RECENZE: Ed Brubaker, Captain America omnibus 1

Článek od: Martin Stručovský - 17.08.2011

Píše se rok 1941, v Evropě zuří válka a ta si vyžaduje vojáky. Jenže vojáky je nutné někde sehnat. Nějak je naverbovat. Sice máme k dispozici postavu legendárního Strýčka Sama a jeho známou větu „I want you for U.S.Army!“ Jenže ani to není všemocné. Situace si žádá lepší a daleko větší páku.

Na svět přichází hrdina Captain America, který na obálce prvního čísla stylově rozbíjí hubu Adolfu Hitlerovi, tehdy největšímu neřádovi. To je prostě něco, čemu se nedá odolat.

Tvůrci Joe Simon a Jack Kirby to udělali fikaně: Steve Rogers (Captainův civil)  je na samém počátku obyčejný neduživý mladík, který by rád do armády stejně jako ostatní. Jenže se mu to ne a ne podařit. Až se na něj jednou štěstí usměje, je zařazen do tajného projektu, na jehož konci se z něj stane supervoják, schopnější než kdokoliv jiný.

Po dlouhých letech se dostává Captain America, stejně jako ostatní superhrdinové, konečně i do České republiky, a to prostřednictvím pořádně tučného komiksu, který je první polovinou kvalitně propracovaného příběhu.

A jaký vlastně je? Předně je nutné zmínit, že ač je zbaven jakéhokoliv náznaku propagandy, americký patriotismus je v něm pořád patrný, což ale vůbec nevadí. Navíc v sobě propojuje akci, intriky, psychologii postav, politické čachry a příběh, který budete žrát.

Jistým způsobem volně navazuje na Millarovy Ultimates (vyšlo i v češtině) a můžeme jej označit za jejich pokračování, pokud nebudete brát na zřetel fakt, že tady má Nick Fury bílou barvu pleti.

Tým Avengers se rozpadl, ale Captain America dál likviduje nepřátele USA. Jenže jej pronásledují vzpomínky na válku a předchozí život. Stále se nedokáže vyrovnat s tím, že jsou všichni blízcí mrtví a že je jen přežitek minulé doby. A do toho je objevena mrtvola Rudé lebky – jeho úhlavního soka. Capovi pomalu dochází, že s ním někdo hraje hodně špinavou hru, a čím víc se hrabe v minulosti, tím víc se blíží k odhalení hodně nepěkného tajemství, které mu ještě víc zamotá život.

Za tímhle vším stojí scenáristické eso Ed Brubaker, který vzal postavu Capa, pořádně si s ní pohrál a vypustil do světa v podobě, v jaké si jej užijí všechny generace čtenářů. To jde pak v ruku v ruce s pečlivou civilní kresbou, která dotváří atmosféru. Asi nejvíc na mě působila v černobílých (vzpomínkových) scénách.

Do konce roku sice ještě zbývá pár měsíců, ale dost možná před sebou máme nejlepší letošní superhrdinský komiks.

A abych nezapomněl – další komiksy s Capem by měly následovat. Což je jedině dobře. 

Captain America 1 /Captain America 1/
Brubaker, Ed

Nakladatel: BB art, Crew
Překlad: Richard Klíčník
Rok vydání: 2011
Počet stran: 312
Cena: 790 Kč

Přidat komentář