RECENZE: Martin, Dozois a Abraham: Hon na lovce

Článek od: Jan Žlebek - 17.03.2014

Když spojí síly autor jedné z nejoblíbenějších fantasy sérií současnosti s patrně nejlepším editorem anglosaské žánrové tvorby a na pomoc si přizvou spisovatele, jehož hvězda slávy sice teprve stoupá, ale již si našla své místo na nebi slávy, výsledek prostě nemůže být špatný. A... chvilka napětí... taky rozhodně není.

RECENZE: ed. Jack Dann a Gardner Dozois, Čarodějové

Článek od: pagi - 28.10.2011

Být osloven Gardnerem Dozoisem pod záminkou, že připravuje novou antologii a chce od vás do ní příspěvek, to je sen, který se zdá mnohým autorům, ale jen některým se podaří probudit se a zjistit, že to je pravda. Gardner Dozois je redaktorem a editorem (prominou mi  znalci jazyka, že jsem se dopustil pleonasmu?)  par excellence, což je poznat třeba podle patnácti cen Hugo, dvou Nebul a ohromující šňůry pětatřiceti Locus Awards. Může si tedy autory do svých antologií vybírat, a pokud někoho osloví, může si být jist, že ten dotyčný ze sebe vymáčkne ještě o kousek více než to nejlepší, co v něm je.

RECENZE: Gardner Dozois a Jonathan Strahan (eds.), New Space Opera 2 podruhé

Článek od: Petr Simcik - 27.02.2011

Space opera byla a vždycky bude vlajkovou lodí science fiction. Subžánr, který byl původně pojmenován s jistým hanlivým nádechem se během krátké doby stal téměř symbolem celého žánru. Vždyť pro mnoho neznalých jsou základními proprietami vědecké fantastiky právě vesmírné lodě a na nich lidi v “pyžamech”, kteří se oslovují “poručíku, desátníku, kapitáne”.

RECENZE: Gardner Dozois a Jonathan Strahan (eds.), New Space Opera 2

Článek od: Lament - 18.01.2011

Trend „každodennosti“ v science fiction není sám o sobě vůbec špatný a má na svém kontě už pár velmi silných děl, nicméně v povídkové sbírce může působit trošku monotónně. Celkové vyznění New Space Opery 2 je tak poněkud studené a čtenář malinko ochuzený o pocit úžasu. Může to být také způsobeno rozsahem povídek - většina z nich je příliš krátká, a působí často jako fragment něčeho většího.

Přihlásit se k odběru RSS - G. Dozois