SLOUPEK: Test lidskosti

Článek od: Jan Pechanec - 26.10.2012

Jaké je to být člověkem? Na tuto otázku mohu odpovědět pouze za svoji maličkost: Těžké, ale zajímavé. Důležité však je, že svou lidskost musíme dnes a denně dokazovat. Čím, ptáte se?

Miluju Sarden, což pro mě znamená lásku k lidem okolo něj. Jenže v poslední době jsem obdržel několik indicií, že někteří z tvorů okolo mě nemusí být lidmi. Stačilo k tomu několik nezávislých e-mailů ohledně vyplnění tzv. "captchy" před odesláním komentářů pro neregistrované čtenáře. Nejvíce šokující však pro mě bylo, že jsem připomínky na nečitelnost obrázku s kontrolními znaky dostal od lidí, které považuji za svědomité a schopné nadhledu a logické úvahy. Dalším zajímavým zjištěním pak bylo, že jsem tímto internetovým ověřením lidskosti prošel až napotřetí.

Ona kouzelná captcha totiž chrání provozovatele diskuzí proti likvidačnímu nájezdu zlých umělých inteligencí zvaných Spamboti, kteří terorizují v míře převeliké veškeré lidské bytosti, které se chtějí k tématům jim blízkým vyjádřit a navázat kontakt s autorem textu. Zvláštní ale je, proč jsem dostal ty e-maily od lidí, kteří jsou stálými návštěvníky Sardenu a přitom se nejsou schopní zaregistrovat a v prohlížeči si nastavit automatické přihlašování (nevěřím tomu, že by se připojovali z internetových kaváren). Někteří z nich také nutí ostatní návštěvníky jejich webů k příhlášení. Kromě jiného má takové automatické přihlášení tu výhodu, že vás v diskuzích již nebudou považovat za robota a vy se vyhnete přelézání první obrané linie - captchy.

Ač všichni známe spousty sci-fi příběhů, které naše přátele roboty popisují v humaniodních formách, kde se z nich stávají roboti, nelze pominout fakt, že na internetu se vize aplikace Asimovových zákonů robotiky proměnila ve válku se Zmary Alastaira Reynoldse. Současnost překonala budoucí vize minulosti.

Netrapte se proto s captchou a registrujte se. Když už jste uvedli desítky podrobností o svém soukromí při sčítání obyvatelstva. Zlí Spamboti (či snad Spamboty) určitě raději využijí tyto informace než obligátní jméno, příjmení, e-mail a přezdívku odkudkoliv jinde.

A pokud se budete k tomuhle sloupku chtít vyjádřit, prosím vás o jediné: Prokažte, že nejste robotem!

Ten test byl opravdu těžký. Ukázali mi několik neznámých maleb a já musel vyplnit umělce, historické období a rok vytvoření malby.
Jů. To zní náročně. Uspěl jsi ve zkoušce a získal svůj magisterský titul?
Zkoušce? Magisterský titul? To byla captcha.
V budoucnosti zabrání kultivované captchy vstupu každého spambota.

Komentáře

protože jsem nedávno řešil "test lidskosti" na stránkách pro výuku robotiky (jaký paradox :-), nedalo mi to, abych se k tomu nevyjádřil. Captcha je zlo, které navíc sofistikované spamboty dokáží časem obejít, takže se obrázky stávají nečitelnějšími a nečitelnějšími. Takže jsem hledal alternativu a našel jsem na http://www.webdesignfromscratch.com/javascript/human-form-validation-che... velice elegantní řešení, které uživatele neotravuje ale spolehlivě (zatím?) rozpozná robot od člověka. Takže doporučuji. Mimochodem , chybí mi ten kouzelný podpis váš bene geserit.

Když už jsme u té kontroly, skouším dát více pravomocí mollomu, modulu na analýzu textu, je pak možné, že Captcha časem zmizí i když mu moc nevěřím. Bene Geserit zmizel, protože standardní Captcha už nefungovala vůbec a nový modul poděkování nepodporuje.

Co tady, ale stahovači jak nadávají. Nejde jim stahovat hromadně, protože musí opisovat kódy. To je teprv zvrácenost hnusná, nesympatická:).

Já mívám problém s prohlížeči. V IE sem nemůžu psát komentáře, protože když se přihlásím, okno pro psaní komentu zmizí, neexistuje, schová se mi bůhvíkam. Musím komentovat nepřihlášená a dělat test.

Teďka to ťukám v chromu, ale tady zase nevidím na to, co píšu, protože mi to nepodporuje sw lupu, do které normálně při psaní koukám. A čert aby se v tom vyznal.

Podívej se do obchodu google - 

 

V google chrome - Nastavení - získat další rozšíření. A tam hledej Zoom.  Nějaké rozšíření představující lupu které by ti hovělo tam 100% najdeš.

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Lupa tam je, ale abych na to viděla, znamená zvětšit stránku na tři sta procent, což také znamená, že z celé stránky neuvidím prakticky nic. Holt jsem náročný uživatel. Netušila bych, že někdy budu mít problém s velikostí textu. Prostě výrobci všech těch geniálních vychtávek na tohle nemysleli :). Jsou to trubky :). Vyhovuje mi čučet do té sw lupy a sledovat kurzor jak mi pěkně šmejdí po řádcích s klasickou velikostí písma. Zvětšování písma jinak (třeba i se zbytkem stránky) mi vadí. 

 

Obávám se, že tohoto úhlu pohledu není většina z nás lidmi:-)

A až se spamboti naučí ta pokřivená písmenka nějak luštit, tak nám teprve ukážou!

Tady jsem z domova trvale přihlášená a funguje to, takže luštění řešit nemusím, ale jsou jiná místa, kde i přesto, že jsem zaregistrovaná, přihlášená a kdovíco ještě, to po mně chce při odesílání každého druhého vzkazu vyplnit "kapšu" a to je pak teprv opruz...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář