RECENZE: Óba Cugumi a Takeši Obata, Death Note 3 - Zápisník smrti

Článek od: Petr Simcik - 18.04.2012

Moderátor: Dámy a pánové, začíná Deathnote 3 speciál, pořadu TABU japonské televize Sakura! Ano! Je to tak! Dnes máme dva vážené hosty! Přivítejte prvního z nich potleskem, a to pořádným. Kdo nebude tleskat, toho zřejmě vynesou po pořadu nohama napřed, protože to není nikdo jiný než...  KIRA!

[...za mlžným sklem levé TABUdky se usadí mužský stín...]
[...potlesk...]

[...moderátor se chová jako Steve Ballmer na prezentaci Microsoftu...]


Moderátor: Výborně, tak je to správné, přátelé. A když je tu KIRA...

[...potlesk...]

Moderátor: Ano, ano! Druhým hostem nemůže být nikdo jiný než.... L!

[...do TABUdky vpravo vchází shrbená postava...]
[...vlažnější potlesk...]

[...moderátor pokyne k druhé TABUdce...]


Moderátor: Tak pánové, oba vítejte v TABU! Nejdříve představíme oba naše hosty. Pan KIRA...

[...potlesk...]

Moderátor: ...má u nás v Japonsku na starosti spravedlnost. Tedy tak to alespoň on sám říká. Má božskou schopnost za pomoci jména a tváře, což už dnes díky L není žádné tajemství, zabít kohokoli, kdo se mu znelíbí. Využívá to hlavně k popravám zločinců, ale v poslední době se bez mrknutí oka zbavil například několika agentů FBI, kteří se mu lepili na paty, a také je mu připisováno zmizení jedné krásné, ale bohužel zvědavé dámy. Dámy a pánové, ještě jednou, KIRA!

[...potlesk...]
[...moderátor si přejede prstem přes krk...]

Moderátor: Tak a z druhé strany spravedlnosti tu máme známého detektiva bez tváře, L!

[...vlažnější potlesk...]
[...moderátor lehce tleská...]


Moderátor: Tento geniální detektiv si usmyslel, že KIRU dostane do cely smrti! Nedávno zúžil okruh podezřelých na ty, které sledoval Ray Pember, agent FBI, se kterým KIRA...

[...potlesk...]

Moderátor: ...tak nehezky skoncoval. Tento detektiv se proti všem zvyklostem rozhodl podezřelé špehovat za pomoci kamer přímo u nich doma. Ještě bych vás rád upozornil na fakt, že náš pořad nelze nijak nahrávat a naši dva hosté se navzájem neslyší. A teď k první otázce! Máte už nějakého podezřelého? Někoho, o kom jste přesvědčeni, že by mohl být KIRA, nebo L?

KIRA: Ano, mám! Ten parchant se mi totiž nedávno sám představil! Prostě ke mě nakráčel a řekl mi: "Já jsem L!" Věřte, že to není takové terno, jak to vypadá. Nemůžu ho zabít, protože bych se tím prozradil, ale hlavně, ani neznám jeho jméno, a to, které uvedl, je jistojistě falešné.

Moderátor: Ale, zajímavé. A kde se to stalo?

[...předstíraný zájem, zdvižené obočí...]

KIRA: Představte si, on chodí do stejné školy jako já, a dokonce má i stejně dobré výsledky. Naštěstí chodí jako vágus, má neustále nohy na lavici, takže nejlepší na škole jsem pořád já. Nehledě na fakt, že i když hraje poměrně slušně, vyklepnul jsem ho v tenise šest ku čtyřem. Co mě na něm nejvíc štve, jsou ty jeho počty. Pořád hází kolem sebe nesmyslně nízké pravděpodobnosti, že jsem KIRA. Někdy jedno, jindy pět procent. Vždyť to působí směšně...

[...ticho...]

Říkal jsem si: Co když to není L? Pořád jsem nad tím přemýšlel, ale nedávno mi to konečně potvrdil.

[...potlesk...]

Moderátor: No, tak výborně. A co vy, L?

L: Mám okruh podezřelých, i když je pravda, že nejvíc mi nesedí Light Jagami. Je synem policejního náčelníka, který se mnou pracuje na případu, a je příliš dokonalý. Kromě toho mě porazil v tenise, a to opravdu nemám rád. Kamery v jeho pokoji ale nic neprokázaly, takže i když ho podezřívám, momentálně je to tak na pět procent.

Moderátor: A co dále podnikáte?

L: Přizval jsem ho k vyšetřování.

Moderátor: Cože!? KIRA...

[...potlesk...]
[...moderátor se chytá za hlavu a nemůže uvěřit...]


Moderátor: ...by měl vyšetřovat sám sebe?

L: Jistě. Light má vynikající dedukční schopnosti. Pokud je to KIRA, budu doufat, že udělá chybu, a budu ho mít pod dohledem. Jestli není, jeho schopnosti se hodí. Zvlášť teď, když se objevil druhý KIRA.

Moderátor: Bože můj! Druhý KIRA?

[...moderátor se opět tváří ohromeně...]

L: Je to tak. Pokud  je Light KIRA, měl by mít na druhého KIRU vztek, protože nezapadá do plánů prvního KIRY. Pokud to tak bude..., uvidíme.

Moderátor: No výborně, tak to byl L!

[...vlažnější potlesk...]
[...L se pomalu zvedá, kamera se obrací na KIRU...]

Moderátor: KIRO, vypadá to, že zatím jste v bezpečí. Co vám momentálně dělá starosti?

KIRA: Nedávno to byly ty kamery u mne v pokoji, naštěstí nejsem amatér, takže jsem byl dobře připravený. Takže teď je to hlavně nemoc v rodině a pak také druhý KIRA.

Moderátor: Ale to je nemilé. A říkáte druhý KIRA?

KIRA: Ano, objevil se druhý KIRA a hned na mě vrhnul špatné světlo. Navíc, má o jednu schopnost více než já. O důvod víc setkat se s ním dříve než policie nebo L. Také proto jsem docela rád, že mě L přibral do týmu. Mám informace přímo od zdroje a nebojím se je použít.

Moderátor: Ano, tak to byl KIRA...

[...potlesk...]
[...KIRa odchází...]

Moderátor: Dámy a pánové. Dnešní TABU je za námi a musím říci, že bylo nesmírně zajímavé. Celá se nám to koneckonců začíná zamotávat a nabývat na dramatičnosti. Zkrátka má to grády! Děkuji oběma hostům a u čtvrtého pokračování našeho zajímavého příběhu se už možná uvidíme ve třech! Předpokládám, že do příštího TABU speciálu s titulem Deathnote 4 se totiž dostaví nejen L, ale i oba dva KIROVÉ. Dámy a pánové, máte se na co těšit.

[...moderátor se usmívá jako David Hasselhoff...]
[...potlesk...]
[...titulky...]

Death Note: Zápisník smrti 3 /Death Note 3/
Cugumi, Óba - Obata, Takeši

Nakladatel: Crew
Překlad: Anna Křivánková
Obálka: Takeši Obata
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2011
Počet stran: 198
Rozměr: 115 x 175
Provedení­: paperback
Scénář: Óba Cugumi
Kresba: Takeši Obata
Cena: 199 Kč

Přidat komentář