RECENZE: Robert Reed, Dřeň

Článek od: Petr Simcik - 20.04.2012

Loď. Kolos, tajemný a opuštěný, se miliony, či dokonce miliardy let pohybuje vesmírem, aby se po nevýslovně dlouhém pobytu v prázdnotě nechal obsadit, zkoumat a zabydlet lidmi.

RECENZE: Gardner Dozois a Jonathan Strahan (eds.), New Space Opera 2 podruhé

Článek od: Petr Simcik - 27.02.2011

Space opera byla a vždycky bude vlajkovou lodí science fiction. Subžánr, který byl původně pojmenován s jistým hanlivým nádechem se během krátké doby stal téměř symbolem celého žánru. Vždyť pro mnoho neznalých jsou základními proprietami vědecké fantastiky právě vesmírné lodě a na nich lidi v “pyžamech”, kteří se oslovují “poručíku, desátníku, kapitáne”.

RECENZE: Gardner Dozois a Jonathan Strahan (eds.), New Space Opera 2

Článek od: Lament - 18.01.2011

Trend „každodennosti“ v science fiction není sám o sobě vůbec špatný a má na svém kontě už pár velmi silných děl, nicméně v povídkové sbírce může působit trošku monotónně. Celkové vyznění New Space Opery 2 je tak poněkud studené a čtenář malinko ochuzený o pocit úžasu. Může to být také způsobeno rozsahem povídek - většina z nich je příliš krátká, a působí často jako fragment něčeho většího.

RECENZE: John C. Wright, Zlatý věk

Článek od: Jan Pechanec - 28.10.2007

Johna Charlese Wrighta si v Laseru nevybrali náhodou, spíše proto, že bývá označován za autora, který se nebojí experimentovat a svými literárními ambicemi rozhodně přesahuje běžnou produkci. Přesvědčit se o tom můžeme v prvním dílu trilogie Zlatý věk...

Přihlásit se k odběru RSS - New Space Opera