RECENZE: Jiří Pavlovský, Kladivo na démony (Kladivo na čaroděje 10)

Článek od: Monika Slíva - 13.04.2016

Felixe Jonáše chce někdo zabít. No, to je toho. Jako by se to nedělo skoro pořád. Nediví se tomu ani zbytek jeho anti-týmu detektivů. Proč taky? Adepti a žadatelé o násilné zakončení Felixovy pozemské existence se ve frontě překřikují a přetahují se o lepší místo nápaditěji než důchodci před poštovní přepážkou.

To, že nájemní vrazi zastihnou Felixe v hotelovém apartmá v negližé sestávajícím ze sněhobílého županu, trenek a trička, už samo o sobě nevěstí nic dobrého. A když se bytný démonského embrya vrhne za obětavé(?) asistence Klaudie, Vincence i Waltera na šílenou županovou road movie až za hranice viditelné pozemské reality, můžete si být jistí, že to bude bolet.

Víc nemá smysl prozrazovat ani vysvětlovat. Felixovi se v desáté eskapádě podaří naštvat i vlastní tým, z naprosto nepředpokládaného místa vyčarovat zcela originálním způsobem děsivý magický artefakt a vydat se s ním za hranice všedních dnů. K tomu přidejme nějakou tu efektní a líbivou destrukci míst, kterými zrovna prochází a samozřejmě, nebyl by to on, aby neměl svoje vlastní záměry, se kterými nikoho předem neseznamuje. Než se stačí (zneu)ctěný čtenář vzpamatovat, je po všem.

Ale zase to stojí za to! Duchovní otec celé série se žádným způsobem nezpronevěřil svému vlastnímu desateru, a když káže víno, taky ho sám pije. Je to sice méně hororové než by od něj jeden čekal, ale vtipem a hláškami i originálními a vypointovanými nápady to srší stejně jako v předchozích případech.

Kvalitní pulpovou literaturu (toť protimluv hodný církevní disputace!) aby v českých luzích a hájích jeden lupou pohledal. Celá série Kladivo na čaroděje rozhodně blaží srdce všech milovníků tohoto (pokleslého) žánru a žádnému z fanoušků tak nejspíš nebude vadit, že desátý kulatý díl svým Kladivem na démony neroztřískal všechny předchozí a nevyšplhal se nad ně prakticky v žádném z ohledů.

Upřímně? No konečně! Pokud by totiž Jiří Pavlovský už počtvrté (počítám do toho i vynikající novelu Slepý hon, která vyšla mimo sérii ve druhých Legendách české fantasy) překonal sám sebe, mohl by tu neustále zmiňovanou laťku úrovně posunout až nad držící tyče a pak by, logicky, následoval pád až na dno. Nic takového se ale nestalo, přiklížená tyčka drží na svém místě a to je jedině dobře.

Jen kdyby ty intervaly mezi jednotlivými odpoledními čtenářskými svačinkami nebyly tak dlouhé.

 

ukázka z knihy zde

 

Jiří Pavlovský: Kladivo na démony (Kladivo na čaroděje 10)
Nakladatelství: Epocha
Edice: Fantastická Epocha
Obálka: Lubomír Kupčík
Rok vydání: 2016
Vazba: brožovaná
Počet stran: 161
Cena: 159,- Kč

Recenze na předchozí díly:

Žrádlo pro psy

Pekelná šleha

Síť přízraků

Drsné sny

Výtah do pekla

Sonáta pro Azazela

Kruté stroje

Město mrtvých

 

 

Přidat komentář