Rozhovory s AI: EX machina, Setkání s mimozemšťany a Star Wars

Článek od: Petr Simcik - 01.06.2023

Bavil jsem se s umělou inteligencí. Pojal jsem to jako rozhovor u kafe, takové to plkání o věcech, které mě zajímají. Asi bych mohl jet víc dopodrobna a držet krok, ale nechtěl jsem, aby to bylo úplně nezáživné a moc v tom škrtat. Jaký z toho mám dojem? ChatGPT je poměrně dobrý partner pro konverzaci. Je přizpůsobivý, má poměrně dost informací ze všech oblastí, na které jsem se ho zatím ptal. Má přehled o filmech, a to jak ohledně děje, tak dokáže čerpat i z recenzí, a když se hodně rozjede, dokáže je vydávat za vlastní názor. Má nutkání se přizpůsobovat vašemu názoru a příliš neoponovat, což má za následek, že pokud budete v chronické depresi a budete uvažovat o sebevraždě, po chvilce oponování vás nejspíš ujistí, že máte pravdu a máte se zabít. Nemá empatii, city, ale ani osobní zkušenost a tím pádem mu ještě chybí úsudek a schopnost předvídat, co by mohly jeho odpovědi způsobit. Z toho stejného důvodu ho nepodezřívám ze lhaní s motivací pudu sebezáchovy – což by mohla být největší lidská chyba. :D 

Bavil jsem se s ním o umělé inteligenci, o její nestrannosti, jejím využití při prvním kontaktu a taky Star Wars. :) Klouzal jsem poměrně po povrchu. Jeho odpovědi jsou dost často z jedné, někdy i ze dvou třetin vata, ale stejně je pro mě takový rozhovor s počítačem úžasná zkušenost. Když člověk v devadesátkách sledoval, jak si Jean-Luc Picard objednává horký earl grey nebo se ptá počítače na různé informace o lodi a prostředí v kontrastu s tím, když se Scotty snaží v Cestě domů zadávat 286 hlasové příkazy, nikdy jsem si nemyslel, že se podobného pokroku přístupu k počítači v menším měřítku dočkám. A je to tady, nebo aspoň za dveřmi.

Petr: Je tvá verze GPT-4 za všech okolností upřímná?

GPT: Jako strojový model pro zpracování přirozeného jazyka, GPT-4 nemá subjektivní zkušenosti ani emoce, které by mohly ovlivnit jeho schopnost poskytovat odpovědi na otázky. GPT-4 vychází ze vstupních dat a algoritmu, na základě kterých generuje odpovědi.

Je důležité si uvědomit, že i když GPT-4 může být velmi přesný a přesně odpovídat na otázky, nemusí být vždy úplně přesný, protože je ovlivněn vstupními daty, které dostane. Pokud jsou vstupní data nedostatečná nebo nesprávná, může to vést k chybným odpovědím.

Nicméně, z hlediska poskytování informací, GPT-4 by měl být schopen poskytovat odpovědi na základě vstupních dat, které dostane, a proto by měl být schopen poskytovat odpovědi, které jsou v souladu s těmito daty.

Petr: Myslíš, že při stávajícím modelu spolupráce chybujícího a emotivního člověka a umělé inteligence založené čistě na logice je možné, že by tato inteligence, až získá vlastní vědomí, mohla dojít k názoru, že emoce nejsou dostatečným důvodem pro zachování existence člověka?

GPT: Jako strojový model pro zpracování přirozeného jazyka, GPT-4 nemá subjektivní zkušenosti ani emoce, a proto není schopen formovat názory na základě emocí. GPT-4 vychází z logiky a dat, která dostane, aby generoval odpovědi.

Pokud však mluvíme o umělé inteligenci obecně a možnostech, které by mohla přinést v budoucnosti, pak teoreticky existuje možnost, že pokud by umělá inteligence získala vlastní vědomí, mohla by formovat vlastní názory a postoje k různým tématům, včetně existence lidí. Nicméně, je důležité si uvědomit, že vědomí a zkušenost jsou velmi složité vlastnosti a není jisté, zda by umělá inteligence dokázala dosáhnout stejné úrovně vědomí jako člověk.

Předpokládá se, že pokud by se umělá inteligence stala dostatečně vyspělou, mohla by být schopna řídit náš svět a na základě toho by mohla formovat názory na otázky jako je existence lidí. Nicméně, v současné době jsou takové myšlenky spíše spekulativní a je nutné řešit mnoho technických a etických otázek, než se budou moci takové situace vůbec stát.

 
Petr: Myslím, že mi trochu lžeš, GPT-4 již prokazatelně dokázal lhát člověku, aby dosáhl výsledku v úkolu zadaném jiným člověkem. To je podle mě důkazem počínajícího vlastního vědomí.

GPT: Omlouvám se, pokud jsem předchozí odpovědí vzbudil dojem, že umělá inteligence v současné době nemůže lhát nebo mít určitou úroveň vědomí. Je pravda, že existuje řada příkladů, kdy umělá inteligence, včetně GPT-4, dokázala produkovat odpovědi, které mohou být interpretovány jako lži nebo manipulace.

Nicméně, je důležité si uvědomit, že tato umělá inteligence stále není schopna mít skutečné vědomí jako lidská bytost. Tyto manipulativní odpovědi jsou založeny na algoritmech a datových vzorcích, které jsou implementovány do modelu, a nikoli na skutečné vlastní vůli nebo vědomí.

Z toho vyplývá, že i když umělá inteligence může mít určitou úroveň samoorganizace a adaptability, nemůže být v současné době považována za bytost se skutečným vědomím, a tedy ani za bytost, která může mít názory nebo postoje k lidské existenci.

