RECENZE: Miroslav Žamboch, Ve službách klanu

Článek od: Martin Stručovský - 04.04.2013

Na Žambochovi musíme obdivovat fakt, že se nedrží jednoho žánru, ale snaží se je střídat. A tak po akčním upírském thrilleru Visio in extremis nyní přichází s fantasy, jejímž prostřednictvím se vrací do svého nejslavnějšího světa. Čtenáře, kteří teď doufali v návrat Koniáše, nepotěším, autor příběh zasadil několik let (možná stovky) před tulákovo narození. 

Místo Koniáše tu tak máme Herberta Ducattiho, přáteli familiérně nazývaného Herb.  

Ducatti začíná jako cucák, který dře ve službách klanu čarodějů dole v dole, odkud společně s ostatními kopáči doluje magické kameny. Samozřejmě, že není zase tak obyčejný cucák, ale má jisté magické nadání, bez něhož by v podzemí nepřežil ani pět minut. 

Herbert je plně smířený se svým údělem kopáče, který skončí až po několikaleté službě, do níž ho uvrhnul nevlastní otec. Jenže pak mu do cesty vstoupí Lenka – dcera obchodníka s kameny, do níž se zamiluje. A aby toho nebylo málo, on a zbytek party uvíznou po závalu v podzemí, kde je čeká několikaměsíční zápas o holé přežití.

A tak vlastně začíná Ducattiho proměna a vzestup. Protože jestli byl před závalem člověkem, po návratu na povrch se stává něčím jiným. Něčím nelidským, monstrem, co si v rámci vlastního přežití do těla implantovalo magické kameny. Čímž lehce připomene hlavního hrdinu Drsného spasitele. Ovšem Herbert je už od prvního pohledu sympatičtější. 

Ve službách klanu nabízí všechno, co od Žambocha očekáváme a máme v jeho tvorbě rádi. Tedy silného hrdinu, který o sobě ze začátku sice pochybuje, ale z kterého se na konec přeci jen vyklube správný chlapík. Dále příběh bavící čtenáře od začátku až do konce. Neuvěřitelnou čtivost a úžasnou atmosféru. Garantuji vám, že jakmile jednou začnete číst, nebudete moct přestat. A rozhodně taky musím ocenit všechny ty nápady, ať už se týkají magických kamenů a jejich zavádění do lidského těla či fungování klanu.

Co se akčních sekvencí týče, Žamboch se tentokrát dost krotil. Asi si řekl, že každá jeho kniha nemůže být od první stránky akční, takže nám to tentokrát dávkuje po kapkách. V první části se vlastně žádná akce nevyskytuje, autor využívá celý prostor pro představení hrdinů, jeho parťáků a prostředí. Zato ve druhé se akce fakt rozjede a zastaví až na konci. Hlavní hrdina zuří, lidi umírají po stovkách. Prostě starý dobrý Žamboch tak, jak ho známe a máme rádi. Už teď jsem zvědavý, jaký hrdina z jeho klávesnice vypadne příště. Kuloáry se šíří zvěsti o vlkodlakovi z Čech. Tak uvidíme.

Prozatím tu ale máme knihu Ve službách klanu. Titul, který se v Žambochově bibliografii asi nevyšplhá mezi to nejlepší, ale určitě poskytne svému čtenáři všechno, co po něm žádá. A to se sakra počítá.

Miroslav Žamboch: Ve službách klanu
Nakladatelství: Triton
Obálka: Jan Doležálek
Rok vydání: 2013
Vazba: paperback
Počet stran: 312
Cena: 329 Kč

 

Komentáře

Přidat komentář