KOMIKS: Azzarello - Bermejo, Lex Luthor: Muž z oceli

Článek od: David Hálek - 29.02.2016

Aneb kterak se Lexa pokusil zničit Supermana pokusem bůhvíkolik.

Záporák už není jen někdo, koho musí náš hrdina porazit. Není jen překážkou, jíž je potřeba překonat, abychom se dočkali happyendu a šťastnému polibku titulního hrdiny a jeho krásné vyvolené. Záporáci jsou taky lidi. Stvoření z masa a kostí, která mají své plány, sny a osobní démony. Mají minulost, která je pochroumala tak, že nyní dělají to, co dělají. A také mají budoucnost, které se snaží svými činy dosáhnout. Dnes už není vůbec snadné rozlišit záporáka od hrdiny.

Joker bude stále Jokerem, ať už se na něj díváme jakkoliv - psychopat, vrah, násilník. U klauna si můžeme být jistí, že je špatný a že dělá chaos a zlé věci, protože je zlý. U Lexe Luthora to tak snadné není. Co když to opravdu myslí dobře? Je možné, že Luthor není záporák, jak se nám ho vždycky snažili představit?

Ano a ne. Luthor na to jde zcela machiavelisticky. Je schopný udělat všechno, zaplatit jakoukoliv částku, spolčit se s kýmkoliv, ať je jak chce nemorální, jen aby dosáhl svého kýženého cíle: spásy světa. Vždyť Lex není žádné monstrum, jež chce ovládat svět. Je to občan jako každý jiný a chce pro své krajany a spoluobčany bezpečný domov. Někdo může říct, že na tom není nic špatného. Kdo chce mír, chystá válku. Pár musí zemřít, aby většina mohla žít. Lidé s touto filozofií se mezi námi jistě najdou.

Problém nastává v okamžiku, kdy si uvědomíme, před čím se nás Luthor snaží tak neodbytně chránit. Před Supermanem? Ale ten je přece zosobněním ctností a spravedlnosti. To by pak znamenalo, že Lex je špatný, protože se chce zbavit toho dobrého. Ne! Lex je génius. Ví, jak ostatní (čtenáře i spoluobčany) přesvědčit, že Superman je hrozba, které je potřeba se zbavit, a to co nejdřív. Nejenom, že je kvůli své omnipotenci nebezpečný pro naší generaci, ale podle Lexe brání muž z oceli evoluci a vývoji lidstva. Lexovi to dává naprostý smysl. A ke konečnému vítezství nad zlem, které Superman představuje, stačí, pokud se mu podaří přesvědčit o své pravdě jednoho občana po druhém.

Jelikož se jedná o svět z pohledu Lexe, který zcela opovrhuje Supermanem, ba co víc, Superman je pro něj absolutní noční můra, také to podle toho vypadá. Muž z oceli je zobrazený jako démon vznášející se u Lexova okna. Nepromluví, jen zabodává své rudé oči do Lexovy duše a agresivně jej soudí. A když už promluví, dá najevo své pohrdání a nesouhlas.

Jako sonda do mysli někoho, kdo je tak notoricky známý svými plány a zločiny, funguje Lex Luthor: Muž z oceli skvěle. Na chvíli jsem zapomněl na všechny eskapády, kterými si musel Superman kvůli Lexovi projít, a ponořil jsem se do mysli nezpochybnitelného génia, jehož pohled na svět, budoucnost a lidstvo je tak jedinečný a nakažlivý, že jsem nechtěl ani věřit, že je to ten samý člověk. Bude to takhle fungovat na všechny? Pravděpodobně ne. Ti, kteří mají o Luthorovi zakořeněný názor, ať se tomuto vyhnou obloukem, protože jim to stejně nedá nic nového. Já jsem daný názor neměl a díky Muži z oceli jsem o krok blíž si jej řádně utvořit. A to mi prozatím stačí.

Je Luthor klaďas? Možná. Je to záporák? Pro někoho ano. Snaží se nás zachránit? On si to myslí. A někdo s ním rozhodně bude souhlasit. Ono je totiž jedno, kým Lex skutečně je, jestli spasitel nebo ničitel, důležité je, jak jej vnímáte vy, čtenáři. A pokud alespoň jednoho z vás dokázal přesvědčit o tom, že on není vaším nepřítelem, je znovu o další krok blíže k vítězství.

 

Lex Luthor: Muž z oceli (Lex Luthor: Man of Steel)

Scénář: Brian Azzarello

Kresba: Lee Bermejo

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatelství: BB/Art

Datum vydání: 21. 10. 2015

Počet stran a vazba: 128, vázaná s přebalem

Cena: 399 Kč (359 Kč po slevě)

 

Komentáře

Tenhle komiks mě láká i odpuzuje zároveň. Na jednu stranu si říkám že by to nemuselo být špatné protože to není superhrddinské ale spíš lidské, ovšem na druhou ... já prostě postavy od DC nějak nemusím. Možná tak ještě Arrow a Batman, ale i to jsou takový parodie stylu, něco co uteklo z Marvelu a nikdo se neobtěžoval to hledat... Ale o to zajímavěji to akra zní :)

Jinak Superman není hodný :) je to ta takzvaná svině převlečená za kamaráda, to ví přeci každý. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Souhlasím s výběrem hrdinů. Já třeba nepřečetla jediný komiks se Supermanem, protože mi hoch prostě nesedí. Ale Lex se mi do rukou dostal a Superman tam vypadá fakt děsivě. Lex je sice pořád parchant, ale člověk ho po tomhle víc chápe. Myslím, že je to taková příjemná změna od všech těch superhrdinských rvaček a čestných cílů :D

Zdar a Sílu přeje Kadet

Přidat komentář