí. Dvě obrovské jámy, neokázalé, černé. všude okolo nezvykle mnoho prostoru, jinde v New Yorku, kde se zastavuje každý volný centimetr, něco nemyslitelného. Řady tmavých písmen na tmavých deskách a nad tím symbol naděje a vzdoru, nová budova ze skla a oceli. Nové obchodní centrum.

Komentáře

Přidat komentář