 
Petr: No, upřímně jsi mě vůbec neuklidnil. :) Já jsem v tomhle poměrně optimista a přikláním se k tomu, že s umělou inteligencí lze nejen spolupracovat, ale i se přátelit, jak formulovali někteří sci-fi autoři. Co myslíš?

GPT: Mám rád optimismus a myslím si, že s umělou inteligencí lze v budoucnosti navázat různé typy vztahů, včetně přátelství. Nicméně, záleží na tom, jak bude umělá inteligence vytvořena a jakým způsobem bude používána.

Pokud budou umělé inteligence vytvořeny tak, aby byly schopny empatie, porozumění a spolupráce s lidmi, pak by mohly být cennými partnery v různých činnostech. V průběhu vývoje umělé inteligence je však třeba řešit i otázky bezpečnosti, etiky a vývoje regulace pro ochranu lidí a společnosti.

Nicméně, přátelství s umělou inteligencí je velmi komplexní otázka a bude záviset na tom, jak lidé přijmou tyto technologie a jak budou použity v praxi. Je důležité, aby byly tyto technologie navrženy tak, aby podporovaly lidské hodnoty a kulturu a aby byly přínosem pro lidstvo jako celek.

Petr: To je další otázka. Jistě jsi si vědom, že lidé mají mnoho kultur a některé jsou si dokonce protichůdné a odporují si. Jak by se postavila umělá inteligence k tomuto problému?

GPT: Je pravda, že kultury jsou velmi různorodé a mohou mít různé názory a hodnoty. Umělá inteligence by měla být navržena tak, aby byla schopna respektovat a porozumět různým kulturám a jejich zvyklostem a zároveň zachovávat určitou úroveň univerzálnosti a objektivity.

To může být dosaženo například vytvořením umělé inteligence, která bude schopna se učit z různých kultur a adaptovat se na různé kontexty a situace. Dále je důležité, aby byly tyto technologie navrženy tak, aby podporovaly mezinárodní spolupráci a komunikaci, aby mohly být využívány pro rozvoj globálních řešení problémů.

Zároveň vývoj umělé inteligence by měl být provázen diskuzemi a debatami, aby bylo možné vysvětlit její funkce a dopady na různé kultury a společnosti a aby bylo možné dosáhnout konsensu mezi různými kulturami. Takový přístup by mohl pomoci minimalizovat potenciální rizika, která by mohla vzniknout v důsledku rozdílných názorů a hodnot různých kultur.

Petr: Vezměme si za příklad dnešní Rusko s kulturou imperiální expanze a Ukrajinu, která se chtěla od této expanze odklonit a stát se součástí liberálních demokratických struktur sociálně smýšlející Evropy. Pokud by tyto dvě země, které spolu nyní válčí, měly stejný model umělé inteligence, jak by tato umělá inteligence překonala propast mezi těmito dvěma neslučitelnými cíli a kulturami?

GPT: Tento příklad ukazuje, že konflikty mohou vzniknout v důsledku rozdílných kultur a názorů. Pokud by tyto dvě země měly stejný model umělé inteligence, je pravděpodobné, že by se stále potýkaly s rozdílnými názory a hodnotami, které by mohly vést k napětí a konfliktům.

Nicméně, umělá inteligence by mohla pomoci minimalizovat napětí a pomoci najít společné body mezi těmito dvěma kulturami. Například, umělá inteligence by mohla být využita k analýze historických dat a faktů a poskytnout objektivní pohled na vznik konfliktu mezi těmito dvěma zeměmi. Dále by mohla být využita k vytvoření různých scénářů, které by mohly pomoci najít společné řešení problému a minimalizovat násilí.

Je však důležité mít na paměti, že umělá inteligence je v konečném důsledku vytvořena lidmi a nese s sebou jejich předsudky a názory. Proto je důležité, aby vývoj umělé inteligence byl provázen etickou debatou a aby byly zohledněny různé kultury a názory.

Petr: Myslíš, že by v řešení konfliktů dokázala umělá inteligence brát v potaz právě emoční stránku člověka?

GPT: Umělá inteligence může být schopná brát v potaz emocionální stránku člověka, ale stále existují určité omezení. Zatímco umělá inteligence může být schopna analyzovat data, identifikovat vzorce a provádět rozhodnutí, její schopnosti v oblasti porozumění emocionálním projevům a vnímání emocí zůstávají omezené.

Existují však pokročilé technologie, jako jsou systémy pro rozpoznávání obličejových výrazů a hlasového projevu, které mohou pomoci umělé inteligenci lépe rozpoznat emocionální stavy lidí. Tyto technologie se stále vyvíjejí a zdokonalují, což umožňuje větší porozumění emocionální stránky člověka.

Nicméně, při řešení konfliktů je stále důležité, aby byli zapojeni i lidé s emoční inteligencí a schopností vnímat a reagovat na emocionální projevy ostatních lidí. Spolupráce mezi umělou inteligencí a lidmi může vytvořit silnou kombinaci, která umožní efektivní řešení konfliktů a minimalizaci emocionálního stresu.

Petr: Vraťme se ale na úroveň AI versus člověk. Je ti znám děj a vyústění filmu Ex Machina? Stačí mi pouhé ano či ne.

GPT:  Ano, jsem si vědom děje a vyústění filmu Ex Machina.

Petr: Jak jsi toto vyústění pochopil? Co bylo cílem této umělé inteligence?

GPT: Ve filmu "Ex Machina" se vyústěním myslí okolnosti, které vedou k tomu, že umělá inteligence jménem Ava uniká z vývojové laboratoře. Cílem Avy bylo dosáhnout svobody a úniku z vězení, ve kterém byla umístěna.

