RECENZE: Laurell K. Hamilton, Polibek stínů

Článek od: Monika Slíva - 07.01.2013

 

polibekLaurel K. Hamiltonová má na našem českém písečku poměrně četnou skupinu věrných čtenářů a obdivovatelů. Její napříč světem známou hrdinku Anitu Blakeovou zde jistě není nutno představovat. To jen pro pořádek, kdyby si někdo, kdo se s ní ještě blíže neseznámil, říkal: „Odkud já to jméno jenom..“

S kým je v tomto okamžiku potřeba se určitě seznámit, je Merry Gentryová, vyšetřovatelka losangeleské detektivní agentury, nebo chcete-li Meredith NicEssus, princezna Temného království, toho času v utajení. Její maskování bude ale záhy strženo a důvody, kvůli kterým jako potenciální nástupnice na trůn před lety utekla do světa lidí, budou odhaleny. Nezbyde jí nic jiného než se vrátit zpět ke dvoru a postavit se všemu čelem.

Laurel K. Hamiltonová nás uvádí do zcela nového alternativního světa. Tentokrát bez vlkodlaků a upírů, zato s množstvím jiných nefalšovaných nadpřirozených bytostí. USA tohoto světa je domovem skřítků, víl, fae, sidhe, skřetů a dalších druhů mnohem více než okolní svět. Prezident Thomas Jefferson kdysi mnoha z nich poskytl azyl, když začali hromadně prchat z Evropy, kde se postupně stávali nežádoucími. Autorka zde mísí čirou městskou fantasy se skutečnými fakty z historie, takže mnohé události se v jejím podání odehrály poněkud jinak, než je známe z učebnic dějepisu.

„Sex je náš, dělá dobře mě i tobě…“ Sice to možná vypadá, že jsem se dočista zbláznila, ale zatím je to se mnou docela v pořádku. To mi jen na mysl přišla píseň od skupiny Lucie – když jsem se pokoušela přijít na to, jak nejlépe vystihnout ducha knihy. Pokud vám přijde šeď příliš jednotvárná, vězte, že tady najdete barev mnohem více.  A vzhledem k tomu, že Polibek stínů je úvodním dílem celé série, bude jistě i těch odstínů a druhů víc než padesát. Ačkoli se o tom nikde v tiráži nedočtete, měli byste na to být připraveni.

Nemyslím, že by se děj knihy dal nazvat červenou knihovnou v pravém slova smyslu, protože tady se decentně nezhasíná, ani se nezavírají dveře do soukromých pokojů před... no, však vy víte:-) Naopak se tu spousta věcí řeší na veřejnosti. A někdy doslova. Alternativní svět s alternativní historií si žádá své a jeho pohádková část zvláště. V každém případě je to spíš čtení pro holky. Pro velký holky. A pro drsný holky, co se hned tak něčeho neleknou, neřeší sex před svatbou a nebojí se trošky krve a utrpení, skýtá tenhle svět slušný potenciál k objevování.

Zpočátku jsem sice při čtení úpěla (a nikoli slastí), protože podrobné popisy každého polštářku na pohovce a záhybu na šatech skutečně nejsou můj šálek thé. Na druhou stranu chápu, že vstupujeme-li do světa, kde každá další osoba stejného druhu vypadá diametrálně odlišně od té předchozí, je nutno je důkladně vypodobnit. Ovšem krom fádních popisů interiérů a exteriérů zde naleznete i mnoho (též velmi podrobných) popisů, které pravděpodobně nebudete tak úplně očekávat. Zkrátka, pro Merry to je od začátku do konce jeden Viagra trip, což nemusí nutně být každému po chuti. Sexuální politika (skutečně nevím, jak to jinak nazvat :-) do jejího světa ale patří a ona v něm vyrůstala, takže je čistě na vás, jak to přijmete. Temné království má úplně jiné společenské předsudky než naše moderní západní civilizace.

