RECENZE: Františka Vrbenská - Zuzana Hloušková (eds.), Žena s labutí

Článek od: Monika Hrňová - 31.07.2018

Žena je jako labuť. Krásná, a přece plná protikladů. Navenek mírná, uvnitř divoká. Zdánlivě křehká, ale ve skutečnosti oplývá neuvěřitelnou vnitřní silou. Umí roztáhnout křídla i pokorně sklopit hlavu. A když jde do tuhého, zvládne i nepříjemně zobáknout.

Čtvrtý díl antologie Žena s labutí je přesně taková. Humorná i vážná, romanticky pohádková i melancholicky zádumčivá. Stejně jako předchozí díly (Žena se sovou, Žena se lvem, Žena s drakem) má tuto povídkovou sbírku na svědomí editorské duo Františka Vrbenská a Zuzana Hloušková. Přispívající autorky jsou opět jak zasloužilé fantasy harcovnice, které se mohou pochlubit vydanou knihou (či několika), tak i méně zkušené spisovatelky, které zatím sbírají ocenění v literárních soutěžích. Kvalita jednotlivých povídek je však překvapivě vyrovnaná.

Témata rozehraná v jednotlivých příspěvcích jsou rozličná, stejně tak i světy ve kterých se hrdinové pohybují. Vynikající je humorná povídka Anny Olejárové s názvem Krakeniáda, která vypráví o tom, co se stane, když se probudí tisíce let starý tvor a připletou se k tomu dva vykutálení kumpáni. Cynismus z ní přímo odkapává a ve slovenském jazyce nevybíravá mluva ústřední dvojice obzvláště vyniká. Do vod historické fantasy zabrousila Veronika Salášková se svou povídkou Kožešina a hůl. Přenese vás do období, kdy lidé žili v rodových klanech a šamani mluvili s bohy. Své o tom ví Vranka, která nese těžký úděl záchrany rodného kmene. Námětu se držela Emma Surdu, jejíž povídka Labutí kámen je variací na známý příběh Labutí jezero. A pokud máte rádi pohádky, jistě vás potěší povídka Za chyby se platí od Radmily Tomšů, kde se statečné děvče dostane do střetu se zlou královnou.

Tato sbírka je opravdu povedená, každý kousek je něčím výjimečný. Pointou, nápadem, zpracováním či prostě jen uvěřitelností postav. Mezi jediné slabší kousky by se dala zařadit povídka El Instigator od autorky Sančy Fülle, která působí trochu zmateně. Respektive čtenář neznalý světa autorčina románu Strážce noci, ze kterého text vychází, bude v reáliích a okolnostech trochu ztracen a náležitě si vyprávění neužije. A pak také kratičká Havraní rapsodie od Petry Štarkové, která se pokouší o sondu do duše Edgara Allana Poea, ovšem i přes výborný nápad je málo úderná a tolik nezaujme. Ostatní jsou pohlazením pro duši a je až s podivem, kolik touhy, napětí a lásky se vejde do takové relativně malé knihy.

O ženském a mužském psaní bylo v souvislosti s těmito antologiemi napsáno víc než dost. Nicméně jsou některá témata, o kterých se mužům píše těžko. Jak se asi mohou autoři vcítit do ženy, která nemůže otěhotnět nebo do manželky, kterou její druh bije? Do matky, jejíž dítě je v kómatu před branami věčnosti? Těžko. Není to nemožné, ale budou tomu chybět emoce ženy, která ví. Důkazem budiž povídka Ponechajte si od Moniky Kandrikové, která je napůl vážná a napůl humorná a pojednává o velmi netradičním řešení potíží s početím. Nebo výborný kousek Po oblakoch nikto nechodí obutý od autorky Jany Plauchové, který filozofuje o právu volby a tvoří perfektní závěr knihy.

Otázka, které pohlaví dokáže lépe napsat fantasy příběh, je vcelku zbytečná... Asi taková, jako kdyby se přemítalo, zdali píšou lépe černoši nebo běloši, mladí či staří. Vždy je to o autorovi, jeho kvalitách  a o čtenáři. Jistě, čtenářský vkus se liší knihomol od knihomola, někdo přísáhá na hard sci-fi a mikropovídky, jiný nemůže žít bez romance a co nemá aspoň deset stran, nečte. V této antologii si ovšem na své přijde každý a něžnější pohlaví opětovně ukazuje, že k napsání skvělé fantasy povídky není potřeba přemíra testosteronu.

Ve srovnání s předchozím svazkem Žena s drakem, který byl víceméně průměrnou sbírkou, vychází Žena s labutí vítězně. Je velmi povedená, čtivá a jako lehká četba na prázdniny by mohla být skvělou volbou.

Žena s labutí
Františka Vrbenská, Zuzana Hloušková

Nakladatelství: Efortna
Rok vydání: 2018
Autorka obálky: Jana Maffet Šouflová
Počet stran: 347
Cena:  349 Kč

Přidat komentář