NEDĚLNÍK: Františka Vrbenská, Fantastické světy a politika

Článek od: Redakce - 22.01.2023

Chcete sestavit funkční svět, ať už SF či fantasy? Bez politických a společenských aspektů se neobejdete. Elfové, draci, roboti, vesmírné lety – a POLITIKA? Byly časy, že si čtenář odfoukl: „Ale fuj!

Časy se mění a s nimi i čtenáři. Vysoce aktuální zamyšlení o prolínání reálného a fantaskního světa od dámy, jejíž postřehy vždy stojí za to číst.

Františka Vrbenská: Jak Žižka válčil ve filmu

Článek od: Redakce - 26.09.2022

Bitvy a vozová hradba, chorál, hořící kláštery, spanilé jízdy a prchající křižáci… Husitská revoluce, nejslavnější – taky ovšem silně polemizovaná – epocha našich dějin, se v české / československé kinematografii příliš neuplatnila. Napadají mne jen dva důvody, proč atraktivně dramatické období zůstalo celá desetiletí opomenuto: finanční náročnost „kostýmových“ snímků a politická, sociální, ideová složitost doby.

Spisovatelka Františka Vrbenská o filmové tažení jednoho z nejznáměnjších českých vojevůdců pojednává se šarmem a vtipem sobě vlastním, takže si můžete být jisti, že nudit se nebudete ani řádku a dozvíte se spoustu zajímavých detailů, na které by vás ani nenapadlo se zeptat.

V červenci narození...

Článek od: Monika Slíva - 30.08.2019

Červenec byl letos extrémně horký měsíc a kdo ví, jaké počasí bylo před padesáti nebo sty lety. To sice nevíme, a i kdybychom to věděli, nebudeme vám to vnucovat, neboť je to pro naši věc zcela nepodstatné. Důležité je, že ani horké (nebo studené) léto nemá vliv na to, zda se narodí slavný spisovatel. Ne všichni autoři v našem výběru jsou žánroví, přesto jejich jména určitě znáte.

RECENZE: Františka Vrbenská - Zuzana Hloušková (eds.), Žena s drakem

Článek od: Monika Hrňová - 22.01.2018

O tom, že se v každé ženě skrývá dračice, není pochyb. Divoká, nespoutaná, živelná, schopná darovat první jiskry života, ale i zažehnout plamen, který spálí vše, co jí přijde do cesty. A když se tento dračí potenciál přetaví do podoby třinácti povídek, jejichž hrdinky (a sem tam i hrdinové) se nedají jen tak spoutat obecným očekáváním a tradicemi, je dobré mít při čtení po ruce džbán vody pro případ, že by došlo k náhodnému samovznícení.

Literární vyhlídky: srpen-září

Článek od: Martin Stručovský - 18.08.2017

Přichází další Literární vyhlídky,  v nichž lze zjistit následující: okurková sezóna je za námi. Novinky od Heteši a Šlechty už jsou sice venku, ale chystá se toho mnohem víc. Dorazí Batman, další komiks od Chucka Palahniuka, ale taky třetí Časodějové a dvě ambiciózní historické fantasy - Přemyslova krev a Hořící kůň. 

Žena se sovou se blíží

Článek od: Redakce - 12.06.2017

Po úspěšné Ženě se lvem nyní přichází Žena se sovou, druhý svazek čtyřdílné antologie ženské fantastiky, do které přispělo celkem 52 českých a slovenských autorek. 

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - F. Vrbenská