Z knihkupcova pultu, aneb tohle tam nenechávejte 03

Článek od: Martin Stručovský - 29.08.2020

Wolverine: Zrození

Pamatujete si na film Wolverine? Ten film, kde jede Wolverine solo a vysvětlují se jeho kořeny? A taky vás to tenkrát tak bolelo, protože to byl vlastně digi bordel s milonem dalších mutantů? Tak si přečtete komiks Wolverine: Zrození od Jenkinse, Kuberta a Isanové, který vydalo Nakladatelství CREW. Dostane vás totiž do kolen. A ukáže vám Loganův velkolepý zrod.
Celé to začíná jako taková variace na Panství Downton - mladá holka přijde sloužit do obrovského panského domu, kde se seznámí s nemocným panským synkem a trochu rošťáckým klukem z podzámčí, kterého táta mlátí jak žito. Společně pak vyrůstají... a všechno vede k obrovské rodinné tragédii. To, co začne jako Panství Dowton říznuté Markem Twainem se v druhé polovině přepne do drsného westernu z prostředí kamenolomu a divočiny, kde by se neztratil ani Clint Eastwood ani Sergio Leone. Je to drsné, romantické, tragické. A je tu všechno, co od Wolverina chcete. Tenhle příběh jsem si moc užil. Western prostě k Loganovi sedne, což ukázal už Starej Dobrej Logan... a tady se to jenom potvrzuje. A asi nejparádnější je ta scéna, kdy Wolverine loví s vlčí smečkou a do toho se cituje báseň Williama Blakea. Tohle je naprosto parádní dobrodružné čtení v komiksu. A byla by fakt škoda ho nechat v knihkupectví ležet.

Wolverine: Zrození
Jemas - Kubert - Quesada
Vydala: Crew
Překlad: Martin D. Antonín, Filip Škába
Cena: 599 Kč

 

Kdysi

Knížky o holokaustu nečtu, nikdy jsem neměl tendenci po téhle tématice sahat. Pak jsem ale zahlédl takřka westernovou obálku ke knížce Když od Morrise Gleitzmana a zjistil jsem, že existuje série o Felixovi a Zeldě, a že tahle knížka je až třetí v pořadí. A tak jsem sáhl po začátku. Takže Kdysi.
A můžu říct, že je to fakt síla. Morris Gleitzman popisuje svůj příběh očima malého židovského kluka, kterého rodiče ukryli před nacisty do kláštera. Kluk je malý, miluje knížky a rád vypraví příběhy. A je taky naivní a netuší, jaké peklo kolem něj zuří a Adolfa Hitlera má za hrdinu. Jenže postupně zjišťuje, co se děje a hnán láskou vyrazí najít a zachránit svoje rodiče, protože jim hrozí nebezpečí.
Gleitzman se s tím fakt nemaže, popisuje hrůzy války, hrůzy holokaustu se vším všudy a zároveň z Felixe dělá jakési pomyslné světlo ve tmě. Dává radost tím, že druhým lidem vypráví příběhy, aby je potěšil v jejich trápení. Tahle knížka totiž není jen o holocaustu, ale hlavně o moci a síle příběhů a vyprávění. A navíc napsaná dobře, čtivě a bez hluchých míst. Je dobře, že takové knihy vznikají a vycházejí. A je dobré, aby je děti četly a věděly, co se kdysi dělo stejně starým dětem jako ony.

Kdysi
Morris Gleitzman
Vydalo: Argo
Překlad: Barbora Punge Puchalská
Cena: 198 Kč

 

Přidat komentář