RECENZE: Daleká cesta za Santiagem

Článek od: Anonym - 15.01.2014

Zakouřené putyky, levný chlast a cinkání mincí o barpult. Hazardní hráči schovávající po rukávech pro jistotu hned pět es. Krásné, svůdné ženy, co až moc dobře ví, oč usilují – i jak toho dosáhnout. Lovci odměn s pistolemi proklatě nízko u pasu. Podivuhodnými historkami opředený zločinec a pohádková odměna vypsaná na jeho dopadení… a tohle má být space opera? Pokud to má na svědomí Mike Resnick, určitě.  Ostatně, Santiagův podtitul – Mýtus daleké budoucnosti – mluví za vše.

Tak jako dokázaly Hvězdné války převést do kosmického prostoru klasická fantasy schémata boje mezi dobra a zlem, Mike Resnick katapultoval – prakticky se vším všudy – do dalekého vesmíru western.  Konec konců, lidé se až tak moc nemění. Jejich myšlení je stále podobně přímočaré, oslovují je podobné symboly a kulisy… jsou jen kulisy.

A zatím, co se Resnick snaží vyprávět mytologii daleké budoucnosti, bard Černý Orfeus (jehož čtyřverší provádí čtenáře kapitolu po kapitole Santiaga)  se snaží svými baladami zachytit mizející svět Vnitřní hranice.

Divoký Vesmír

Resnickův vesmír rozhodně není příjemné místo k životu, stejně, jako jím nebyl Divoký Západ, ať už iluze ze stránek šestákových sešitů zkoušejí tvrdit cokoli. Autor si to plně uvědomuje a místo, aby nechal špínu po zásluze vyniknout, vydává se naproti romantice ohmataných „rodokapsů“.

Jsou to již tisíce let, co lidé dávno opustili Zemi. Galaxii prostřednictvím pavučiny zákonů ovládá Demokracie, tvrdé ruce vlády se vzpínají jen světy za okrajem civilizace, příliš vzdálené a nevýznamné, než aby se o ně někdo doopravdy staral. Světy, které děsí stín muže zvaného Santiago.

Říkají, že jeho otcem byla kometa a matkou kosmický vítr, že žongluje planetami, jako by to byla pouhá peříčka, a zápasí s černými dírami jen tak pro radost. Říká se, že jeho oči planou zářivěji než nova a že pouhým výkřikem dokáže srovnat se zemí horský masiv.– Tak vypadá legenda pokračující strašidelnými historkami o nepřemožitelném banditovi, jenž se z ničeho nic objevuje, škodí a zas zmizí do neznáma. Skutečná výzva pro každého lovce skalpů, cítícího se mistrem svého řemesla.

Legendy všední reality

Vnitřní hranice je zalidněna plejádou rozmanitých charakterů, jeho hrdinové, padouši, komické figurky i svůdkyně však mají jedno společné. Jejich psychologie nikoho nezajímá, ani autora. Důležité jsou pohyblivé obrázky. Každá z postav podléhá stylizaci – ve verších Černého Orfea, v pohledu okolí, a v neposlední řadě své role v příběhu.

Tak jako by nikdo nechtěl po Homérovi psychoanalýzu Agamemnónovy party před Trójou nebo po Shakespearovi rozpitvat duševní pochody kralevice dánského, nikdo nepostrádá ani nitrozpyt „Pěvce“ Caina, Panenské královny, Bodrého překupníka či Otce Williama. Stačí, že vypadají dobře, vedou spolu skvěle napsané dialogy, vyvolávají dramatické situace a na scéně působí přirozeně. Nic víc ani míň se od nich neočekává.

Duch dobrodružství kráčí dál

Santiago se netváří jako „velká literatura“, přesto tak funguje – lépe než většina ambicioznějších děl. Resnicka nezajímají hrátky s popkulturními odkazy, nesnaží se o sofistikovaný jazyk, místo toho vypráví. Prostě a jednoduše, s vervou. Tak, že by mu sám Černý Orfeus mohl závidět. Ze stránek přímo dýchá atmosféra starých dobrodružných příběhů, esence vzrušujících vyprávění ze zažloutlých stránek – patřičně naivních i sugestivních zároveň.

Zatím, co se realismus krčí za dveřmi, uvěřitelnost tančí na stole kankán, sukně víří v divokém tempu a chvílemi pod ní problesknou obrysy kalhotek. Konec konců, cílem autora je pozorovat život mýtu, ne jej demaskovat. Příběh velkolepé štvanice s každou stránkou přináší další a další dílky puzzle a kouzlo postupně se skládajícího obrazu čtenáře doslova uhrane.

Lov na Santiaga a jeho tajemství může začít.

Mike Resnick: Santiago - Mýtus daleké budoucnosti
/Santiago: A Myth of the Far Future/

Nakladatel: Argo
Překlad: Pavel Medek
Obálka: Michael Whelan
Redakce: Martin Šust, Eva Skálová, Milan Dorazil
Rok vydání: 2013
Počet stran: 384
Rozměr: 150 x 210
Provedení: hardback
Stav: nové revidované vydání
Cena: 379 Kč

Napsala: Jana Elinor Poláčková

Komentáře

Moc dobře napsaná recenze, takhle bych to chtěla umět. Přesně vystihuje atmosféru a ani v nejmenším nespoileruje (což často bývá problém). Při rozhodování, zda Santiaga číst či nikoli, potencionálnímu čtenáři hodně pomůže. Měla být napsána už po prvním vydání :-)

ano, moc pěkná recenze a knížku jsem si hned po přečtení přidala na seznam "určitě přečíst" :-)

Přidat komentář