RECENZE: Jan Hlávka, Zpěv lamie (Agent X-Hawk 2)

Článek od: Štěpán Jura - 21.05.2012

Jan Hlávka mi v jistém slova smyslu připomíná amerického SF autora Timothyho Zahna. Byť se to totiž nezdá, oba mají mnoho společného. Oba přispívají do „cizího“ universa (Hlávka do Agenta JFK, Zahn do Star Wars), oba do něj vnáší vlastní postavy (které pak dále sami používají napříč knihami a jsou tak povedené, že je přejímají i jiní autoři) a u obou jejich tvorbu fanoušci řadí mezi to nejlepší, co daná série nabízí. Byť Hlávka zatím cenu Hugo jako Zahn nedostal, jeho další knížka ostatní definice krásně splňuje.

Hlavními aktéry Zpěvu lamie jsou agent Kovářů rovnováhy Tom Feny a jeho „mluvící“ kocour Mates. Fanouškům řady JFK se v hlavě jistě rozsvítila malá žárovička, protože se jedná o postavy z Hlávkovy povídky Kočičárna, kterou jste si mohli najít ve sborníku Svůj svět si musíme zasloužit. Humorná dvojice se velmi povedla a je jen dobře, že se Hlávka rozhodl jejich potenciál dále rozvést. Kromě našich dvou hrdinů příběh sledujeme ještě z pohledu další důležité osoby, tajemné Lamie, podle níž je kniha pojmenována a která našim hrdinům pěkně zavaří.

Ti jsou posláni do paralelní reality alternativních Čech, kde je Praha zchátralou dírou a Brno hlavním městem republiky (což, jak dokazují internetové diskuze, množství pragocentriků nedokázalo skousnout). No, není lepší místo pro základnu na testování nových technologií než zaflusaná Praha, ne? Se skoro mrtvým městem však kontrastuje život uvnitř základny, díky aktivitě a poslušnosti vyžadované klišoidním velitelem typu „zelený mozek“ a dalšími archetypními postavami.

I s tím však Hlávka dokázal uklohnit vydatnou svačinku do vlaku, která po trošku utahaném prologu nasadí tempo, jež vás donutí Zpěv lamie neodložit, dokud jej nepřečtete. Sympatická titulní dvojice, tajemný nepřítel, zvraty, hlášky, atmosféra a neuvěřitelný spád. Prostě takový normální, čtivý Hlávka...

Součástí knížky je i minipovídka Libora Machaly (aka Lmslavera) Spoutané emoce, jež je takovou pěknou jednohubkou po přečtení Lamie. Konečně se v sérii X-Hawk objeví nějaký pořádný záporný hrdina. Škoda jen té pointy...

Agent X-Hawk 02: Zpěv lamie
Hlávka, Jan
 
Nakladatel: Triton, E. F.
Obálka: Petr Vyoral
Redakce: Milena Matějková, Zuzana Kupková
Rok vydání: 2012
Počet stran: 192
Rozměr: 125 x 185
Provedení: paperback
Cena: 169 Kč

Komentáře

Děkuji za pěkné ohodnocení mé krátké povídky.  Jsem rád, že vůbec někomu stála za zmínku, že si ji někdo všiml v té skvělé knížce Honzy Hlávky  smiley Jen bych chtěl podotknout takovou drobnost, že používám na netu přezdívku Lmslaver, nikoli Lmslayer, ale to jen tak na okraj, lidi si to pletou často. Doufám, že to nebyla má poslední povídka a budu se snažit, aby ta další byla lepší.

Na Sardenu umíme ocenit kvalitu v jakékoliv podobě :D

Povídka se mi líbila, akorát ta pointa mi nesedla. Moc velkej klišoidní slaďák, a to to mělo tak hezky našlápnuto...

A nad přezdívkou si myji ruce, to moje korektorka :)

Známkou dobrého štábu je, že se admirál o bitvě dozví až ve chvíli, kdy jí štáb vyhrál.

Přidat komentář