Co číst po karanténě: nakladatelství Mystery Press

Článek od: Monika Slíva - 14.07.2020

Nakladatelství Mystery Press se od svého založení v roce 2015 velmi rychle etablovalo na tuzemském knižním trhu jako specialista na detektivky, thrillery a krimi romány.
Mystery Press v současnosti vydává zejména angloamerické autory, z nichž pro české čtenáře objevilo například Angličany Stevea Robinsona (genealogické thrillery Stopy v krvi a Hluboký hrob) a Tima Weavera (drsné krimi Není cesty zpět a Bez slitování), ale nebojí se ani velkých amerických jmen, jako jsou Janet Evanovich (v TOP 10 amerických bestselleristů) či Dan Simmons (holmesovský román Páté srdce).
Pod logem Mystery Pressu vycházejí rovněž knihy českých autorů, a to především v subžánrech klasické a historické detektivky, mysteriózního thrilleru či procedurální krimi.

Na to, odkud se Mystery Press vzal a kam kráčí, jsme se zeptali osoby nejpovolanější, spolumajitele Tomáše Němce:

Mystery Press se vzal z moudrých hlav Tomáše Němce a Libora Marchlíka, kteří si v roce 2015 řekli, že by nebylo od věci založit nakladatelství specializované na krimi, detektivky a thrillery. A tak už pět let kráčí Mystery Press knižním trhem samozřejmě vstříc zářným zítřkům, přičemž postupně mu oba konstruktéři přimontovali další nohy zaměřené na romantiku, sci-fi a fantasy, aby se mu do té budoucnosti šlo křepce a radostně, neboť mít víc nohou je vždycky lepší než mít jednu.

Za nás jako za čtenáře, dodáváme, že Mystery Press má ve výběru překladových i tuzemských knih velmi šťastnou ruku a je jen dobře, že postupně rozšiřuje svůj záběr na další žánry. Pro nás je samozřejmě nejdůležitější fantastika, ale rádi na Sardenu čteme a recenzujeme i thrillery a detektivky.

Moje osobní doporučení překladové literatury směřuje ke dvěma sériím: určitě byste měli vyzkoušet dva výše zmiňované Angličany Tima Weavera a Stevea Robinse. Obě série zaručují spoustu stran kvalitního čtení s velmi sympatickými hrdiny a zvláště v případě genealogického specialisty Tatea se jedná o ne zcela obvyklého aktéra dramatických dobrodružství.
Z české produkce jsou výborné například detektivky od Magdy Rejfové s velmi svéráznou českou verzí slečky Marplové - učitelka Josefína Divíšková má vlastní vyšetřovací metody a místnímu komisaři Tvrdíkovi neustále komplikuje život svým nesporným přínosem k vyšetřování zločinů všeho druhu. Naprosto odlišným druhem detektivky jsou knihy Daniela Grise. Jeho soukromé očko Lars má také velmi svérázné vyšetřovací metody, ale vzhledem k tomu, že je to bývalý, dost drsný policjt, určitě se budou výrazně lišit od učitelky výtvarné výchovy.

Produkci nakladatelství si můžete podrobně prohlédnout na jejich webových stránkách nebo se přidat na facebooku ke stránce MP a mít tak informace o novinkách mezi prvními.

www.mysterypress.cz

https://www.facebook.com/mysterypress/

Pár sardenských recenzí na knihy od MP:

Pustá duše

Ve stínu slunce

Lars láme kosti

Zázrak svaté Winifredy

Údolí mrtvých

Na Sardenu vychází pravidelně ukázky z knih vydávaných Mystery Pressem a prolistovat si je (spolu se všemi recenzemi a dalšími zmínkami o MP) můžete ZDE.

 

Přidat komentář