RECENZE: Kevin Hearne, Praštěný

Článek od: Jan Žlebek - 09.04.2013

Kristepane na nebi, to je ale slátanina. U Ódinových koulí, vždyť tam se mytologie a popkultura míchají divočeji než ingredience v recepturách pejska a kočičky. A ani Síla sama nedonutí všechny ty tisícileté druidy, staleté upíry a dávné bohy nechovat se jako teenageři. Jenže na druhou stranu, všem těm fórkům ze života a vtipným narážkám by neodolal ani Velký Cthulhu. Tedy pokud by nespal kdesi v hlubinách.

Série Kroniky železného druida sleduje osudy Attica O'Sullivana - posledního přeživšího Mohykána z následníků druidského učení, který se usadil v Arizoně s naivní představou, že když nebude problémy hledat, tak si ho žádné nenajdou. Arizonské Tempe možná vypadalo jako příjemné místo k relaxaci s koktejlem v ruce, ale o upíry, vlkodlaky a čarodějnice tady není nouze. A to se pořád bavíme o Atticových kámoších a nikoliv o všech těch pohrobcích minulosti, kteří by rádi dokončili extinkci sběračů jmelí nebo s druidem srovnali účty. Občas ovšem účetnictví uzavírá Atticus a srovná přitom něco či někoho jiného.

Třeba půlku Ásgardu a hromovládce Thóra navrch.

Prozrazovat více k ději románu Praštěný raději nebudu, nakonec krom výpravy za pomstou a trofejí z hlavy severského boha hromů se tam toho moc neděje. Ve srovnání s předchozí částí Proklatý se tentokrát Kevin Hearne drží pevněji jedné linie a kniha není natřískaná dějem jak přístavní bordel o půlnoci. Nejcitelněji to lze poznat v okamžik, kdy si členové komanda odplaty rozhodnou navzájem povykládat důvody, které je ženou za Thórovým skalpem. A právě zde se také jasně odhalí, co dílo táhne kupředu – Atticus O'Sullivan.

Bez jeho vtipných hlášek, popkulturních přirovnáních a lehkovážně adolescentního přístupu k životu (jenž si drží nehledě na to, že mu není jednadvacet, ale jednadvacet staletí) by Hearneho série ztratila dech, říz a koule  jedním vrzem. Jistě, na trhu najdete jiné klukovské urban fantasy – kupříkladu poslouží Simon Green a jeho Noční strana nebo Jim Butcher a cyklus o čarodějném detektivovi Harrym Dresdenovi, ať nechodíme daleko. Příběhy irského druida ovšem stavějí humor na první místo a i když se rozhodně nejedná žánrově o humoristickou fantastiku, je nutno zmínit, že autor udělá pro dobrý vtípek ledacos - pročež mistr O'Sullivan nikdy nevynechá příležitost k fórkování a často nepřátele tne raději břitkým vtipem, než ostřím meče. A to se ohání čepelí ostrou tak, že se ignoruje rozdíl mezi plátovou a plátěnou zbrojí.

Stejně jako Proklatý nabízí i Praštěný velmi zábavné odpočinkové čtení, které nehraje na nějaké vyšší ambice a zápisy do zlatého fondu literatury. Ani tentokrát netřeba detailních znalostí předchozích dvou dílů, autor příjemně zvládá nastínit nejdůležitější informace mezi řečí. Nu a vzhledem k tomu, že Kevin Hearne se psaním očividně baví také a chrlí pokračování kadencí zhruba dva díly ročně, můžeme se pro letošek těšit na pokračování s názvem Napálený.

A jelikož bych se ho rád dožil a v úvodu jsem si vzal do huby nadarmo jména tolika božstev (včetně pejska a kočičky), že si nemohu být jist ni dne, ni hodiny, raději zalezu někam do úkrytu v naivní představě, že když nebudu problémy hledat, tak si mne žádné nenajdou.

Ale rozhodně po mně nepátrejte v Arizoně.

Něco mi říká, že tamní půda bude v nejbližších měsících proklatě horká.

Kevin Hearne: Praštěný
/Hammered/

Nakladatel: Laser-books
Překlad: Roman Tilcer
Obálka: Gene Molicca
Redakce: Tomáš Jirkovský, Helena Šebestová
Rok vydání: 2013
Počet stran: 304
Cena: 289,- Kč
Rozměr: 115 x 185
Provedení: paperback
Cena: 289 Kč

Komentáře

Jé, já a Honza Žlebek jsme četli stejnou knihu! To mám radost. Někdy mívám pocit, že jsou knihy aspoň ve dvou verzích :-)) Jj, parádní jednoduché odpočinkové čtení. Jen mám vyzkoušeno, že podruhé to číst už nejde. Další díl si stejně zvědavě přečtu, protože jak byla trojka předvídatelná, o ději Napáleného nevíme vůbec nic.

To je pravda - k ději Praštěného si autor rozestavil figury už během 2. dílu a tady nemám tušení, co Attica čeká. Ale celkem jsem si jistý, že to bude stejně zábavná oddechovka :-)

Přidat komentář