KOMIKS: Ženy do komiksu nepatří

Článek od: Vhrsti - 29.11.2010

Někdo si dal práci a spočítal, že z komiksů vydaných v USA za poslední měsíc se jen na třinácti procentech podílela nějaká autorka. V absolutních číslech šlo o 727 komiksů celkem, z nichž na 96 titulech nějakým způsobem participovala žena. Myslím, že to byl Tom Spurgeon, kdo na svém blogu jízlivě poznamenal, jak ho překvapilo, že jde o dvojciferné číslo…

Ukázkovým příkladem toho, jak to vypadá, když se kluci baví bez ženského dozoru, je Punisher MAX, který píše ze řetězu utržený Garth Ennis. Právě vyšel nový sešit s názvem Irská kuchyně. Slavný scénárista nechá Franka Castla vypořádat se s nemalým množstvím šílenců, zrůd a úchylů. Chcete je?

Mnohem veselejší zážitky na vás čekají už ve třetí komiksové sbírce kultovní Futuramy, která se jmenuje prostě Dobrodružství. Pobavíte se u futuristické verze televizní soutěže Chcete být milionářem?, a zatímco vám Robosanta Claus přinese dárečky, Zoidberg se díky profesorovu Cokdybytoru stane prezidentem Zeměkoule. Na komiksové fanoušky navíc čeká i parodie na X-Men.

Šestnáctiletá školačka bojuje s nebezpečnými démony už ve čtvrtém díle mangy Případy Kjóko Karasumy. Démonů je všude plno, pročež si na nedostatek dobrodružství nemůže stěžovat, když sama s nimi má společného víc, než se na začátku zdálo.

A kromě toho vyšly tři komiksové adaptace: Pán světa Julese Vernea, Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda Roberta Louise Stevensona a Čaroděj ze země Oz Lymana Franka Bauma.

S koncem listopadu, zdá se, skončily i pražské výstavně-komiksové žně, neboť deinstalovány už byly všechny výstavy nějak související s KomiksFEST!em. Asi jedinou výjimkou je výstava Komiks, Manga & spol. – Nová německá komiksová kultura, která naopak na konci listopadu začala a bude k vidění ve druhém patře Goethe-Institutu ještě v lednu. U nás nejznámějšími vystavujícími jsou Mawil, Ulf K. a Jens Harder, ale i dalších deset autorek a autorů stojí rozhodně za pozornost.

Před nejvýznamnějším komiksovým festivalem na starém kontitentu v Angoulême, který proběhne tradičně v lednu, se zdvihá vlna ocenění nejrůznějších komiksů a jejich tvůrců, aby se pak v Angoulême dobře prodávali. Tak třeba válečný komiks Des hommes dans la guerre d'Algérie Isabelle Bournier a Jacquese Ferrandeze získal cenu na pařížském knižním veletrhu pro mládež.

S hlavní cenou odjel z významného komiksového festivalu bd Boum ve francouzském Blois Jean-Pierre Gibrat, který tak na nejvyšším stupínku vystřídal u nás dobře známého Emmanuela Guiberta. Dalšími oceněnými jsou Julie Maroh, Élodie Durand, Daniel Fuchs, Joub & Micoby, Nob, Hervé Bourhis a H. Tonton.

Blogovat své komiksy patří ve Francii k dobrému vychování každého slušného komiksáře. Nejlepší komiksový blog si podle porotců soutěže Golden Blog Awards vede osmnáctiletý Hugo Ruyant. Jmenuje se prostě Le Blog d'Hugo.

Sedmdesátiny oslavil scénárista a redaktor Marvelu Roy Thomas. Jemu vděčí za úspěch komiksy o Conanovi, X-Men či Avengers. Čerstvým šedesátníkem je David Wenzel z Connecticutu, ilustrátor dětských knih a autor jedné z nejznámějších komiksových adaptací Tolkienova Hobbita. Stejně starý je i Doug Rice, chicagský komiksář a televizní animátor.

Ve spolupráci s Vhrstiho blogem.

Přidat komentář