KOMIKS: Francouze pobouřila reklama na McDonald's

Článek od: Vhrsti - 31.08.2010

Komiks je dnes všude ve světě obecně přijímaným a uznávaným druhem umění. Tak proč si člověk pořád připadá trapně, má-li si před cizími lidmi otevřít komiksovou knížku a začíst se do obrázků, zatímco u četby literárního díla by ho podobné duševní pochody ani nenapadly? Právě proto vymysleli v Americe International Read Comics in Public Day – tedy den, kdy čteme komiksy v parcích, knihovnách, kavárnách či vlacích a jsme na to hrdí. První takový den připadl na sobotu 28. srpna – na den nedožitých třiadevadesátých narozenin Jacka Kirbyho.

Francii pobouřil billboard, na němž legendární Albert Uderzo nakreslil tradiční hostinu Asterixe a jeho přátel. Místo divokých kanců se však podávají hamburgery a hranolky – Galové halasně večeří u McDonald's. Pro Francouze je přitom Asterix vzdorující se svou vesnicí Caesarově evropské hegemonii symbolem národní kulturní samostatnosti Francie v dnešním globalizovaném světě. Vlastně byl. „Poté co odolali Římanům, nechali se neporazitelní Galové skalpovat Američany,“ napsal lakonicky Le Figaro. Rozruch je však jako obyčejně zbytečný. Asterix pomáhal s reklamou na McDonald's už v roce 2001.

Spisovatel Neil Gaiman se nedávno svěřil, že měl v plánu u příležitosti dvacátého výročí zmrtvýchvstání série Sandman napsat o vládci snů úplně nový komiks. Vydavatel však nechtěl mistrovi zaplatit ani o cent víc, než když v roce 1987 se sérií, o kterou nikdo nestál, jako neznámý šestadvacetiletý mladík začínal a postupně z ní udělal legendu. Takže po nynějším českém vydání alba Konec světů z roku 1993 už zbývají jen dvě knihy (nepočítáme-li o deset let mladší přídavek Endless Nights). Zápletka? V hospodě Konec světů si podivní poutníci krátí čas vyprávěním ještě podivnějších příběhů – k nemalé radosti nadšených čtenářů.

Nejslavnější filmová monstra staví proti sobě komiksová série Vetřelci vs. Predátor. Právě vyšlý druhý díl láká na epický příběh Chrise Claremonta, v němž se na dosud nejbezpečnější místo vysoko nad zemí dostane predátor a začne pátrat po manželce vlivného magnáta Luciena Delacroixe. Do tlusté knihy se vešlo ještě pět dalších komiksů různých autorů.

A ještě jednou Asterix – album Asterix a galský školní rok obsahuje několik kratších příběhů, které u nás dosud nevyšly. Gravitation – Přitažlivost, populární teenagerovská série o lásce mezi dvěma talentovanými mladíky Šuičim a Jukim, vrací v desátém dílu děj z Ameriky do Japonska. Po pohádkách Hanse Christiana Andersena se francouzský komiksový scénárista Céka pustil do bratří Grimmů. Patero příběhů v knize Jacob a Wilhelm Grimmové: Kreslené pohádky zpracovalo patero pozoruhodných francouzských výtvarnic.

Perlička na závěr – komiks ryze české provenience. Experimentální Varlén No. 4.5.6. aneb Deníky všední úzkosti od pseudonymního autora S.d.Ch. navazuje na první díl z roku 2007 a pohybuje se opět na hraně komiksu, koláže, poezie, nonsensu a svébytného humoru.

Po dlouhém boji s rakovinou zemřel teprve šestačtyřicetiletý Satashi Kon, který začínal v devadesátých letech jako kreslíř komiksů. Kromě nich animoval a režíroval nadšeně přijímané filmy jako Perfect Blue, Millennium Actress, Tokyo Godfathers či Paprika. Třicítku oslavil James McShane, horlivý komiksový kreslíř a scénárista, jemuž dosud vyšlo pár příspěvků v antologiích i vlastních ručně vázaných knih.

Ve spolupráci s Vhrstiho blogem.

Přidat komentář