EDITORIAL: Stále zahalený, přesto kvetoucí

Článek od: Monika Slíva - 01.05.2020

V květnu se slaví celá řada různých svátků a mezinárodních dnů. Pro nás knihomoly se specializací na fantastiku je nutné zmínit ručníkový den, MAY THE 4TH, možná mezinárodní den svobody tisku a oficiální výročí založení Sardenu, všechno ostatní je jen šustění stránek v rukách čtenáře.

Zahalený duben utekl rychleji než ještěrka z rozpáleného kamene, skoro jsme to nestačili postřehnout. Jen pro málokoho nepřinesl žádnou změnu v obyčejném životě. Našeho virtuálního časopisu se to dotklo jen málo, ale snažili jsme se. Domluvili jsme se v redakci, že pozastavíme bezplatné recenzní výtisky a co si budeme chtít přečíst, si koupíme za své v rámci pomoci nakladatelům, když to půjde. Je to vedeno trochu sobeckou snahou si malé žánrové nakladatele zachovat i pro časy příští. Jak to tak vypadá, české čtenářstvo je velmi uvědomělé a dokazuje to i projekt Linka 451, který na pomoc knihám na Startovači spoluorganizovala BLate Night show v čele s Mikolášem Tučkem. Naplnil se mnohonásobně, což vyrazilo dech úplně všem. Kdo nekoupil žádný balíček knih s překvapením, ten určitě prohloupil. Nakladatelé, z nichž mnohé najdete i v našem koronavirovém bannerovém pásu, již pilně balí a brzy budou rozesílat balíčky na všechny strany.

V dubnu jsme vydali povídku Karla Doležala, rozhovor s Míšou Merglovou, dva Nedělníky, třetí díl seriálu od Petra Šimčíka o Válce světů nebo jeden odborně fantastický článek od Ondřeje Šefčíka.
Děláme, co můžeme, abychom vás přitáhli ke čtení!

Nejspíš se musíme smířit s tím, že ani v květnu se nám nebude dýchat úplně volně. Stav bez roušky je zatím v nedohlednu, i když teploty stoupají a všechno kvete jak o zlom krk. Některým z nás bude pořád líp někde s knihou nebo před obrazovkou a inspiraci můžete hledat i u nás. Těšte se na další čtvrtletní radosti Jany Jůzlové, k hostovskému Nedělníku jsme zmámili epochální redaktorku Pavlínu Kajnarovou a jednoho skvělého překladatele, jehož jméno si nechám jako překvapení. V květnu budeme ještě nějakou chvíli pokračovat seriálem Co číst v karanténě, a kdyby čirou náhodou konečně skončila, přejmenujeme to na Co číst po karanténě, pár dílů pro vás ještě máme. Jestli to stihneme připravit, budete mít ke čtení i další skvělou povídku, tentokrát od Jitky Ládrové.
Snad bude i co recenzovat. A budeme znovu soutěžit! Po víc jak měsíční pauze je čas se k tomu zase vrátit. Hned příští týden se připravte na Americkou modlitební příručku.

Dávejte na sebe pozor. Ke standardnímu K+M+B si přidejte ještě R (klíče+mobil+brýle+rouška) a usmívejte se. Zní to sice pitomě, ale poznat se to dá i pod tím loupežnickým hadrem. Kdo se neusmívá očima, nemyslí to vážně.

Fantastice zdar!
Vaše Slíva

P.S. K tomu sardenskému výročí, neboť je letos kulatě dvacetileté, se dostaneme samostatně a ještě o něm během května uslyšíte.

Přidat komentář