RECENZE: ed. Jack Dann a Gardner Dozois, Čarodějové

Článek od: pagi - 28.10.2011

Jakkoliv jsem pěl zaslouženou chválu na Gardnera Dozoise, nesmíme zapomenout ani na jeho parťáka Jacka Danna, se kterým při přípravě antologií spolupracuje téměř čtyři desítky let - společně obsadili třetí místo v Locus Award za antologii Future Power v roce 1977 a dodnes se společně objevili na nominačních seznamech ještě šestkrát (z toho jednou usilovali o Nebulu v kategorii povídky ve trojici s Michaelem Swanwickem).

Tak jsme zmapovali dvojici, která kromě úvodu (ke knize i ke každé z povídek) nenapsala do této knihy vůbec, ale vůbec nic, a bez které by tato kniha vůbec, ale vůbec nevznikla, a pokud ano, tak nejspíš zdaleka ne v této kvalitě. Od Neila Gaimana až po Orsona Scotta Carda je to dohromady osmnáct povídek, mnohé od autorů u nás známých možná jen Martinu Šustovi a Ivanu Adamovičovi, ale v žádném případě se nejedná dokonce ani jen o průměr.

Jak název napovídá (a jak editoři v úvodu potvrzují), jako téma antologie si vybrali čaroděje, mágy, kouzelníky, šamany, medicinmany, jasnovidce (to vše v provedení obojího pohlaví) či babky kořenářky (slovo dědek kořenář považuji za novotvar, který lépe nepoužívat). Připomínají, že za tím vším je archetyp, který je užíván v lidové slovesnosti, v literatuře, ve výtvarném umění, ve filmu, ale třeba také v reklamě a objevuje se i v našich snech. Výsledkem je kniha, ve které najdete (a dál v této větě již cituji z předmluvy, protože lepší charakteristiku jsem nevymyslel) čaroděje mladé i staré, dobré i zlé, čaroděje dávné minulosti, nejžhavější současnosti i ty, kteří obývají světy zcela smyšlené... děti rozmlouvající se zvířaty a zvířata, která jsou ochotna v boji proti zlým kouzlům položit život, chlapce, jehož vychovávají mrtví, a dívku, která se spřátelí s duchy ze začarovaného domu, kluka, jenž v garáži natrefí na Ďábla, který si zde listuje v časopisech, hocha s nadpřirozenými schopnostmi, ženu ovládající tajné nauky, jež se provdá za Zimu, s jinochy a slečnami , kteří se v temných lesích artučovské Británie za pomocí magie cesmíny a jeřábu pustí do boje se železnou magií nebo se s temnými silami utkají přímo na dvorku za domem, mluvící kuřata i obří mantikory, kamenné muže, tajemné cizince, Nepřemožitelný rubín, čaroděje temné jako noc nebo jasné a vlídné jako letní den... a také hrstku těch, kteří nevědí, na kterou stranu se příklonit.

Těžko vysypávat charakteristiky jednotlivých povídek. Tak, jako každý autor je jiný a jak rozmanitá je jeho tvorba, jsou i povídky v  této antologii jiné a odlišné. Samozřejmě musíte mít vztah k fantasy, aby se vám vůbec cokoliv z této antologie líbilo, ale umělecká hodnota zcela určitě překrývá většinu čtenářských tématických preferencí. Je velmi potěšující, že nakladatel k vysoké literární kvalitě obsahu připojil i kvality formální - výběr překladatelů, jazyková redakce, grafická úprava i pevná vazba rezonují s kvalitou obsahu.

Hodnocení: 80 %.

Čarodějové /Wizards: Magical Tales from the Masters of Modern Fantasy/
Jack Dann, Gardner Dozois, ed.
obálka: John Jude Palencar
Triton, edice Trifid, 2009
427 stran, 368 Kč (členové klubu Trifid 298 Kč), vázané
ISBN 978-88-07-38731-9

Přidat komentář