RECENZE: Gardner Dozois a Jonathan Strahan (eds.), New Space Opera 2

Článek od: Lament - 18.01.2011

První svazek New Space Opery, který vydal Laser-books před dvěma lety byl ohromující. Dobrodružství a nezapomenutelný pocit úžasu, oděný do mnohem dospělejšího a sofistikovanějšího hávu než jsme kdykoliv předtím mohli u vesmírných dobrodružství zažít.

Jaký je druhý svazek, který pro nás sestavili opět Gardner Dozois & Jonathan Strahan? Bezpochyby je ještě o něco vyspělejší, jak po stránce literárních kvalit, tak po stránce technologických vizí. Nejnovějším trendem ve fantastice je umírněnost a co největší civilnost a realismus. Prosazují se příběhy „obyčejných“ lidí v „obyčejné“ budoucnosti. Součástí jsou ovšem hromady technologií. Není divu, již dnes je jasné, že máme-li nějakou budoucnost, technologie z nás budou doslova odpadávat na každém kroku. Už teď máme k tomuto ideálu směle nakročeno. 

Více než polovina autorů z druhého svazku antologie je nám v Čechách dobře známa, protože tu jejich práce vycházejí buď pravidelně, anebo alespoň v relativně hojném množství. Cory Doctorow nás tudíž moc nepřekvapí. Jeho Putování mezi hvězdami je půvabný záznam blízkého setkání. Jenomže tentokrát možná o něco bližší groteskní realitě. K. K. Rushová nám ve Zběhnutí předkládá velice komorní drama matky a syna. To se ovšem odehrává ve vesmíru, a ona matka něco tají. To Jay Lake se nám představuje ve Vzpouře mezi svými v trošku odlišné poloze, než ho známe doposud. Tentokrát nechal svou zvrhlou představivost spát a stvořil obyčejný příběh o vzpouře, který je neobyčejný tím, že v ní hraje roli UI vesmírné lodi. Jako vždy technologicky barvitý Neal Asher se nás snaží v Skořápkách přesvědčit, že náboženským sporům je dobré se vyhnout. Zvláště pak těm mimozemským... Garth Nix je pak v povídce Načas lehce pohádkový – a ano, kupodivu to jde se sci-fi docela pěkně dohromady. Bruce Sterling v Dej se k námořnictvu a uvidíš kus vesmíru, se nám představuje tak, jak ho známe, a jak ho máme rádi.  Jeho poněkud abstraktní cyberpunkový styl svědčí i scifíčku. Jedním z mála odlehčujících kousků je žertovná pocta z pera Mika Resnika: Katastrofa Baker a chvalozpěv na Leibowitze. Vrcholem sbírky je pak Vzdálený konec dějin Johna C. Wrighta. Jde o technoromanci mezi dvěma vesmírnými tělesy, nadanými UI. Wright nám servíruje svůj vybroušený poetický styl s high-tech příchutí s grácií, a je jednoznačný vítěz pomyslného klání.  

Trend „každodennosti“ v science fiction není sám o sobě vůbec špatný a má na svém kontě už pár velmi silných děl, nicméně v povídkové sbírce může působit trošku monotónně. Celkové vyznění New Space Opery 2 je tak poněkud studené a čtenář malinko ochuzený o pocit úžasu. Může to být také způsobeno rozsahem povídek - většina z nich je příliš krátká, a působí často jako fragment něčeho většího.

Z těchto důvodů není náhodou, že přestože samostatně by patrně každá z povídek víc než obstála, a řada se může počítat mezi vyloženě mistrovské kusy, v mysli nejvíce uvíznou Chameleoni Elizabeth Moonové, protože jde o čtenářsky vděčné téměř špionážní drama, dobrodružné a v rámci antologie rozsahově obžerné. Příběh šibalky Johna Scalziho je zase přitažlivý svou hravostí a dnes už téměř retro zápletkou o lodi s UI, která se inspiruje Asimovovými zákony robotiky.

Nechápejte mě špatně, New Space Opera 2 je velice kvalitní sbírka. Ovšem najdou se mezi námi tací, kterým bude připadat jako chladný a nekonečně prázdný vesmír. Science fiction nám definitivně dospěla. Je elegantní, graciézní, hodnotná a na úrovni. A to je dobře. Jen nám, prosím, nechte ještě i tu nedospělou, rozcuchanou rošťačku s dobrodružnou povahou, nad kterou můžeme stanout v dětském úžasu a ohromení.

Obsah:

  • Robert Charles Wilson: Utriusque Cosmi (Utriusque Cosmi)
  • Peter Watts: Ostrov (The Island)
  • John Kessel: Události předcházející Helvetskému obrození (Events Preceding the Helvetican Renaissance)
  • Cory Doctorow: Putování mezi hvězdami (To Go Boldly)
  • John Barnes: Lovec princezen (The Lost Princess Man)
  • Kristine Kathryn Rusch: Zběhnutí (Defect)
  • Jay Lake: Vzpoura mezi svými (To Raise A Mutiny Betwixt Yourselves)
  • Neal Asher: Skořápky (Shell Game)
  • Garth Nix: Načas (Punctuality)
  • Sean Williams: Nevyhnutelnost (Inevitable)
  • Bruce Sterling: Dej se k námořnictvu a uvidíš kus vesmíru (Join The Navy and See the Worlds)
  • Bill Willingham: Nebojácní vesmírní piráti z vnějších prstenců (Fearless Space Pirates of the Outer Rings)
  • John Meaney: Od srdce (From the Heart)
  • Elizabeth Moon: Chameleoni (Chameleons)
  • Tad Williams: Desátá múza (The Tenth Muse)
  • Justina Robson: Třeštivřesk (Cracklegrackle)
  • John Scalzi: Příběh Šibalky (The Tale of the Wicked)
  • Mike Resnick: Katastrofa Baker a chvalozpěv na Leibowitze (Catastrophe Baker and a Canticle for Leibowitz)
  • John C. Wright: Vzdálený konec dějin (The Far End of History)

New Space Opera 2 /The New Space Opera 2/ 
Dozois, Gardner (ed.) - Strahan, Jonathan (ed.)

Nakladatel: Laser-books
Překlad: Aleš Drobek, Pavel Bakič, Aleš Heinz, Petr Kotrle, Vladimír Lackovič, Karel Makovský, Tadeáš Pelech, Ľudovít Plata, Martin Tilcer, Roman Tilcer, Milan Žáček
Obálka: Stephan Martinière
Redakce: Tomáš Jirkovský, Helena Šebestová, Martin Šust
Rok vydání: 2010
Počet stran: 640
Rozměr: 120 x 185
Provedení­: paperback
ISBN: 978-80-7193-321-2
Cena: 369,- Kč

Přidat komentář