LITERATURA: Top 10 knižní fantastiky dle Siria

Článek od: Martin Stručovský - 03.01.2013

10. Nekromant Johannes Cabal (Jonathan L. Howard)

Skvělé spojení hororových rekvizit a černého humoru, které táhne kupředu charakter hlavního hrdiny. Jen škoda toho románové pojetí, které výsledný dojem sráží dolů.

9. Bitevník (Cherie Priest)

Zemětřas byl skvělý, Clementine zklamání a Bitevník totální bomba. Priestová neuvěřitelně popsala atmosféru a peklo války. Svou další hrdinku žene dál a dál a neváhá jí pod nohy házet jeden klacek za druhým.   

8. Ve službách republiky (Tomáš Bandžuch)

Další drakobijčím debutantem se stal po dlouhém čekání Tomáš Bandžuch a já říkám konečně a ptám se, proč mu to trvalo tak dlouho? Jeho příběhy Petra Hankla, které se odehrávají za první republiky, si oblíbí všichni, kdo ujíždí na Medkově Dobrodruhovi a retro feelingu. Perfektní spojení a historie a fantastických prvků.

7. Zlato Arkony 1 (Juraj Červenák)

Rogan a Goryvlad se vrátili, aby porcovali aelfy a Juraj Červenák napsal jednu z nejlepších knih své kariéry. Víc není nutné komentovat.

6. Město mrtvých (Jiří Pavlovský)

Nakladatelství Epocha se letos činilo. Nejen, že znovu nastartovalo Lehaneho, ale na trh vypustilo první dva díly nové knižní série Kladivo na čaroděje. Oba napsal Jiří Pavlovský, který se zároveň stal i jakýmsi garantem projektu. No a jelikož se Město mrtvých ocitlo na rozdíl od Magie pro každého v tomhle přehledu, je jasné, který z dílů je asi lepší. Což ale nemění nic na faktu, že by vám neměl uniknout ani jeden z nich.

5. Criminal (Ed Brubaker)

Ed Brubaker si u nás už stačil udělat jméno díky Captainu Americovi, nakladatelství BB art však koncem minulého roku na trh ještě stačilo vypustit autorovo opus magnum. Tím je Criminal – mozaika ukazující pohled do duše a života kriminálníka, která vás strhne od začátku svou nekompromisností, surovostí a kresbou Seana Phillipse. Kdo hledá „další“ Sin City neměl by váhat.

4. Černá nenávist (Dennis Lehane)

Ok, ok. Černá nenávist je fakt žánrově úplně jinde, ale přesto si tady zaslouží být. Tím důvodem je, že se Epocha rozhodla Lehaneho znovu nakopnout na českém trhu a to je samo o sobě fantastické a ještě fantastičtější je, že bychom se v létě měli dočkat druhého dílu – všechny zprávy jsou zatím fakt pozitivní. Kdo si potrpí na drsné vyšetřovatele v drsném světě proti silnějším, mocnějším a hnusnějším neměl by se čtením váhat ani chvíli. Čtenáři Raymonda Chandlera by tu mohli být na správné adrese.

3. Dlouhý černý úsvit (Jiří W. Procházka)

A je tu zase Jiří W. Procházka. Jindy na jeho knížky musíme čekat půl století, zato teď měl za zády všechny čerty, takže rok po vlastním povídkovém výběru Druhý krok nikam přichází s 27. dílem Agenta JFK. Dlouho jsem váhal, jestli do tohohle přehledu dám 27ku nebo 28ku, ale totální destrukce agentury, vyvraždění jejich agentů a další ty úžasné věci se zkrátka a dobře nedějí každý den. Uvidíme, zda se sem JWP propracuje i příští rok, kdy jemu a jeho spoluautorce Kláře Smolíkové vyjde první díl detektivní série Souřadnice zločinu s podtitulem Mrtvá šelma.

2. Transport ledu (Alastar Reynolds)

V záplavě těch všech fantasy ság, byl člověk rád, že konečně narazil na nějakou pořádnou sci-fi z vesmíru. Jedná se u mě sice u první setkání s Alastarem Reynoldsem, ale tenhle chlap se mi prostě zaryl pod kůži už první stránkou svého románu, o kterém jsem věděl, že v tomhle topu skončí. Prostě koho naštval Prometheus, neměl by váhat ani chvilku.

1. Temné léto (Dan Simmons)

S Danem Simmonsem se v poslední době roztrhl pytel, jednu dobu jsme byli dokonce rádi, když jsme se dočkali alespoň jedné knihy. Zato minulý rok? Člověk je nestačil div kupovat a myslím, že to je dobře a za sebe říkám: jen houšť a větší kapky. Někdo namítne, že je Temné léto sice jen novým vydáním překladem zmršeného Černého léta a nemá tu co dělat. Jenže já osobně v roce 2012 nic lepšího nečetl, takže Princ hororu prostě na tom prvním místě bude.

Přidat komentář