KOMIKS+PR: Ultimate Fantastic Four - Zrod

Článek od: Anonym - 05.04.2011

KOMIKSOVÁ LEGENDA V MODERNÍM POJETÍ – ULTIMATE FANTASTIC FOUR!

FANTASTIC FOUR

Komiks u nás se už rozjel, ale pořád se v něm vyskytovaly citelné mezery. Jednou z nich byl i jeden z nejslavnějších superhrdinských týmů světa, Fantastic Four. U nás ji známe z filmů, z animovaného televizního seriálu – ale z komiksu stále ne. A přitom je tenhle tým stále populární... i proto, že je nejen o úžasných protivnících, ale i o vztazích v trochu dysfunkční rodině (ostatně, týmem Fantastic Four se inspirovali i tvůrci animovaných Úžasňákových).

Fantastic Four byl původně revoluční počin. Hrdinové v té době byli povzneseni nad obyčejné starosti – a najednou se tu objevili lidé, kteří získali schopnosti spíše náhodou, byli nedokonalí a ještě k tomu  všemu se neschovávali za maskou! Jejich autor, Stan Lee (Spider-Man, Hulk, Thor, Avengers, X-Meni) to sám bral jako pokus, od kterého čekal, že nevyjde... a spletl se. Fantastic Four bude koncem tohohle roku už padesát let!

A před pár lety se objevil další odvážný nápad.

ULTIMATIVNÍ VESMÍR

Kořeny komiksového vesmíru nakladatelství Marvel sice sahají ještě do předválečných dob, ale jeho hlavní rozkvět začal v šedesátých letech. Ovšem pro současného čtenáře jsou staré příběhy už těžko čitelné – a tak Marvel přišel s radikálním krokem. Vytvoří vesmír, kde to všechno začne vyprávět znovu, aby slavní hrdinové mohli oslovit novou generaci čtenářů. 

A šéfové Marvelu přišli ještě s jedním odvážným nápadem. Dali slavné hrdiny lidem, kteří se nebáli rozbíjet ikony... a dali jim volnou ruku. Kultovní hrdiny a týmy dostali do ruky lidé jako Brian M. Bendis (Daredevil), Mark Millar (Kick Ass), Warren Ellis (Fell, Transmetropolitan) či Robert Kirkman (Živí mrtví). Ti jim nechali to, co je důležité a zbytek zmodernizovali či rovnou rozbourali. Ukázkovým příkladem je série Ultimates, až heretická verze slavných Avengers, Ultimate Spider-Man, ve kterém mohl Bendis naplno popustit uzdu své vášni pro dialogy... a Ultimate Fantastic Four.

ULTIMATE FANTASTIC FOUR

I když je v komiksu hodně změn (hrdinové jsou mladší než byli v původním komiksu a místo při cestě do vesmíru získají Reed Richards, Susan Stormová, Johnny Storm a Ben Grimm své schopnosti díky nepovedenému pokusu s teleportací), tak to důležité zůstalo. Vztahy v týmu dokonale fungují – což bendisovské dialogy jen podtrhují.

„Nová Fantastic Four má švih, humor i monumentální akční scény... a její výhoda je i v tom, že k tomu, abyste si to užili naplno, není nutné mít znalosti desetiletí komiksové historie, protože se příběh začíná vyprávět zcela od začátku. Spolu s hrdiny můžou čtenáři poprvé objevovat jejich úžasné schopnosti,“ říká šéfredaktor Crwe, Jiří Pavlovský.

Na prvním dílu Ultimate Fantastic Four, nazvaném u nás prostě Zrod se podílelo hned několik úspěšných tvůrců. Příběh dal z větší části dohromady Mark Millar a dialogy obstaral Brian Michael Bendis – což se dá poznat podle jeho stylu rychlých výměn a krátkých vět. Ale ještě větší hvězdou je v tomto případě kreslíř knihy, ikonický Adam Kubert.

Ultimate Fantastic Four: Zrod je první kniha z nové řady. Na druhé už se pracuje a objeví se v ní i jejich nejslavnější protivník: Dr. Doom!

Kniha Ultimate Fantastic Four: Zrod má 144 barevných stran, rozměr publikace je 26 x 17 cm a stojí 329 korun.

Ľudovít Plata

Přidat komentář