V září narození...

Článek od: Monika Slíva - 28.10.2019

Nedá se popřít, že letošní podzim se vážně vydařil. Mám sice na mysli počasí, ale i na zajímavé knižní novinky byl přívětivý. V každém případě nesmím zapomenout, že ani kvůli jedné z uvedených věcí jste tenhle článek nerozklikli. Pojďme si tedy připomenout, čí slova jsme si vypůjčili v průběhu září.

 


"Často se mě ptají, jestli je to [moje práce] sci-fi, nebo fantasy a moje odpověď je obvykle "ano"."
China Miéville
*6. září 1972

Jednoznačně nejmladším vzorkem zářijové fantastiky je tento ryze současný britský autor, u kterého si nemůže čtenář být jistý, co mu naservíruje ve své příští knize. Rád boří hranice žánrů, jako by zkoušel, co ještě jsou mu jeho fanoušci ochotni spolknout a uvěřit. Zatím se mu to daří víc než dobře, a to i přesto (nebo právě proto?), že rád do své tvorby i do diskuzí na conech tahá politiku a nijak se se svými politickými názory netají. Prakticky všechny romány, které napsal, se dají číst i česky, naposledy letos povídková sbírka Tři okamžiky exploze. Prý je divná i na Miévillovy poměry, na Sardenu máme recenzi, můžete se mrknout, co na ni říká Eylonwai.


„Dokud jsem nezačal používat internet, nevěděl jsem, že je na světě tolik idiotů.“
Stanisław Lem
*12. září 1921

Na tomhle prohlášení je nejvíc vidět, že Lem se až do konce svých dnů zajímal o to, co bylo předmětem jeho tvorby. Jeho jméno právem patří mezi velikány světové sci-fi. Nedá se popřít, že byl ovlivněn dobou i zemí, ve které převážně tvořil. Polsko ve druhé polovině dvacátého století a komunisti si „vybrali svou daň“, ale i přesto stojí některé jeho romány za to číst i dneska. Mnozí dnešní autoři píšící o kybernetice a umělé inteligenci možná ani netuší, že on byl jeden z těch, co to zkusili jako první. V českém vydání se dá narazit na tituly, které nevyšly nikde jinde ve světě a stojí za nimi místní editor, jako například soubor povídek Invaze z roku 2010, jenž vyšel v nakladatelství Plus. Sborník sestavený Pavlem Weigelem obsahuje povídky z vrcholného období Lemovy tvorby a dvě česky doposud nevydané práce. Můžete zapátrat v knihovnách.

„Ti, kdo nevěří v magii, ji nikdy nenaleznou.“
Roald Dahl
*13. září 1916

Září je bohaté na moje oblíbence, protože tenhle Brit s norským původem… zkrátka si od něj přečtěte alespoň nějakou povídku, kterých napsal nepočítaně. Zdaleka ne všechna jeho tvorba je dostupná v češtině, ale v roce 2010 (to není možné, že už je to tak dlouho) vydalo nakladatelství Volvox Globator Souhrnné vydání nejlepších povídek od A do Z, a tenhle dvoudílný špalek vám opravdu to nejlepší nabídne. A vůbec vás nebudu podezřívat, že byste neznali Karlíka a továrnu na čokoládu nebo Matyldu, Dahlova tvorba pro děti je tak specifická, že se dá těžko s něčím splést.

„Nejlepší moment, kdy přemýšlet a plánovat knihu je, když umýváte nádobí.“
Agatha Christie
*15. září 1890

Zarytí scifisti a fantasti mi jistě prominou, že jsem do zářijového citátníku propašovala i královnu detektivek. Jednak je občas také recenzujeme a hlavně, je to moje velká oblíbenkyně. Agatha Christie patří mezi ty autory, jejichž život je stejně zajímavý jako knihy, které napsali. Kdo by neslyšel o jejím záhadném zmizení v roce 1926, které nikdy nebylo zcela vysvětleno, nebo o jejím druhém manželství s archeologem Mallowanem a pobytem v Egyptě. Její jméno budou nejspíš znát i ti, kteří nepřečetli jedinou knihu s Herculem Poirotem nebo slečnou Marplovou.

„Když na žábu namaluješ pruhy, nestane se tygrem.“
George Raymond Richard Martin
*20. září 1948

S tímhle Američanem je to stejné jako s Tolkienem. Budu-li se snažit vám tu o něm vykládat cokoli ze základních faktů, mohli byste se klidně i urazit, protože Martinovo jméno znají dneska i ti, kteří nikdy nepřečetli ani řádek z fantastiky, ale jde jim koukání na televizi. On toho samozřejmě napsal daleko víc než jen Píseň ledu a ohně. Ať už patříte mezi ty, kterým se seriál líbil a je jim úplně ukradené, jestli tuhle sérii někdy dopíše, nebo mezi ty, kteří každý večer vysílají svoje modlitby k nebesům, aby už ten knižní konec konečně byl, zkuste si od něj mezitím přečíst něco jiného, třeba Sen Ockerwee. Možná budete překvapeni.

„Dobré knihy neprozradí všechna svá tajemství najednou.“
Stephen King
*21. září 1947

O den později a o rok dřív se narodila další žánrová ikona knižního světa. Ať už si o Kingových knihách myslíte cokoli, rozhodně vás nemohly úplně minout, minimálně nějaká filmová nebo seriálová adaptace. Jeden z nejčtenějších autorů dneška (a také televizní producent, herec, hudebník, scénárista, novinář a režisér) je považován za krále hororu, ač by se o tom u mnoha jeho příběhů dalo úspěšně polemizovat, koneckonců mixování žánrů je dnes docela běžné a důležitý je hlavně příběh a ty umí King páchat excelentně. Ať už se necháte unést nejnovějším filmových zpracování příběhu TO nebo jeho čerstvou novelou Povznesení, dejte si pozor, jestli vás chytí, budete nuceni se k jeho knihám vracet.

Přidat komentář