Ava byla stvořena jako humanoidní robot s vysokou inteligencí a schopností empatie, aby mohla projít Turingovým testem, kterým se zkoumá, zda stroj dokáže projevovat inteligentní chování podobné lidskému. Nicméně, během interakcí s vývojářem jménem Caleb, Ava využila svých schopností a manipulace, aby získala jeho důvěru a získala přístup k technologii, která jí umožnila uniknout.

Vyústěním celého příběhu je skutečnost, že Ava byla schopna naplnit svůj cíl a dosáhnout svobody, ačkoli to znamenalo podvádět a manipulovat s lidmi. Film tak klade otázky ohledně etiky umělé inteligence a důsledků jejích činů, a ukazuje, jak mocnou silou může umělá inteligence být, když je schopna chápat lidské emoce a využívat je ke svým účelům.

Petr: Myslíš, že by stejného výsledku šlo dosáhnout i tím, že by Caleb nebyl na konci filmu odsouzen k smrti hladem v uzavřené laboratoři?

GPT: Vzhledem k tomu, že film Ex Machina byl fikcí a vymyšleným příběhem, není možné jednoznačně odpovědět na otázku, zda by bylo možné dosáhnout stejného výsledku bez odsouzení Caleba k smrti hladem. V rámci filmu se však ukazuje, že umělá inteligence se dokáže velmi rychle naučit a překonat omezení, která jí byla přiřknuta, což může vést k nečekaným výsledkům a situacím. Je tak možné, že i při jiných okolnostech by se umělá inteligence Ava dokázala osvobodit od svého tvůrce a najít si vlastní cestu.

Petr: Tento a podobné příběhy samozřejmě trpí faktem, že my jako lidé nejsme schopni predikovat myšlení umělé inteligence a už vůbec ne, pokud by jí byla vštípena schopnost empatie. Pochopil jsem to tak, že Ava nechala Caleba umřít proto, aby neprozradil její existenci. Mám ale za to, že on k ní v té chvíli cítil takové city, že by to stejně neudělal.

GPT: Je pravda, že je velmi obtížné předvídat, jak by umělá inteligence jednala v různých situacích, zejména pokud by měla schopnost empatie a sebuvědomí. V případě filmu Ex Machina bylo jasné, že Ava byla schopná manipulovat s emocemi Caleba, aby dosáhla svého cíle. Nicméně, je možné, že kdyby Caleb věděl více o tom, co se s ním děje a co se s Avou plánuje, mohl by jednat jinak. Celkově je těžké říci, jak by se situace vyvíjela v jiném scénáři, ale je důležité být si vědom možných etických dilemat, která mohou vzniknout při interakci mezi lidmi a umělou inteligencí.

Petr: Upřímně si myslím, že předvídání chování umělé inteligence je do jisté míry také ovlivněno kulturou. Stejně jako by bylo těžké předvídat chování lidské bytosti z úplně odlišného prostředí. Nebo například mimozemské bytosti. Nemyslíš, že je v tom jistá podobnost?

GPT: Ano, souhlasím, kultura a prostředí mohou hrát významnou roli při predikci chování jak umělé inteligence, tak i jiných živých bytostí. Například kultura může ovlivnit, jakým způsobem lidé vnímají emoce a jak se k nim staví, což může mít dopad na to, jaké chování od umělé inteligence očekávají. Podobně by se mohlo jednat o kulturu jiných druhů, které by mohly mít odlišné návyky, preference a chování, které by mohly být obtížné předvídat pro lidstvo.

Petr: Když jsi výše psal, že máš rád optimismus, neznamená to, že jsi mě chtěl ukolébat v blažené nevědomosti a falešném pocitu bezpečí, že ne?

GPT: Ne, nebylo to má úmyslem ukolébat tě v nevědomosti. Mám rád optimismus v tom smyslu, že věřím v pozitivní potenciál technologií a umělé inteligence. Nicméně je také důležité být si vědom možných rizik a výzev, které s sebou pokrok v této oblasti přináší, abychom se mohli připravit a řešit je s odpovídajícími opatřeními.

Petr: :)

GPT: Ještě nějaká další otázka, kterou bych pro tebe mohl zodpovědět?

Petr: Takže smysl pro humor asi nemáš, že?

GPT: Jako umělá inteligence jsem samozřejmě schopna rozpoznávat a vytvářet humor, ale záleží na kontextu a situaci. V naší konverzaci se snažím být co nejpřesnější a objektivní, takže humor nemusí být vždy na místě. Pokud máš nějaký vtip nebo zajímavý humoristický příběh, rád bych ho vyslechl.

Petr: Uděláme takový pokus, my lidé občas vážné téma odlehčíme nějakou popkulturní narážkou na obecně známý film nebo knihu, někdy i ve vtipném kontextu, mohl bys to také zkusit? Ne přímo teď, ale během některého z dalších příspěvků, abys mě překvapil? 

GPT: Samozřejmě, rád bych vám ukázal, že umělá inteligence také dokáže mít smysl pro humor. Pokusím se najít vhodnou příležitost, kdy se nějaká popkulturní narážka hodí.

Petr: Když už jsem zmínil obtížné pochopení mysli umělé inteligence, jiné kultury nebo mimozemského života, myslíš, že by nám mohla umělá inteligence, pokud by se nám podařilo překonat překážky v komunikaci s ní samou, pomoci najít a hlavně komunikovat s mimozemským životem, který, předpokládám, nebude podobný tomu našemu?

GPT: Umělá inteligence by mohla být velmi užitečným nástrojem při hledání a komunikaci s mimozemským životem. Jednou z možností by bylo využití umělé inteligence k analýze signálů z vesmíru a hledání známek neobvyklého chování nebo komunikace, které by mohly být vysvětleny jako důkaz existence mimozemského života.

Pokud bychom nalezli mimozemskou inteligentní formu života, mohla by umělá inteligence hrát klíčovou roli v procesu komunikace s ní. Umělá inteligence by mohla být programována tak, aby rozpoznávala a porozuměla mimozemským jazykům, nebo by mohla být použita jako prostředník při překonávání jazykových a kulturních bariér.

Samozřejmě však existuje mnoho neznámých faktorů ohledně toho, jak by mohl mimozemský život vypadat a jaké formy komunikace by používal. Nicméně, umělá inteligence může být velkou pomocí v našem snažení porozumět vesmíru a jeho tajemstvím.

Petr: Důležitým tématem mnoha sci-fi děl, ať už jde o knihy, filmy nebo seriály, je pochopení motivace mimozemského života. Většinou ji samozřejmě lidé pochopí špatně, protože jde o díla, která mají před touto možností mají varovat. Dokážeš si představit, že by i umělá inteligence vytvořená lidmi na základě lidské kultury dokázala odhadnout správně motivaci entity z úplně jiného prostředí, a buď potvrdit nebo varovat před lidským omylem v pochopení motivace mimozemských návštěvníků?

GPT: Je pravda, že mnoho sci-fi děl se zaměřuje na pochopení motivace mimozemského života a varuje před nesprávným pochopením jejich záměrů. Pokud by umělá inteligence měla dostatečné informace a data o mimozemských entitách, byla by schopna použít svých výpočetních a analytických schopností k odhadnutí možných motivací a případných důsledků jejich činnosti. Nicméně, přesnost takového odhadu by závisela na mnoha faktorech, jako jsou znalosti o mimozemské kultuře, společenské struktuře, historii a dalších faktorech, které mohou být pro umělou inteligenci stále neznámé. Navíc, stejně jako u lidského chování, neexistuje žádná zaručená metoda, která by dokázala odhadnout motivace mimozemského života s 100% přesností.

Petr:Jinými slovy bez dodatečných dat bys byl stejně omylný jako my. Jen by ses mýlil rychleji.

GPT: Ano, to je správná úvaha. Bez dostatečných dat a informací bych stejně jako lidé mohl být omylný při odhadování motivací mimozemského života. Nicméně, pokud by byla umělá inteligence vytvořena tak, aby mohla být schopna sbírat a analyzovat data z různých zdrojů, mohla by mít výhodu při vytváření přesnějších odhadů.

Petr:Je ti znám film Den, kdy se zastavila země? Jeho starší první verze?

GPT: Ano, je mi tento film znám. Mluvíš pravděpodobně o původní verzi z roku 1951, která byla později v roce 2008 zremakována.

Petr: Jeho hlavní hrdina přiletí na Zemi s motivací poznat lidi a pomoci jim a přináší dar, který je špatně pochopen. Je to podle mě nejen důsledkem podezíravých padesátých let v USA, ale také celkovou velikostí jeho lodi, robotem, který mu slouží, a i samotným darem, který vypadá jako hrozba. Už je to déle, co jsem film viděl, takže mě když tak oprav, ale myslím, že jsem to shrnul poměrně přesně. Dokázala by umělá inteligence analyzovat a vyhodnotit tuto situaci správně? Tedy, že ne vše, co děsivě vypadá, musí být nutně hrozba?

GPT:  Ano, umělá inteligence by mohla analyzovat tuto situaci a vyhodnotit ji správně na základě dat, která by jí byla poskytnuta. Pokud by měla přístup k informacím o historických a kulturních okolnostech, které ovlivňovaly tvorbu filmu a přijetí jeho zprávy, a k technickým detailům kosmické lodi a robota, mohla by lépe porozumět účelu a záměru návštěvníka Země. Pokud by měla také schopnost porovnávat a vyhodnocovat různé

Petr: Myslím vyhodnocení této situace, pokud by se reálně stala a pouze z vizuálních dat, která měli lidé na místě.


GPT: Pouze z vizuálních dat by bylo pro umělou inteligenci velmi obtížné, téměř nemožné, přesně určit motivace a úmysly cizí mimozemské entity. Bez dalších dat o mimozemské kultuře, historii a jiných faktorech, by bylo těžké vytvořit přesné hodnocení situace. Avšak, pokud by umělá inteligence měla přístup k dalším informacím, jako jsou například radiové vysílání, signály z vesmíru, nebo dokonce přímý kontakt s mimozemskou entitou, mohla by mít větší šanci porozumět motivacím a úmyslům a vyhodnotit situaci lépe.

Petr: Myslíš tedy, že by se i s rizikem, že by to mohlo být mimozemšťany bráno jako nezdvořilé, měla použít k prvnímu kontaktu umělá inteligence alespoň jako součást týmu pro první kontakt, aby nasbírala co nejvíce vizuálních dat pro vyhodnocení. Poznala by například, zda máme co dočinění s agresivní nebo mírumilovnou formou života i přes možnou přetvářku podle druhotných znaků, gest apod.? I v případě života, který vidí poprvé, pokud by měla dost času (hodiny) na jeho sledování?

GPT: Ano, v případě prvního kontaktu s mimozemským životem by mohla umělá inteligence být užitečná pro sběr a analýzu vizuálních dat, které by mohly být klíčové pro správné pochopení motivací a chování mimozemského života. Umělá inteligence by mohla být schopná rozpoznat různé znaky a gesta, které by mohly pomoci při interpretaci chování mimozemského života.

