REPORTÁŽ: Fantastická literární degustace

Článek od: Redakce - 30.04.2015

Napsal: Daniel Tučka

O některých akcích se vyplatí informovat i s odstupem, protože někdy si zajímavé projekty razí cestu na pole slávy jen s obtížemi a ne vlastní vinou zapadnou do bahna přemíry informací o všem možném. Ve středu 15.4. se v Praze v klubu Carpe Diem konala Fantastická literární degustace. Setkání českých autorů fantastiky Míly Lince, Martina D. Antonína a Vilmy Kadlečkové s jejich čtenáři pěkně naživo zprostředkoval spisovatel Dan Tučka ve spolupráci s nakladatelstvím Straky na vrbě.

A jak degustace chutnala? Přes nemilou absenci Míly Lince způsobenou nemocí věříme, že si ji užili nejen diváci, ale i samotní spisovatelé. Ukázku z Lincova pokračování Černého hvozdu (Když se pohne les), přečetl pořadatel a moderátor Daniel Tučka: Nad Kozím hrádkem hejtmana Prokopa se začínají stahovat mračna, proti světu malicherných lidských bojůvek stojí tentokrát sám hvozd a bude zapotřebí veliké odvahy a statečných mužů, kteří jsou však příliš mladí, příliš staří nebo unavení zodpovědností, zatímco císař nehodlá pustit ani stříbrňák. Středověce syrový a drsný pokrm rozhodně zasytí.


Martin D. Antonín nezklamal brutální akcí okořeněnou mistrně vybroušeným humorem. Ve třetím pokračování Daemonicy (Česká sekaná) se opět setkáme s bohorovným Arnoštem Hovězím, uvězněným v těle krásné démonky pronásledované peklem, nebem i nic netušící policií. Co se stane, když se pokusíte použít mrtvé na pražském Vyšehradě a bojovat s nimi běžnými prostředky, zakusí pouze na vlastní kůži (oči ateistů nadpřirozeno jaksi ignorují) pozemští strážci zákona. Vynikající pošimrání s velmi ostrou příchutí.


V závěrečném díle Mycelia dojde na zásadní odhalení, jak naznačila Vilma Kadlečková. Jako jedni z prvních jsme byli svědky nečekaného zvratu ve vztazích hlavních hrdinů. Napětí se stupňuje a možná se kromě všudypřítomných hub dočkáme i hmyzí bašty. Otázkou stále zůstává, kdo koho si podá ke kosmické hostině. Tajemná chuť s dlouze trvajícím dozněním.


Kromě toho nám spisovatelé odhalili některé své záliby a postoje k životu, vesmíru a vůbec. Troufáme si tvrdit, že mnohé z otázek nikdy v oficiálních rozhovorech nezazněly a mohli jste se tedy například dozvědět, jak nahlížejí nejen na zdravou výživu, prokrastinaci a úspěch, ale rovněž na Padesát odstínů šedi, Hvězdné války a Stmívání.
Součástí komplexního menu byla i recitace, ano čtete správně, jejich autorské poezie – skutečné lahůdky pro vybranou společnost konzumentů.
A po vylosování věcných cen věnovaných nakladatelstvím Straky na vrbě došlo i na slibovanou příběhovou improvizaci, při níž měli diváci možnost volit nejen ze dvou úvodů, ale i vhodně zvolanými slovy směřovat děj, s nímž oba přítomní umělci žonglovali neuvěřitelným způsobem, za mohutného aplausu a podpory publika.

Pokud vám menu zachutnalo, nezbývá než se těšit na příště a doporučit ostatním zahnat hlad kvalitním čtivem, které nám (doufejme brzy) přichystají.

Sledujte naše stránky, protože pozvánka na příští podobnou akci se tu jiste objeví.

Akci sponzorovalo nakladatelství Straky na vrbě a případné připomínky k organizaci můžete směřovat na Dana Tučku, který to celé nesl na bedrech.

Přidat komentář