NEDĚLNÍK: ZAS*ANÁ CIVILOCALYPSA aneb krušné návraty z městečka CYBERTOWN

Článek od: Renata Staurovská - 24.07.2022

Blikající neony, technické vychytávky, lasery, implantáty a dunící hudba, která se ti zaryla tak hluboko do mozku, že už ji ani neslyšíš. Jenom tvoje končetiny sebou trhají do rytmu synthwave, zatímco procházíš pod nasvícenou bránou přímo do samotného srdce postcyberpunkového města. Vítej v Cybertownu.

Cybertown je futuristický festival, který volně navázal na postapokalyptický Junktown. Stejná lokalita, stejná komunita, ale zároveň zcela nový a odvážný přístup organizátorů – to vše bylo důvodem, proč jsme poslední dny do festivalu nedočkavě odškrtávali v kalendáři. Vždyť Junktown, poslední město v pustině široko daleko, byl pro nás postapo nadšence skoro jako druhý domov, a ty dva roky, kdy se festival nekonal, nám už nikdo nevrátí. Teď se ale chystalo něco důvěrně známého, a přesto nového, velkého, SVÍTÍCÍHO!

A co že to dělá ten Cybertown tak speciálním? Stejně jako jeho předchůdce, i tenhle festival je dělaný primárně od fanoušků pro fanoušky. Komunita, která za tímhle projektem stojí, čítá několik set lidí, kteří přes rok v areálu makají, aby si potom na těch pár dní v létě mohly užít nezapomenutelnou párty. Těch se tu přes rok samozřejmě koná víc, dokonce je možné si areál pronajmout, ale žádná z akcí není tak velká jako tahle.

Cybertown je všechno, jenom ne klasický festival. Kloubí v sobě zážitky všeho druhu – od koncertů a vystoupení nejrůznějších žánrů, přes workshopy, přednášky a soutěže až po celofestivalový larpový příběh nebo výstavy obrazů a uměleckých děl. Chybět nesměl ani tradiční jugger turnaj, noční jízda pártybusem a přehlídka postapokár.A kdyby vám tohle všechno náhodou nestačilo, tak stačilo zamířit do ležení některého z kmenů a za kredity využít atrakce, které si místní „rezidenti“ pro návštěvníky připravili. A že bylo z čeho vybírat! 

Atmosféru futuristického městečka, postaveného na postapokalyptickýcm kulisách k dokonalosti dotahuje fakt, že kostým je jednou z podmínek vstupu na festival. Je jasné, že se kostýmová úroveň liší návštěvník od návštěvníka, ale i tak to celý zážitek neskutečně umocňuje. Je to svět, kde ti „normální“ jsou divní a naopak. Tvůj největší problém je mimozemská loď, vznášející se nad městem a nikdo tě nesoudí, když usneš pod stolem nebo máš náladu pařit až do bílého rána. Je to svět, kde můžeš být sám sebou a kde ti stačí dodržovat jediné pravidlo – nebuď k*kot. Je to náš svět, a tak to máme rádi!

Slovy nejde popsat, jak neskutečných těch pár dní mimo civilizaci bylo. A i když už jsme v neděli všichni padali na hubu, stejně se nám zpátky do civilokalypsy nechtělo. Znáte to. Najednou je tolik věcí, co je potřeba řešit. Práce. Co budu vařit na oběd. Kdy mám vyzvednout děti ze školy. Blížící se zkouškový. Dosaďte si sami, nad čím jste si naposledy nešťastně lámali hlavu. Prostě všechny problémy moderní doby, který s sebou její jinak četné výhody (horká vana!!!) přináší.

A proto je tak důležitý mít místo, kde může člověk jednou za čas vypnout, hodit všechno za hlavu a jenom si užít super pár dní ve společnosti nejlepších přátel. A je vlastně úplně jedno, jestli jedete na MoR, Brutal Assaualt, Colours of Ostrava, na rodinnou dovolenou nebo jen o víkendu na chatu.

My divní jezdíme do pustiny, na místo, kde mutanti a teď už i emzáci dávají dobrou noc. Na místo jménem Cybertown.

Ale ty neděle zatraceně bolí.

 

foto by Morgoth

 

Komentáře

Kdysi takové realizace začínaly westernovými městečky, pak do toho vstoupily peníze a byl z toho Disneyland. Nezbývá než popřát organizátorům, aby se podobných konců vyvarovali...

Přidat komentář