RECENZE: Žoldnéři fantasie: Na stopě zločinu

Článek od: frankie - 15.11.2018

Koncem léta vydaný sborník Žoldnéři fantasie: Na stopě zločinu obsahuje nejlépe hodnocené povídky ze soutěže Žoldnéři fantasie. 
Kniha nabízí jedenáct soutěžních povídek a jednu bonusovou od Míly Lince. Povídky jsou řazeny od vítězné, což znamená, že ty nejlepší práce by měly čtenáře připoutat k četbě hned od začátku. Každá povídka je doplněna drobným medailonkem autora s vhodnou ilustrací sympaticky oživující psaný text. Karel Doležal s povídkou To má po dědovi byl umístěn na piedestal po právu. Démoni, Praha, zajímavý hlavní hrdina – lovec démonů a kvalitní příběh, co víc si přát? Jan Hamouz přispěl nadmíru zajímavou povídkou Cvrdlikáček, ve které prim hraje stejnojmenný malý nenápadný ptáček schopný svým zobáčkem proniknout jakýmkoli známým materiálem. Ze zmíněného je jasné, že lidská tkáň nic takového nezastaví a krev bude stříkat opravdu ve velkém. Povídka Pozdravujte Rouz prolíná magii a divoký západ, zaručeně zaujme novátorské zvíře koňbloud. V Lékařském tajemství od učitele základní školy Tomáše Laubeho čtenář sleduje velmi zodpovědného lékaře Eca, který má za úkol odvézt tělo syna vládce z daleké části království a zároveň vypátrat jeho vraha. Sice je děj ne zcela překvapivý, ale přesto je s podivem, jak rychle na několika stránkách přiroste hlavní hrdina k srdci čtenáře.     
Sympatickým příspěvkem sborník obohatila Laura Pokorná. Navzdory svému mládí je již úspěšnou matadorkou v povídkových soutěžích, a proč tomu tak je, dokazuje její povídka Špatné přání.
Pomyslnou třešinkou je nesoutěžní povídka od Míly Lince Sesterská láska – hrdinská rytířská fantasy prodchnutá thrillerovými prvky. Míla Linc se ujal i doslovu věnující se historickému pohledu na zločin a jeho vyšetřování. Tato historická vsuvka je v knize zasazena, protože u dobré poloviny autorů se prolíná fantasy s prvky detektivky. Na to čtenáře ostatně připravuje i podtitul knihy. 
Sborník má již svou tradici a je vidět, že literární soutěž, z jejíž výsledků čerpá, má vysokou úroveň. Povídky jsou čtivé téměř všechny a zaujmou svojí obrovskou rozmanitostí. Ta je dána nejen množstvím autorů, ale hlavně fantastikou – studnou mnoha možností co se týče zasazování děje do nejrůznějších prostředí.   

Žoldnéři fantasie: Na stopě zločinu
Sborník

Nakladatel: Straky na vrbě
Počet stran: 480
Vazba: Brožovaná
Cena: 280,- Kč

Přidat komentář