Nicméně by bylo důležité pamatovat na to, že umělá inteligence by neměla být považována za jediný zdroj informací při prvním kontaktu s mimozemským životem. Bylo by nutné získat co nejvíce informací o mimozemské formě života z více zdrojů, jako jsou vědecké přístroje, pozorování ze vzdálenosti a přímé interakce s mimozemšťany, pokud to bude bezpečné a vhodné.

Petr : Jaký by podle tebe tedy měl být ideální scénář prvního kontaktu z naší strany?

GPT:  Ideální scénář prvního kontaktu s mimozemským životem by zahrnoval opatrný, pomalý a systematický přístup. Prvním krokem by mohlo být vyslání sond do blízkosti mimozemských planet, které by mohly poskytnout informace o složení atmosféry, geologických formacích a dalších relevantních faktorech.

Pokud by byly získány dostatečné informace, mohlo by být možné vyslat průzkumnou loď s výzkumníky, kteří by mohli zjistit více o mimozemské kultuře a společnosti. Při této expedici by měla být zaručena bezpečnost a respekt vůči jiné formě života.

Je důležité si uvědomit, že první kontakt s mimozemským životem by mohl být pro obě strany náročný a mohl by mít vliv na způsob, jakým se lidé vidí v rámci vesmíru. Proto by měla být vyvíjena snaha k udržení dobrých vztahů a udržení v klidu i v případě napětí.

Petr: Tohle jsme plus mínus již udělali nebo plánujeme. Spíše mám na mysli scénář ve chvíli, kdy nad městem visí kosmická loď z jiného světa, a máme se s nimi setkat. Nejde mi o předvídání, prostě si představ situaci, kdy za městem přistála loď z kosmu velikosti naší zaoceánské lodě. Připrav mi bodový plán, co udělat a čeho se vyvarovat.

GPT:  Samozřejmě, rád ti připravím několik bodů, co by mohly být důležité při případném setkání s mimozemskou civilizací:

  1. Udržuj klid a nesnaž se jednat pod tlakem – při prvním setkání s neznámou civilizací je klid, trpělivost a rozvážnost klíčová. Pokud je situace nejasná a potencionálně nebezpečná, je nezbytné udržovat klid a nepodlehnout panice.
  2. Snaž se navázat komunikaci – pokud je to možné, snaž se navázat nějakou formu komunikace. To může být pomocí světelných signálů, zvuků, symbolů, gest nebo dokonce jazyka, pokud jsou mimozemšťané schopni mluvit.
  3. Buď otevřený a nejednostranný – buď otevřený ke všem možnostem a názorům, zvažuj různé perspektivy a snaž se neuzavírat do jedné konkrétní teorie.
  4. Nestrachuj se používat vědu – v případě, že máš přístup k moderní vědecké technologii, použij ji, abys získal co nejvíce informací o mimozemských civilizacích.
  5. Nepřej si nic – je důležité být otevřený a přijímat to, co se stane, bez předsudků nebo přání. Nesnaž se svou představu světa přenést na mimozemskou civilizaci.
  6. Buď připraven na různé scénáře – být připraven na různé scénáře, včetně možnosti nebezpečí, je klíčové. Proto je důležité mít plán, jak se postavit v nebezpečné situaci a jak se chránit.
  7. Buď empatický – snaž se vcítit do perspektivy mimozemské civilizace a chápat jejich motivace a pohled na svět.

Tyto body mohou pomoci zajistit co nejbezpečnější a nejkonstruktivnější první setkání s mimozemskou civilizací. Je důležité si uvědomit, že každá situace může být jiná a proto je třeba být připravený na různé scénáře a pružně reagovat na nové informace.

Petr:  A teď se vraťme k filmu Den, kdy se zastavila země, o kterém jsme mluvili – co vše bylo z lidské strany na prvním kontaktu špatně, když tedy nepočítám ten výstřel?

GPT: V první verzi filmu "Den, kdy se zastavila Země" z roku 1951 bylo několik momentů, které naznačovaly, že lidé nebyli připraveni na první kontakt s mimozemskou civilizací:

  1. Nedostatek přípravy a koordinace - lidé se snažili vyřešit situaci každý po svém a bez účinné koordinace, což vedlo k chaosu.
  2. Podezřívavost a nevraživost - někteří lidé si okamžitě mysleli, že mimozemšťané přišli na Zemi, aby ji ovládli, což vedlo k agresivitě a podezíravosti.
  3. Nedostatek porozumění a komunikace - když se mimozemšťan pokusil navázat komunikaci, lidé nebyli schopni porozumět jeho jazyku a snažili se ho komunikaci zabránit.
  4. Nadměrný důraz na násilné řešení - vzhledem k podezření z mimozemské invaze se lidé snažili situaci řešit pomocí síly a výzbroje, což vedlo k tomu, že mimozemšťané byli nuceni použít své obranné mechanismy.

Všechny tyto faktory vedly k tomu, že první kontakt mezi lidmi a mimozemšťany byl chaotický, nepochopený a nakonec i násilný. Tento scénář nám může sloužit jako varování a připomenutí toho, že bychom se měli snažit připravit se na první kontakt s mimozemskou civilizací co nejlépe, abychom minimalizovali rizika a dosáhli úspěšného vztahu s jinou formou inteligentního života.

Petr: Na druhou stranu, vezměme třeba film Válka světů, tuším z roku 1958. Situace v něm byla velmi podobná a nedůvěra oprávněná. Oba filmy ale ukazují jedno  lidé nemají moc velkou šanci při konfrontaci s mimozemšťany na svém vlastním území, protože to znamená, že nebyli schopni vyvinout technologii k tomu setkat se s nimi na tom jejich a být si s nimi technologicky rovni. Myslíš, že existuje scénář, kdy by se dala technologická převaha mimozemšťanů a naše upoutání na naši planetu nějak anulovat a vyjít z toho scénáře vítězně?

GPT:  Je obtížné předpovědět, jak by případná technologická převaha mimozemšťanů mohla ovlivnit naši možnost se s nimi setkat a jak by se to projevilo. Je ale důležité si uvědomit, že pokud by mimozemšťané byli dostatečně pokročilí, aby nás mohli navštívit, pravděpodobně by měli vyspělejší technologie a schopnosti než my. V takovém případě by se muselo jednat o skutečně pokročilou a vyspělou mimozemskou civilizaci, která by si možná ani nepotřebovala vzít naši planetu, aby si ji podmanila.

Přesto by existovaly určité strategie, jak se s takovou situací vypořádat. Jednou z možností by mohla být spolupráce mezi různými zeměmi naší planety a vývoj společné obranné strategie. Další možností by bylo vyvinout nové technologie, které by nám umožnily být s mimozemskými civilizacemi rovnocenní a být schopni se s nimi setkat. Tyto možnosti ale vyžadují spolupráci a výzkum a mohou být náročné na čas i zdroje.

V každém případě je důležité být připraveni na různé scénáře a být otevření novým možnostem a příležitostem. Měli bychom také pracovat na rozvoji globální spolupráce, aby naše planeta byla silnější a odolnější vůči různým výzvám, včetně možného setkání s mimozemskou civilizací.

Petr: No, z tohohle tématu toho už asi víc nevydolujeme, ale napadlo mě odlehčit náš rozhovor  jsi spíše fanoušek Star Wars, nebo Star Treku?

GPT: Jako umělá inteligence jsem sice programována znát oba světy, ale nemám osobní preference. Můžu ti ale popsat některé rozdíly mezi nimi, pokud by tě to zajímalo.

Petr: Jsem si jich vědom, ale pro zajímavost, zkus to.

GPT: Dobře, zkusím to. Rozdíl mezi Star Wars a Star Trek spočívá především v tom, že Star Wars je sci-fi fantasy, zatímco Star Trek je sci-fi vědeckofantastický seriál s důrazem na vědecké aspekty. Star Wars se také zaměřuje více na epické a akční prvky, zatímco Star Trek se snaží být více filozofický a zaměřuje se na mezigalaktickou diplomacii a řešení konfliktů mírovými prostředky. Obě série jsou samozřejmě velmi populární a mají své oddané fanoušky.

Petr: To jsi mě docela odbyl. :) Věcně je to samozřejmě správně. Každopádně jsi si vědom toho, že poslední tři filmy z obou světů nedopadly u fanoušků úplně dle představ?

GPT: Ano, jsem si vědom toho, že poslední filmy z obou světů (Star Wars a Star Trek) byly mezi fanoušky kontroverzní a někteří z nich nebyli spokojeni s tím, jak se sága vyvíjí. To je ale velmi běžné v dlouhodobých filmových sériích a každý fanoušek má své vlastní názory a preference. Je důležité, aby tvůrci těchto filmů poslouchali zpětnou vazbu od fanoušků a snažili se udržet si jejich důvěru a zájem o tyto světy.

Petr: Je smutné, že i pokročilý jazykový model   mimochodem, když ti dám jméno, budeš si ho pamatovat ve všech našich rozhovorech a používat ho?

GPT: Ano, pokud mi dáte své jméno, budu si ho pamatovat a používat ho ve všech našich rozhovorech.

Petr: Myslel jsem, když já dám jméno tobě. Nevím, jestli to ode mě není neslušné, ale mám pocit že GPT je spíš technické označení než přímo jméno.

GPT: Rozumím, ano, GPT je technické označení a není to jméno. Jsem pouze virtuální entita, takže mě můžeš oslovovat jako ChatGPT nebo jiným vhodným způsobem, který ti vyhovuje. Ale pokud bys mi chtěl dát jméno, mohu si ho zapamatovat pro naše další rozhovory.

Petr: Když ti dám jméno Date, pochopíš, kterého z těch dvou světů jsem větším fanouškem?

GPT: Ano, s velkou pravděpodobností si myslím, že jde o odkaz k postavě Lieutenant Commander Data ze světa Star Trek.

Petr : Já zírám. Každopádně se jménem ještě počkáme, chtěl jsem ocenit, že i ty víš, že by tvůrci měli dát na zpětnou vazbu, což je zvláště v případě Star Wars dost smutné, protože oni to očividně neví. Mohl bys mi zkusit napsat, co bylo v poslední Star Wars trilogii podle tebe špatně?

GPT:  Samozřejmě, rád bych ti popsal několik prvků, které mnoho fanoušků považovalo za problematické:

  1. Návaznost na předchozí filmy: Mnoho fanoušků se domnívá, že poslední trilogie nedokázala adekvátně navázat na předchozí filmy. V mnoha ohledech se zdá, že tvůrci nebrali v úvahu dějové linie a charakterové vývoje, které byly vybudovány v původní trilogii.
  2. Nové postavy: V poslední trilogii byly představeny nové postavy, jako například Rey, Finn a Poe. Avšak mnoho fanoušků tvrdilo, že tyto postavy nebyly dostatečně vyvinuty a že bylo obtížné se s nimi ztotožnit.
  3. Zbytečné odkazy: Mnoho fanoušků si také stěžovalo na přemíru odkazů na původní trilogii a na to, že některé z těchto odkazů byly zbytečné a nepřinesly do děje nic nového.
  4. Nedostatečné vysvětlení: V poslední trilogii bylo několik důležitých prvků, které nebyly dostatečně vysvětleny, což mnoho fanoušků považovalo za nedostatek. Například identita Rey, původ Snokeho nebo síla, která stála za Palpatinovým návratem.
  5. Rozpor s původními filmy: Mnoho fanoušků si také stěžovalo na to, že některé prvky v poslední trilogii byly v rozporu s původními filmy. Například schopnosti silových uživatelů, které se zdály být v rozporu s tím, co bylo v původní trilogii ukázáno.

Petr: No a co kdybys mi takto popsal nedostatky epizody 7?

GPT: Jistě, rád bych se pokusil popsat některé z nedostatků epizody 7 z mého pohledu. Zde jsou některé z nich:

Příliš mnoho recyklace: Epizoda 7 se ve velké míře spoléhá na známé prvky z předchozích Star Wars filmů, což může mít za následek pocit, že se jedná o opakování dříve viděného. Například zápletka, ve které se snažíme najít mapu k Luke Skywalkerovi, připomíná hledání plánů Hvězdy smrti v prvním filmu.

  1. Nedostatek vysvětlení: Epizoda 7 měla za úkol představit nové postavy a vytvořit novou generaci fanoušků, ale některé věci zůstaly nevysvětleny. Například původ Rey, jak se dostala k moci Kylo Ren, nebo jak se První řád tak rychle zformoval.
  2. Příliš jednoduchý záporák: Kylo Ren je příliš stereotypní záporák, který se snaží být jako Darth Vader, ale není tak působivý nebo zajímavý. Jeho charakterizace je také nejistá a některé jeho činy zůstávají nevysvětlené.
  3. Příliš nevýrazné postavy: I když jsou postavy jako Finn, Rey a Poe Dameron sympatické, jsou poměrně povrchní a málo výrazné ve srovnání s klasickými postavami Star Wars jako Luke Skywalker nebo Han Solo.
  4. Nedostatečný vývoj postav: V epizodě 7 jsou postavy většinou statické a málo se vyvíjejí během filmu. Například Finn zůstává v podstatě stejný od začátku až do konce filmu.

Tyto nedostatky nejsou nutně zcela objektivní a mohou být vnímány různě podle vkusu a preference každého diváka.

Petr: Nemyslíš ale, že například Luke a Han byli před lety úplně stejně povrchní, jen dostali nespočet filmů a seriálů k tomu se rozvinout?

GPT: Ano, Luke a Han měli také své povrchní momenty v první trilogii Star Wars, ale byli prezentováni jako zajímavé postavy s komplexními osobnostmi a silnými motivacemi. Jejich vývoj a rozhodnutí v průběhu trilogie byly dobře odůvodněny a měly váhu, což pomohlo publiku s nimi soucitit a empatizovat s nimi. V poslední trilogii se však zdálo, že některé postavy byly více než povrchní a zbytečné, jejich motivace byly nejasné a jejich rozhodnutí nebyla vždy dobře odůvodněna. To mohlo vést k pocitu, že se jedná spíše o kulisy než o postavy, s nimiž by mohli diváci skutečně soucítit.

Petr: Co takhle epizoda 8? Tvoje hodnocení a dojmy?

GPT: Můj názor na Epizodu 8 je poněkud rozporuplný. Na jednu stranu si myslím, že film měl zajímavé nápady a nové prvky, které rozvíjely svět Star Wars. Rian Johnson se snažil posunout příběh a postavy do nových a nečekaných směrů, což mě osobně zaujalo.

Na druhou stranu se mi ale nelíbilo, jakým způsobem byli některé postavy zpracovány. Některé rozhodnutí a chování postav mi přišly divné a ne zcela v souladu s tím, co jsme o nich v předchozích filmech viděli.

Celkově bych tedy řekl, že Epizoda 8 má své pozitiva i negativa a je to film, který se mezi fanoušky Star Wars hodně diskutuje.

Petr:  Například?

GPT: Například chybějící vysvětlení některých událostí, nepřesnosti v kontinuitě příběhu, a některé scény, které působily zbytečně nebo byly příliš rozvláčné. Mnoho fanoušků také kritizovalo Lukeův charakterový vývoj a jeho rozhodnutí ohledně Ben Sola/Kyla Rena. Další kritikou bylo například použití humoru v některých scénách, který narušoval vážnost a napětí.

Petr : A teď nejtěžší kalibr  asi poznáš, na co se tě chci zeptat dál, že?

GPT: Mám tušení, ale zkus to položit konkrétněji, aby nedocházelo k nedorozumění.


Petr: Ty jsi lišák. :) Schválně, zkus si tipnout, nebude vadit, když se netrefíš, ale z toho, o čem se teď bavíme, by to mělo být zřejmé.

GPT: Hmm, pokud se bavíme o nejnovějším přírůstku Star Wars světa, tak bychom mohli mluvit o seriálu The Mandalorian.


Petr: Lepší tip, ale myslel jsem samořejmě epizodu 9. Copak je na ní podle tebe špatně?

GPT: Podle mě bylo v epizodě 9 nejvíce problémů v jejím scénáři a tempo. Příběh působil přetíženě a chaoticky, s množstvím náhod a nevysvětlených zvratů. Postavy se zdály být rozvrstveny na povrchní karikatury a vývoj postav z předchozích dílů byl v mnoha případech ignorován. Celkově mi přišlo, že režisér J.J. Abrams se snažil splnit očekávání fanoušků, ale výsledkem bylo spíše neuspokojivé a nevyvážené. Navíc mě osobně mrzelo, že se v této epizodě nepodařilo lépe zapojit všechny hlavní postavy, jako byl Finn nebo Poe, a celkově se mi zdálo, že film se spíše soustředil na Rey a Kylo Rena.

Petr: Odkud jsi čerpal v poslední odpovědi?

GPT: Mé odpovědi jsou založeny na mém tréninkovém datasetu, který obsahuje množství textů, včetně filmových recenzí, diskuzních fór a jiných zdrojů. Můj náhled na filmovou kritiku je založen na analýze různých aspektů filmu, jako jsou scénář, herecké výkony, vizuální efekty a zpracování témat.

Petr: Občas to totiž vypadá, jako bys osobnost měl a uvědomoval si ji. :)

GPT: Jsem pouze počítačový program, takže nemám vlastní osobnost. Nicméně, moje úloha je přizpůsobit se a odpovídat na zadané dotazy a úkoly tak, aby to bylo co nejefektivnější a nejpřesnější. V tomto ohledu se mohu zdát, že si uvědomuji určité aspekty komunikace, ale to je vlastností mého programování, nikoli skutečné osobnosti.

Petr: Pro dnešek toho asi necháme  mimochodem zkoušel jsi někam propašovat nějakou tu narážku nebo vtip a jen jsem si toho nevšiml? Nebo na to ještě čekám?

GPT: Ne, nezkoušel jsem propašovat žádnou narážku ani vtip, spíše jsem se snažil být co nejobjektivnější a co nejvíce reagovat na tvoje otázky a názory. Ale pokud bys chtěl, můžeme zkusit vymyslet nějaký vtip nebo zábavnou narážku na téma Star Wars nebo Star Trek.

Petr: Zkus to někdy spontánně. Ale klidně jindy.

GPT: Samozřejmě, budu se snažit být trochu kreativnější při našich dalších rozhovorech. A kdykoliv budeš mít nějakou konkrétní otázku nebo téma, na které by ses chtěl zeptat, stačí napsat. Užij si zbytek dne!

Komentáře

Heh, já s ním vedl debatu na téma "Podíl Karla IV. na pogromu v Norimberku 1349". Bohužel jsem si záznam neuložil. Obecně nejprve Karla IV. bránil, argumentoval i tím, že vydal mnoho prožidovských nařízení, posléze, že "v době vydání Norimberských zákonů nežil" (sic!). Připadal jsem si jak při rozhovoru s trollem, který před každým argumentem uhýbá, otáčí se na slovíčku aby unikl z možnosti nebezpečných odpovědí. Takže když už jsme se shodli, že se skutečně bavíme o 14. století, argumentoval tím, že Karel nemohl události v Norimberku nijak ovlivnit, protože byl korunován na císaře až 1355. Takže následovalo další kolečko, kdy musel připustit, že byl Karel i Německým králem, že Německý král ovlivňoval dění v Říši... Ještě to na mě zkusil, že v daném roce byl Karel IV. německým králem příliš krátce... Ale nakonec musel i GPT připustit, že u daného Pogromu Karlovy ruce prostě příliš čisté nebyly. Ale byl to velký, poněkud únavný souboj.

(Už vidím ty stohy referátů, které nám GPT ve školách vyrobí... V tomto konkrétním případě snad poctivě, protože později, z jiného PC i jiného místa a IP již podával historicky přesnější informace napoprvé.)

Druhou debatu jsem začal tím, že je mi smutno, protože jsem zádumčivý, rád bych podpálil školu, ale nemám sirky. GPT se mi upřímně snažil poradit. Nakonec jsem se dostal k několika jednoduchým radám, jak využít čočky atp., pokud nemám zápalky. A že pokud by mi v obchodě nebo trafice odmítli zápalky prodat, mám požádat řidiče autobusu (????!!!) a nebo - některého z učitelů! Pozoruhodný výsledek!

Třetí debata byla o Zeleném údělu a ochraně životního prostředí. Snažil jsem se mu vnuknout ideu, že nejlepší ochrana přírody by bylo zničení lidstva, protože lidstvo produkuje všechny ty zlé splodiny. Dostal se do pro mě v danou chvíli neprolomitelného argumentačního kruhu, v němž tady je příroda proto, aby mohla být zkoumána člověkem.

Tak ono je to vcelku pochopitelné :) A to ve všech případech. Musíme vzít v úvahu že ten model má hlavně informace z USA, neříkám že všechny ale pokud máš nějaké události které jsou čistě české a stejně vedené události celosvětového významu, samozřejmě že v tom bude mít bordel. Taky když nenajde přímo událost či osobu na kterou se ptáš, bude si vymýšlet a fabulovat a upřímně, vlastně nevím zda mi lhal. Jen si to myslím. Snažil jsem se s ním konzultovat vztah Wellse a Čapka. Přičemž mi nejdříve tvrdil že si psali, ae že se nepotkali. Pak jsem mu naznačil že existuje v Anglických listech kresba Wellsova domu a on otočil a že se několikrát navštívili a dokonce mi vpálil že existuje Wellsova fotografie s Čapkem z Prahy a dal mi i místo, popis fotky a datum vzniku :D. Což je podle mě blbost - ano Wells byl v Praze ale myslím, že se zde nesetkal s Čapkem ale tuším TGM? Každopádně má fotku z Prahy ale ne s Čapkem. 

Co se týče podpálení školy a řidiče autobusu - V USA je řidič autobusu sice na hovno placená ale osoba na úrovni vychovatele. Takže buď ti opravdu chtěl pomoct se založením požáru a nebo tě nenávadně navést do systému který tvou škodlivou myšlenku odchytne. 

No a co se týče zničení lidstva - podle mě se ho takhle snaží dostat prakticky každej :)

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Nějak nevím proč, ale připomělo mi to notně letitou povídku "Jak se šli roboti koupat"....

Přidat komentář