LITERATURA: Čtení na víkend 7

Článek od: Martin Stručovský - 26.04.2013

Stín modrého býka - Františka Vrbenská & Leonard Medek 

V době, kdy jsme si ještě o Roganovi Juraje Červenáka a koncepci slovanské fantasy mohli nechat zdát, vtrhnul na pulty knihkupectví právem kultovní Stín modrého býka. Ostřílená literární dvojka Františka Vrbenská a Leonard Medek nás v něm vrhají na naše území, do doby, kdy tu byli pány Keltové.  Román líčí příběh válečníka Kraka, který se vydává po stopách člověka, který mu zabil bratra. A nebude to mít snadné, protože jeho soupeř stejně jako on, není  žádná třasořitka.  Na 448 váš čeká příběh plný napětí, akce, mytologie a úžasné atmosféry, který ani na chvíli neomrzí. Ne, tahle kniha opravdu nikdy nezestárne.

Legendy: Draci - Michael Bronec & Jakub D. Kočí 

Jaké zvíře si nejčastěji spojíme s fantasy? Přece draka. Editoři Bronec/Kočí tomuhle zvířeti vystavěli pomník v podobě mamutí antologie Legendy: Draci. A když říkám mamutí, tak opravdu mamutí. Navíc s nádhernou obálkou Jany Šouflové a stylovými ilustracemi Jakuba Kočího. Pokud si myslíte, že draci už jsou out, tak tahle knížka vás vyvede dokonale z omylu.

Špinavá práce - Petr Schink 

Mafiáni v italských kvádrech s bouchačkami v rukách. Martin Scorsese, řvete hned. Jenže si k tomuhle dílu přihoďte singerovky (obdoba počítačů) a řeči o blížící se studené válce a dostanete Špinavou práci Petra Schinka. Svěží mix gangsterky a sci-fi, jejímž hrdinou je sympaťák Charlie Parker, s nímž se svět rozhodně nemazlí. A pokud budete mít odvahu, setkáte se i s Ellingtonem, který se prochází tím, co zbylo z USA. A opravdu to není příjemný pohled.

 

 

 

 

 

 

Přidat komentář