Co číst v karanténě: young adult tipy

Článek od: Karolína Poláčková - 11.05.2020

Pokud v čase karantény hledáte ke čtení něco kouzelného, avšak ani příliš dětského, ani příliš „dospěláckého“, spíš tak někde akorát mezi tím, můžete se u nás inspirovat – případně nákupem podpořit svého oblíbeného nakladatele. Vydařené young adult kousky najdete v nabídce nejednoho z nich.

Nakladatelství Fragment má ve své zásobě spoustu skvělých titulů. Doma jsou tam všechny série z pera Ricka Riordana – ať už původní Percy Jackson, který nechal řecké bohy přesídlit přes oceán do Ameriky, nebo na něj navazující Bohové Olympu, kteří k tomuto zajímavému mixu přidali ještě římskou mytologii. Ani po těchto deseti knihách nejde o uzavřenou záležitost – akutálně vychází plánovaná pentalogie Apollónův pád. Kdyby vám však nevoněla antika, Riordan zabrousil i do Egypta v rámci Kroniky Cartera Kanea nebo na vikinský sever s Magnusem Chasem a bohy Ásgardu. Pokud byste se knihou rádi nechali odnést do úplně jiného světa, mohli byste se poohlédnout po Časodějích – Natalja Ščerba vám nabídne kouzelný příběh mágů, kteří umí ovládat čas. Nechybí ani silné přátelství, akce a rovněž porce pletichaření mocných, navzdory tomu, že má tato série blíž k young než k adult. Fragment vydal i autorčinu trilogii Čarodol, pokud by vás lákal spíš příběh s o něco starší hrdinkou (a ještě více pletichami). Pokud patříte mezi fandy Eragona, pak byste určitě neměli minout nový počin Christophera Paoliniho, tedy trojici povídek Poutník, čarodějnice a červ.

I Egmont má ve svém repertoáru čtivou čarodějnou sérii – Divotvůrce Sebastiena de Castella je dobrou volbou pro všechny, kdo si libují ve fantasy magických systémech, a ani zde nechybí trocha politického soupeření. Strastiplný příběh patnáctiletého Kellena srší akcí a dobrodružstvím – a hraje na trochu pochmurnější notu.

Pokud vám ale nestačí „pochmurné“, a rádi byste něco dočista „temného“, CooBoo vám přináší trilogii Jaye Kristoffa Nikdynoc. Temný příběh mladé vražedkyně Mii Corverové je už sice možná jednou nohou z YA žánru venku, ale má vše, co si od knihy můžete přát – dobře propracovaný fikční svět, zajímavý příběh i dostatek krvavé akce. Poslední díl Rozetmění má nakladatelství v plánu na letošní květen.

Skvělé young adult knihy můžete najít i u jiných nakladatelství – například Laser vydal už dva díly trilogie Moře střepů od Joea Abercrombieho. I v případě, že obyčejně young adult nečtete, toto čtivo byste si neměli nechat ujít, jde totiž o fenomenální záležitost. Abercrombie v knize Půl krále i v jejím pokračování vytahuje všechny své trumfy – tedy především skvělou psychologii postav – ale ve formě přístupné věkové kategorii YA čtenářů.

A tip na závěr: pokud se vám žádné z výše uvedených doporučení zrovna netrefilo do vkusu, zkuste nějakou klasiku žánru, na kterou přísahají davy fanoušků. Jsou to sice profláklé tituly, ale četli jste Hunger Games? Hraničářova učně? Nebo se už léta tak nějak vyhýbáte čtení Harryho Pottera? Kdybyste ani do toho neměli chuť, zkuste prošmejdit nabídku výše zmíněných nakladatelství. Uvidíte, že je poměrně široká, a možná tam najdete svého knižního společníka pro další izolované dny.

Přidat komentář