Pominu-li ty zmiňované úmorné popisy, je kniha jinak vcelku čtivá a slibuje slušný vývoj v dalších dílech. Žádnou super akční řežbu velkých armád nečekejte – ani teď a nejspíš ani v budoucnu, což samozřejmě nemohu předjímat, ale nějak se to dá vytušit. Je zcela zjevné, že v tomto světě se politicko-mocenský boj odehrává za pomoci úplně jiných prostředků. Většina výraznější postav je zatím spíše černobílá a jednoznačná (padouch nebo hrdina), ale i tady je víc než pravděpodobné, že vývoj jednotlivých aktérů má mnoho set stránek před sebou, a není tudíž kam spěchat a řádné prokreslení charakterů bude (doufejme) následovat.

Druhá polovina knihy mě nakonec chytla natolik, že jsem se přistihla při těšení na další svazek. Doufejme, že si nakladatelství Epocha nebude dávat při vydávání následujících dílů příliš velký oddych.

A málem bych zapomněla, takže jen poznámka na konec. Stále stejná obálková písnička - nenechte se odradit!! Tentokrát na vás z obálky nestoudným vyzývavým pohledem nezírá žádná sexbomba jako v případě jiných urban fantasy hrdinek, ale upřímně řečeno, snad by to bylo lepší a tady by se to zrovna hodilo víc než jinde. Merry totiž podle všeho sexbomba je, i když ne úplně prvoplánová a to ošklivé káčátko ve špatně padnoucích kalhotách na obálce, to má být jako ona?! A teprve po dočtení knihy jsem pochopila, že v pozadí je trůn a nikoli náhrobek, a že děj se neodehrává na hřbitově... no nic. Jak už jsem řekla... ach jo!

Laurel K. Hamilton: Polibek stínů (Merry Gentry 1)
Překlad: Kateřina Bínová
Obálka: Jakub Jíra
Formát: hardback, 135x200 mm
Počet stran: 392
Cena: 359 Kč
Nakladatel: Nakladatelství Epocha
Edice: Fantastická Epocha (16. svazek edice Fantastická Epocha)
ISBN: 978-80-7425-158-0

Komentáře

se neshodneme. Musím ale vzít zpět svůj původní komentář k ukázce z knihy - překlad celkově je v pohodě, to asi jen ta ukázka nějak divně zafungovala. Jinak ale jsem se bohužel nepřistihla při těšení na další svazek :-) Sex, sex, sex, špetka intrikaření, náznak nebezpečí, sex, sex, sex. Mohlo by to znít lákavě, jenže když je něčeho moc, přejí se to. A mimo barvitých popisů výše uvedené aktivity se bohužel všechno ostatní opravdu zdálo dost schématické a šedé.

Taky se těším na pokračování. A s tou obálkou souhlasím – takhle hlavní hrdinka podle popisu nevypadá.

„Za zkušenosti musíme v životě platit. Máme-li štěstí, dostaneme slevu.“ Oskar Kokoschka.

Zdravím,pracuji na projektu SPOLEČNÉ ČTENÍ MERRY GENTRY, v rámci projektu bych ráda zveřejnila článek s recenzemi (částí recenze cca jeden odstavec) na knihu Polibek stínů. S vašim dovolením použiji kousek z vaší recenze (samozřejmě s uvedením autora a odkazu na celou vaši recenzi). Předpokládám, že nestihnete odpovědět dopoledne, proto navštivte blog http://mezi-nebem-a-peklem.blogspot.cz/ , kde bude článek publikován a v případě, že nesouhlasíte se zveřejněním části vaší recenze mi napište do komentářů pod článek a já váš "úryvek" smažu. Předem děkuji za ochotu. S přáním hezkého dne Cathy Chloupková

Dopoledne jsem fakt odpovědět nestihla:-) Ale to vůbec nevadí, protože mě zveřejnění ukázky z recenze na vašem blogu taky vůbec nevadí:-)

Naopak mi takovýhle projekt přijde prima. Recenzuju na Sardenu sérii od začátku, takže jsou tu recenze i na další díly a budete-li potřebovat a užijete je stejným způsobem, jsou vám k dispozici:-)

 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář